Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τα τελευταία χρόνια προωθούνται αλματωδώς και στον Δημόσιο Τομέα οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις κάθε μορφής, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου για εργασία. Μία τέτοια ξεχασμένη περίπτωση αποτελούν τρία άτομα που εργάζονταν στον ΟΑΕΕ-ΤΑΝΤΠ (πρώην ΤΑΝΠΥ) με σύμβαση για πάνω από δέκα χρόνια ο καθένας!

Το καλοκαίρι του 2016 οι Διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ (Τσακίρης και Καποτάς – υποδιοικητής ΕΦΚΑ και διοικητής ΕΤΕΑΕΠ τώρα) επέλεξαν να εφαρμόσουν παλαιότερη απόφαση προηγούμενων Διοικητών των δύο Ταμείων και κατήγγειλαν την σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που είχαν.

Οι τρεις εργαζόμενοι, μετά την αδιάλλακτη στάση των δύο Διοικητών, ακολούθησαν την δικαστική οδό και σχεδόν ένα χρόνο μετά κέρδισαν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και επέστρεψαν στη δουλειά τους, που πλέον είναι στον ΕΦΚΑ, λόγω της ενοποίησης όλων των Ασφ. Ταμείων στον καινούριο ενιαίο φορέα.

Δυστυχώς δεν πρόλαβαν να χαρούν για αυτή την μικρή νίκη που πέτυχαν και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης των προσωρινών μέτρων, που είχε δικαιώσει τους εργαζόμενους!

Δηλαδή ο ΕΦΚΑ με τα τόσα προβλήματα που έχει, με τις εκκρεμότητες των συντάξεων να είναι πάνω από 130.000, που οι εισφορές ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε τι ύψος θα είναι σε 1,5 εκ ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και εργαζόμενους με μπλοκάκια, που οι εγκύκλιοι για τις συντάξεις βγαίνουν με 15 μήνες καθυστέρηση, αντιμετώπισε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα τριών συμβασιούχων, σαν άμεση απειλή για την βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης και έτρεξε να προσφύγει εναντίον τους!

Οι συνάδελφοι αυτοί εργάζονταν σαν διοικητικοί υπάλληλοι από το 2003, το 2004 και το 2008 αντίστοιχα με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν διοικητικοί υπάλληλοι με αυταπάρνηση.

Ευτυχώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και έδωσε αναβολή της δίκης για τις 3 Γενάρη.

Η όποια δικαιολογία από την πλευρά της Διοίκησης για υποχρέωση προσφυγής (αν και εφόσον ισχύει) εναντίον της απόφασης που δικαιώνει προσωρινά τους εργαζόμενους, μας δείχνει για άλλη μια φορά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έχουν χάσει εδώ και καιρό την οποιαδήποτε επαφή με την εργατική τάξη, τα προβλήματα και τις αγωνίες της και έχουν «ξεχάσει» τι σημαίνει το δικαίωμα στην εργασία. Ενδιαφέρονται μόνο να παραμείνουν στην εξουσία, σαν οι καλύτεροι εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών.

Συνεπείς στην αντεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης και οι δύο υποδιοικητές Τσακίρης Δ. και Σέμπος Λ., όπου μαζί με την εργολαβική προσπάθεια τους για την διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον εργαζομένων.

Είναι ντροπιαστικό! Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από την μέχρι τώρα πορεία στις θέσεις ευθύνης. Δεν θα τα καταφέρουν όμως!

Οι εργαζόμενοι των Ασφαλιστικών Ταμείων και τα συνδικάτα θα ενισχύσουμε τον αγώνα αυτών των τριών εργαζομένων, γιατί μας αφορά όλες και όλους. Πρέπει να τους δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας, να τους γράψουμε  στο σωματείο των μονίμων και να είμαστε μαζί τους και στα δικαστήρια  στις 3 Γενάρη, όταν θα συζητηθεί πάλι η υπόθεση τους!

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

*μέλος στο ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ και του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΕΕ

Ετικέτες