Οι εργαζόμενοι/ες του Φεστιβάλ Αθηνών (τεχνικοί, διοικητικοί, ταμίες, ταξιθέτριες/ες) πραγματοποίησαν χτες (Σάββατο 1η Ιουλίου) στάσεις εργασίας απαιτώντας τις νόμιμες αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να μην ανέβουν οι προγραμματισμένες παραστάσεις των δύο σκηνών στην Πειραιώς 260 και στο Χρηματιστήριο.

 Οι καλλιτέχνες συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των εργαζομένων και το κοινό έδειξε κατανόηση σε γενικές γραμμές (μολονότι δεν είχε ενημερωθεί για τη ματαίωση, με ευθύνη του φεστιβάλ).

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι/ες διεκδικούν τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για νυχτερινή εργασία, Κυριακές και αργίες καθώς και λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους :

«Διερωτόμαστε:

  • Είναι λογικό, από τη μία να καταστρώνεται το μεγαλύτερο στην ιστορία του οργανισμού καλλιτεχνικό πρόγραμμα κόστους πολλών εκατομμυρίων, αλλά από την άλλη οι εργαζόμενοι, που με την εργασία τους υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα, με όλες τους τις δυνάμεις, να μην αποζημιώνονται για βραδινές ώρες, Κυριακές και αργίες, όπως με σαφήνεια ο νόμος ορίζει ;
  • Είναι λογικό ενώ στενεύουν απειλητικά τα χρονικά περιθώρια της Διοίκησης του Φεστιβάλ να αποκαταστήσει την αδικία απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εδώ και δεκαετίες, η μόνη λύση που η διοίκηση προτείνει μέχρι σήμερα είναι να διαιωνίζει την ομηρία τους;»

Γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι/ες του Φεστιβάλ αντιμετωπίζονται ως εργασιακό ‘κόστος’ που πρέπει να συμπιεστεί, ενώ την ίδια στιγμή τεράστια ποσά δαπανώνται σε ακριβές παραγωγές με ανάθεση εργολαβιών σε εταιρίες και με τη ‘βοήθεια’ κοινωφελών ιδρυμάτων όπως το Νιάρχειο και το Ωνάσειο.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο χώρος του πολιτισμού (όπως και ο χώρος των σκουπιδιών, που είναι επίκαιρος αυτές τις μέρες) αποτελεί ένα ακόμη ‘πεδίο δόξης’ για τους επιχειρηματίες και τα ιδρύματά τους, οι οποίοι έχουν για τα καλά βάλει το πόδι μέσα στους δημόσιους οργανισμούς (τα τελευταία χρόνια έχουμε κατακλιστεί από χορηγίες, ‘δωρεές’, συμπαραγωγές). Οι εργαζόμενοι/ες των χώρων αυτών, οι οποίοι/ες βλέπουν κάθε μέρα τα δικαιώματά τους να συμπιέζονται, οφείλουν να αντισταθούν. Μια καλή αρχή έγινε χτες το βράδυ. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

*Μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΣΕΕΛΣ)