Σε εξέλιξη, με τηλεδιάσκεψη, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Το ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης κατέθεσε το παρακάτω σχέδιο απόφασης
Το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, στη συνεδρίασή του, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, εκτίμησε ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού μας. Η κυβέρνηση, παράλληλα, αξιοποιεί την πανδημία για να πλήξει βασικά εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Η κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επαίρεται ότι αντιμετώπισε θετικά την πρώτη φάση της πανδημίας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη το μικρό αριθμό θυμάτων. Αποκρύπτει, όμως, το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει την άνοιξη του 2020 οφείλονταν κυρίως στο φόβο της κατάρρευσης ενός ανεπαρκούς υγειονομικού συστήματος, για την κατάσταση του οποίου έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις.
Η πραγματικότητα είναι πως ο λαός έσωσε το λαό, με την ωριμότητα και την ευθύνη που έδειξε καθώς και με την αυταπάρνηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής.
Η κυβέρνηση, αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο άφησε αναξιοποίητο το χρόνο που της δόθηκε για να θωρακίσει το ΕΣΥ, αλλά προχώρησε στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Δεν αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν προέβη στην ίδρυση και λειτουργία νέων ΜΕΘ και στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα και χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για την προώθησή τους. Το μέλλον που προδιαγράφεται για τους εργαζόμενους είναι ζοφερό και περιλαμβάνει εναλλάξ χειροκροτήματα και καταστολή. ενώ για τους ιδιώτες και τους καναλάρχες ζεστό χρήμα.
Ταυτόχρονα, στο όνομα των μεγάλων συμφερόντων του τουριστικού τομέα, η κυβέρνηση, άνοιξε ανεξέλεγκτα τις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες να τις ζούμε σήμερα. Στους χώρους δουλειάς, δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, ενώ η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά υποκρίνεται, όταν ζητάει να τηρούνται οι αποστάσεις ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός σε συγκεντρώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, τη στιγμή που στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς οι μαθητές και τα παιδιά συνωστίζονται σε τμήματα των 25 ατόμων, και στα ΜΜΜ, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι δραματική.
Το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος απεργών, διαδηλωτών, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν καταλάβει τα σχολεία διεκδικώντας μέτρα υγειονομικής προστασίας, ολιγομελή τμήματα και στελέχωση των σχολείων με προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία και στην Παιδεία έχουν ως προμετωπίδα κοινά αιτήματα, όπως η αύξηση των δημοσίων δαπανών, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Για τον λόγο αυτό, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε σύσκεψη όλες τις ομοσπονδίες των εργαζομένων σ’ αυτούς τους τομείς και αποφασίζει η 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, στις 15 Οκτώβρη 2020, να πάρει χαρακτήρα Ημέρας Απεργιακής Κινητοποίησης όλων των εργαζομένων στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα Νοσοκομεία και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό.
Ταυτόχρονα, το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η κατάσταση την επόμενη περίοδο θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Η αναμενόμενη βαθιά οικονομική κρίση και η δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης να λάβει και νέα μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας από τη μια μεριά, κάνουν επιτακτική την ανάγκη από την άλλη πλευρά οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τουρισμού και της Εστίασης, του Θεάματος και του Ακροάματος, που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και που αναδεικνύουν τα σοβαρά τους προβλήματα, να συντονιστούν και να συνενωθούν σε μια ενιαία κινητοποίηση και δράση, για να δοθεί δύναμη και αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και αποτελεσματικότητα στους αγώνες τους.
Η κυβέρνηση νομοθετεί, παίρνει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και θωρακίζει το αντεργατικό και αυταρχικό οπλοστάσιό της, ενώ οι ηγεσίες των συνδικάτων είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Δεν αποδεχόμαστε την συνδικαλιστική καραντίνα και καλούμε όλα τα συνδικάτα να μπουν μπροστά. Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και πειθαρχία και μπορούν σε όλες τις καταστάσεις να λειτουργούν συλλογικά, να περιφρουρούν την υγεία των μελών τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα απέναντι σ’ αυτούς που τα επιβουλεύονται, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες.
Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει την κήρυξη Γενικής Απεργιακής κινητοποίησης, για την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. Απευθύνεται παράλληλα στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα – Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα – και τα καλεί να συμμετάσχουν, δίνοντας πανεργατικό χαρακτήρα και ισχυρή απάντηση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.
Διεκδικούμε:
1. Αύξηση των δαπανών και μαζικές προσλήψεις σε Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ασφαλιστικά Ταμεία. Μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ενοικιαζόμενη και την εκ περιτροπής εργασία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, για τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
2. Διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ κορονοϊού, ενίσχυση του ΕΣΥ, αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
3. Ανάκληση όλων των αυταρχικών και αντεργατικών μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο του κορονοϊού.
4. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. Εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 35 ωρών και 30 στα ΒΑΕ. Μείωση των ορίων ηλικίας και των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.
5. Αυξήσεις στους μισθούς και καταβολή σταθερού μηνιαίου επιδόματος στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή εργασιών, λόγω κορονοϊού. Καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας και αύξησή του στο 80% του κατώτατου μισθού. Επιχορήγηση του ενοικίου και απαγόρευση πλειστηριασμών και διακοπής ρεύματος και νερού.
6. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην Απεργία – Αποχή, από την «αξιολόγηση», για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, της ίδιας της εργασίας και της αξιοπρέπειάς τους.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να μην υποκρίνεται και να προχωρήσει, αν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, στη χρηματοδότησή τους, και να εγκαταλείψει την πολιτική κομματικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, με την ανάθεση και το διορισμό των προϊσταμένων, δρομολογώντας τις κρίσεις από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την ανάδειξή τους.
Ιδιαίτερα για τον χώρο της Εκπαίδευσης προκηρύσσει Απεργία – Αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στις υπ’ αρ. 131451/ΓΔ4 ΦΕΚ B’ 4264/30.09.2020, 20126/ΓΔ4 ΦΕΚ B’ 3882/12.09.2020 και 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που τις διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα, στην άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και στον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό και τιμωρία των αγωνιζόμενων μαθητών.