Με αφορμή την διαμαρτυρία προσφύγων στο Ελληνικό που ξεκίνησε την Παρασκευή, βρεθήκαμε εκεί σήμερα και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που ζουν στο camp για να μας περιγράψουν την κατάσταση και τα αιτήματα της απεργίας πείνας που δήλωσαν ότι ξεκινούν από σήμερα.

 «Το όνομα μου είναι Ιρβάις Μοχαμαντί, είμαι από το Αφγανιστάν και είμαι 18 χρονών. Σήμερα, ξεκινάμε απεργία πείνας για όλα τα προβλήματα που έχουμε. Έχουμε πρόβλημα με την ασφάλεια, με το σχολείο των παιδιών, με το φαγητό και με άλλα πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη ως πρόσφυγες. Ζούμε σε αυτό το camp εδώ και ένα χρόνο. Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όπως ήταν όταν πρωτοήρθαμε εδώ, ωστόσο οι συνθήκες που εξακολουθούμε να ζούμε δεν είναι ανθρώπινες.»

«Όταν φύγαμε από το Αφγανιστάν, το κάναμε γιατί ψάχναμε μια καλύτερη ζωή, ένα καταφύγιο από μια χώρα που ήταν πνιγμένη στον πόλεμο. Αλλά δεν μας βλέπουν σας πρόσφυγες, συνεχίζουν να μας διαχωρίζουν από τους Σύριους. Δεν είναι δίκαιο. Έχουμε εγκλωβιστεί εδώ, στην Ελλάδα, γιατί τα σύνορα προς τις άλλες χώρες είναι κλειστά. Αλλά και άνθρωποι που έχουν κάνει αίτηση για στέγη εδώ στην Ελλάδα δεν έχουν πάρει απάντηση εδώ και έξι μήνες. Απλά περιμένουν και περιμένουν και περιμένουν.»

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο camp ο Ιρβαίς μεταφέροντας μαρτυρίες και άλλων ανθρώπων μας είπε ότι: «Υπάρχουν παιδιά τα οποία βγάζουν εξανθήματα στο σώμα τους ακριβώς λόγω των συνθηκών στις οποίες ζούμε. Όταν πάμε για επίσκεψη στον γιατρό, το ιατρείο ή θα έχει πολύ λίγα φάρμακα ή δεν θα έχει καθόλου.»

«Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι επειδή τα περισσότερα πράγματα τα οποία έχουμε είναι από δωρεές ανθρώπων που θέλουν να μας βοηθήσουν, τα ρούχα για παράδειγμα, δεν είναι πάντα καθαρά και πρέπει να τα πλένουμε, αλλά δεν έχουμε ζεστό νερό για να το κάνουμε αυτό ή απλά και για να κάνουμε ένα μπάνιο.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό, η DRC, ζήτησε στους πρόσφυγες να ελευθερώσουν  την είσοδο στο κτήριο και  τους υποσχέθηκε ότι αν τους δώσουν λίγο χρόνο, σιγά σιγά θα λυθούν τα προβλήματα. Ωστόσο, οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη περιμένει 13 μήνες.

Δείτε φωτογραφίες από τον χώρο του Ελληνικού:

Ετικέτες