Να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στις μάχες

Την Κυριακή 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την 165μελή πανελλήνια Αντιπροσωπεία και το Διοικητικό Συμβούλιο του τμήματος Αττικής. Οι εκλογές έγιναν σε μια εποχή ακραίας μνημονιακής λιτότητας, με το επάγγελμα του αρχιτέκτονα να απειλείται και οι περισσότεροι συνάδελφοι να καλούνται να εργαστούν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελάχιστες αμοιβές και με ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν στο 37,95% του εισοδήματός τους. Η πλειοψηφία ειδικά των νεότερων αρχιτεκτόνων συχνά δεν εισέρχεται καθόλου στο επάγγελμα μετά τις σπουδές, δεν εγγράφεται στο ΤΕΕ (και άρα δεν αποκτά άδεια άσκησης επαγγέλματος), ή/και δουλεύει τις περισσότερες φορές «μαύρα» για 500€, με την ανεργία ειδικά στον κλάδο να βρίσκεται στα ύψη. Τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν κατακερματιστεί, καθώς οι Ν.4439/2016 και Ν.4472/2017 απαιτούν μια σειρά πιστοποιήσεων από το ΤΕΕ, τη συγκρότηση ατομικών φακέλων προσόντων και την κατοχύρωση περιορισμένων και εξατομικευμένων δικαιωμάτων. 

Στα ίδια πλαίσια, το ίδιο το περιεχόμενο του επαγγέλματος εξευτελίζεται και συρρικνώνεται. Ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκονται στο στόχαστρο, παίρνοντας ένα χαρακτήρα μακριά από τις καθημερινές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Μετά από τον Ν. 4447/2016 «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και τις μερικές τροποποιήσεις του Ν. 4269/2014, εγκαθιδρύεται ένα διπλό σύστημα χωρικού σχεδιασμού, τα «Ειδικά Χωρικά Σχέδια» και τα «Τοπικά Χωρικά Σχέδια», με τα πρώτα να προσφέρουν προκλητικά ευνοϊκά προνόμια σε επενδυτές. Περιπτώσεις όπως το Ελληνικό είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικρατούσας κατάστασης. Οι επιθέσεις στους δημόσιους χώρους συνεχίζονται (βλ. πάρκο Γουδή, mall Ακαδημίας Πλάτωνος) με το «δίκιο του επενδυτή» να γίνεται νόμος και να λειτουργεί ως απάντηση στην κρίση, στο όνομα της «ανάπτυξης». 

Αποτελέσματα

Τα τελευταία χρόνια η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων πρωτοστάτησε σε μια σειρά από μάχες και επίδικα που άνοιξαν στα πλαίσια του κλάδου, είτε σχετικά με το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, είτε σχετικά με τις μάχες στο επίπεδο του χώρου. Τα αποτελέσματα των εκλογών αντανακλούν αυτή την εικόνα, αλλά με αντιφάσεις. Στο τμήμα Αττικής σημειώθηκε πτώση της συμμετοχής στις εκλογές στους 798 ψηφίσαντες από 947 (2014). Η Συσπείρωση παρέμεινε πρώτη δύναμη (17%) με 133 από 239 ψήφους, με πτώση που μείωσε τις έδρες της από 4 σε 3. Τη δεύτερη θέση έλαβε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (16%) με αύξηση της δύναμής της από 53 (2014) σε 127 ψήφους, κερδίζοντας 1 έδρα. Η παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ) έλαβε 117 ψήφους από 159 (2014), βρισκόμενη στην τρίτη θέση (15%). Η δεξιά, με την παράταξη της ΔΚΜ, σημείωσε πτώση στο τμήμα Αττικής από 186 (2014) σε 113 ψήφους, χάνοντας 1 έδρα (14%). Η παράταξη του ΚΚΕ (Πανεπιστημονική) επίσης αύξησε τις δυνάμεις της κατά 1 έδρα, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την παράταξη της ΑΚΕΑ, παραμένει στις ίδιες δυνάμεις. 

Σε ό,τι αφορά τα πανελλαδικά αποτελέσματα για την Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, η συμμετοχή στις εκλογές σημείωσε μεγάλη πτώση, από 2.290 (2014) ψηφίσαντες, έπεσε στους 1.841. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αν και φαίνεται να διαμορφώνονται ως εξής. Η δεξιά (ΔΚΜ) λαμβάνει 297 από 422 ψήφους (2014), διατηρώντας την πρώτη θέση (16%). Δεύτερη και τρίτη σε δυνάμεις έρχονται οι ΕΛΕΜ και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ με 18 έδρες η καθεμία, και τέταρτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει τις δυνάμεις της από 72 ψήφους (2014) στις 193 (11%). Μικρή αύξηση σημειώνει και το ΚΚΕ (177 από 162). Εδώ η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων σημείωσε πτώση λαμβάνοντας 189 ψήφους από 407 (2014) (10%). Έτσι φαίνεται ότι θα κατέχει πλέον 17 έδρες από 30 που είχε προηγουμένως στην Αντιπροσωπεία, όντας 5η δύναμη από 2η που ήταν μέχρι πρότινος. 

Διαφορετικό τοπίο

Οι φετινές εκλογές διεξήχθησαν σχεδόν 4 χρόνια μετά τις προηγούμενες, σε ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο τόσο κεντρικά πολιτικά, όσο και στους εργασιακούς χώρους. Η συγκυρία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων το 2014, καθοριζόταν από την άνοδο των αριστερών δυνάμεων στο φόντο της προοπτικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, 4 χρόνια μετά, η ήττα που επέφερε η μνημονιακή υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ με τον ατομισμό και την απογοήτευση να κυριαρχούν, είναι προφανές ότι επηρεάζει τις κοινωνικές και πολιτικές μάχες που δίνονται. Η ρήξη με τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκαία συνθήκη για την παρέμβαση της Αριστεράς στους κοινωνικούς χώρους, προκειμένου να μπορεί μετά την ήττα που επιβλήθηκε στην κοινωνία, να αντιστέκεται και να κινητοποιείται. Στη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων μια τέτοια ρήξη καταγράφηκε σε κρίσιμες μάχες της προηγούμενης περιόδου, ακόμα και με εκλογικό κόστος πιθανόν από έναν κόσμο του κλάδου που ταλαντευόταν. 

Το συνολικότερο κλίμα μουδιάσματος της κοινωνικής πλειοψηφίας καταγράφηκε επίσης στα ποσοστά συμμετοχής και στοίχησε το ίδιο στα εκλογικά αποτελέσματα. Σε αυτές τις συνθήκες, οι αριστερές αντιμνημονιακές και αντικαπιταλιστικές παρατάξεις στηρίχθηκαν από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Επιπλέον, η πτώση της παράταξης της Δεξιάς και στο τμήμα Αττικής και Πανελλαδικά αντανακλά τη συνολικότερη συγκυρία, κατά την οποία και οι γνωστοί κεντρικοί σχηματισμοί αδυνατούν να πείσουν. Η Συσπείρωση και ο ΣΑΔΑΣ συνολικά όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν σε σημαντικές μάχες, η συνέχεια των οποίων θα είναι κρίσιμη και για την επόμενη περίοδο. Με βάση και τα αποτελέσματα, υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σε αυτές και να αντιστρέψουμε το μούδιασμα προς την πλευρά των κινημάτων και τα συμφέροντα των εργαζόμενων/άνεργων συναδέλφων.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες