Απόσπασμα από την ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Αιγάλεω «Ρήγμα στα Δυτικά» Παντελή Βαϊνά, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης.

... Ζούμε σε μια πόλη που κατοικείται κυρίως από κόσμο φτωχό, κόσμο απλό, κόσμο της εργασίας. Κόσμο που βιώνει στο πετσί του τελευταία όλη αυτή τη λαίλαπα της ακρίβειας, του πληθωρισμού. Έχει γίνει πλέον πολυτέλεια αυτό που λέγαμε παλιά. Το να ζει κάποιος με αξιοπρέπεια από το μισθό του. Πλέον λέμε να μπορεί απλά να ζει.

Δεν μπορείς λοιπόν να αφήσεις στο απυρόβλητο αυτή την κατάσταση. Ότι ο κόσμος πάει στα σουπερμάρκετ και παίρνει όλο και λιγότερα, ότι δεν βγαίνει να πληρώσει τη ΔΕΗ, ότι σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα βγαίνουν πολύ περισσότερα το επόμενο διάστημα στο σφυρί. Πρόσφατη εδώ η περίπτωση στο Αιγάλεω πριν από δέκα μέρες συμπολίτη μας στη Βορείου Ηπείρου που η Εθνική Τράπεζα του πήρε το σπίτι. Μια πενταμελή οικογένεια με έναν εργαζόμενο και ήθελαν να τους βγάλουν στο δρόμο. Οι άνθρωποι ζητάγανε απλά να μείνουν με ενοίκιο. Μόνο αυτό αλλά και αυτό πια το βρίσκουν υπερβολικό. Δηλαδή την απαίτηση να έχεις στέγη έστω και με ενοίκιο. Τα funds δεν είναι κάτι αόρατο. Οι τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τα νομιμοποίησαν και τα θεσμοθέτησαν. Δεν είναι όμως κάποιοι που βρίσκονται σε κάποια μακρινά νησιά του Ειρηνικού. Στο συγκεκριμένο fund που έχει πάρει το σπίτι του συμπολίτη μας είναι η Εθνική Τράπεζα και η εκκλησία.

Αναγκαστήκαμε να είμαστε εκεί και να τους σταματήσουμε. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της οικογένειας στη στέγη, απέναντι στα ΜΑΤ. Και χρειάζεται παρότι τα καταφέραμε να είμαστε σε επιφυλακή γιατί αυτό το φαινόμενο θα είναι πολύ πιο συχνό το επόμενο διάστημα. Θα είναι καθημερινότητα. Κι αν θέλουμε κάτι να κάνουμε σαν Ρήγμα είναι να συνδράμουμε για να διαμορφωθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και συλλογικότητας ώστε να μην κλείνει η ρημάδα η πόρτα, ανοίγει η τηλεόραση και δεν ξέρεις αν χάνεται το σπίτι του διπλανού ή αν δεν έχει να φάει. Να μπορεί να κινητοποιηθεί ένας κόσμος όταν το χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης μας που χάνει το σπίτι του ή του κόβεται το ρεύμα.

… Το Αιγάλεω τελευταία είναι σε απόλυτη εγκατάλειψη από άποψη υποδομών και περιβάλλοντος κι επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που έρχεται στον Ελαιώνα.

… Μακράν χειρότερη των προηγούμενων απαράδεκτων διοικήσεων (Καρδαρά-Σκλαβούνου ως το 2014 και Μπίρμπα ως το 2019) η δημοτική αρχή του Γκίκα (ΝΔ). Χαρακτηρίζεται από αυταρχική τοποθέτηση και εχθρότητα απέναντι στο λαό της πόλης και την εξυπηρέτηση εργολάβων και διοικητικών συμφερόντων. Με ακραία περίπτωση την περίπτωση του 9ου Δημοτικού. Το γνωστό σχολείο του Ζαμπέτα, που θα τρίζουν τα κόκκαλά του. Το άφησε ως κληροδότημα και πάνω από 20 χρόνια χρησιμοποιούταν ως σχολείο και ξεπουλήθηκε. Το αγόρασε το γειτονικό ιδιωτικό σχολείο επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο όσα λέγαμε. Ήταν πολλά τα λεφτά για να μπει ως προτεραιότητα η ανάγκη των παιδιών του 90υ δημοτικού τα οποία υποχρεώθηκαν σε συστέγαση με το 14ο δημοτικό. Ένα σχολείο που κατ’ εξαίρεση έγινε για να στεγάσει 100 παιδιά, με μια αυλή όσο είναι ένα γήπεδο μπάσκετ, στεγάζει σήμερα 200 παιδιά. Με σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας κι επικινδυνότητας για τα παιδιά.

…Χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων συντρόφισσες και σύντροφοι. Κανένας δεν μπορεί μόνος του. Και το απευθύνουμε αυτό και στον κόσμο και τους εργαζόμενους και στη Λαϊκή Συσπείρωση που παρόλη την κριτική και τα λάθη που εμείς εντοπίζουμε, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε μαζί σε αυτούς τους αγώνες. Να είμαστε μαζί και να σταματήσει να αρνείται την ενότητα. Και στο δρόμο και σε όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να υπάρξουν.

… Να αγωνιστούμε να έχει το Αιγάλεω υγεία. Αλλά και το Περιστέρι και ο Κορυδαλλός και η Αγία Βαρβάρα. Μη θεωρούμαι ότι είμαστε η μαύρη τρύπα και γύρω μας όλα ανθίζουν. Μαζί με τους συμπολίτες από τους γειτονικούς όμορους δήμους. Γιατί δεν υπάρχει πλέον Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παντού. Έχει διαλυθεί το ΙΚΑ. Το Λοιμωδών το κατήργησαν ως νοσοκομείο. Στην παιδεία έχουμε 4 σχολεία σεισμόπληκτα από τον Ιούλη του 2019 κι έτσι είναι ακόμα. Τα 2 που είναι για κατεδάφιση δεν έχει καν γίνει η σχετική μελέτη και τα άλλα 2 είναι γιαπιά.

… Ζητάμε εδώ και χρόνια να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Με 5 ρίχτερ είχαμε 4 σχολεία κατεστραμένα. Σκέφτεται κανένας τι έχει να γίνει αν υπάρξει ένας σεισμός 6 ή και 6,5 ρίχτερ; Δεν τους ενδιαφέρει. Χωρίς σεισμό έπεσε ένα παράθυρο πριν 3 χρόνια στο σχολείο το δικό μου και χτύπησε μια μητέρα στο κεφάλι. Πέφτουν σοβάδες, πέφτουν απέξω τσιμέντα.

… Χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί να αλλάξει η διοίκηση του Δήμου. Αλλά κι αν δεν αλλάξει κι αν είναι μία από αυτές που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια, να υπάρχει απέναντί της ένα σημαντικό, λαϊκό, Αιγαλιώτικο εργατικό κίνημα αντίστασης που να μην τους αφήνει σε ησυχία. Όπως δεν τους άφησε παλιότερα με το Πατινάζ, όπως δεν τους άφησε με το 9ο Δημοτικό, άσχετα αν η συγκυρία που υπήρξε, τους έχει βγάλει, για την ώρα τουλάχιστον, νικητές.

… Δεν αρκεί να υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο κι εκπροσώπηση. Δεν αρκεί η ανάθεση. Κανένας από εμάς δεν μπορεί από μόνος του να ανταπεξέλθει. Μακριά από εμάς η ανάθεση. Καμιά φορά ας θυμόμαστε και το ποίημα του Κατσαρού που έλεγε Αντισταθείτε στον ένα, στον άλλον, αντισταθείτε και σε μένα που σας μιλάω. Κανένας δεν είναι περσόνα, κανένας δεν είναι πεφωτισμένος. Η φώτιση έρχεται από το λαό για αυτό και τον θέλουμε συμμέτοχο. Να εισβάλει στο δημοτικό συμβούλιο, να εισβάλει στη ζωή του Δήμου.