Σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134) πραγματοποιήθηκε από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση “Απελάστε το ρατσισμο” συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της 11η Αντιρατσιστικής Γιορτής που οργανώνεται το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες, συνδικαλιστές, διεθνείς ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί, φωτογράφοι και σκιτσογράφοι που προσφέρουν τα έργα τους για τις εκθέσεις, μέλη αυτοδιοικητικών κινήσεων και κινημάτων πόλης καθώς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Ανακοινώθηκε η συμμετοχή πάνω από 100 φορέων και συλλογικοτήτων με τα περίπτερά τους φετινή διοργάνωση (Ακολουθεί ο κατάλογος συμμετοχών). Επίσης ανακοινώθηκε πως οι χώροι του φεστιβάλ στην Σχολή Καλών Τεχνών θα είναι προσβάσιμοι σε ηλεκτροκίνητα και χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια και πως θα υπάρχει νοηματική μετάφραση στις συζητήσεις της Γιορτής, όπου θα συμμετέχει με θεατρικό εργαστήρι την Κυριακή 24/9 και η θεατρική ομάδα ατόμων με αναπηρία “ΘΕΑΜΑ”.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Θανάσης Κούρκουλας εκ μέρους των διοργανωτών, ο οποίος αφού παρουσίασε το πρόγραμμα συζητήσεων, συναυλιών, εικαστικών, δρώμενων της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής (επισυνάπτεται) και αναφέρθηκε στο μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης της φετινής διοργάνωσης με κεντρικό σύνθημα “Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε”: Αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου και αντίστασης στις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καθώς και του ρατσισμού που αρνείται στα θύματα των πολιτικών αυτών την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης σε χώρες της Δύσης που είναι συνυπεύθυνες για τον ξεριζωμό τους. Επεσήμανε πως η φετινή αντιρατσιστική γιορτή στέλνει μήνυμα αγώνα κατά της διεθνούς ακροδεξιάς και του φασισμού, από τις ΗΠΑ του πλανητάρχη Τραμπ, ως την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τις ναζιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, καθώς και αντίστασης στον θεσμικό ρατσισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που πετσοκόβουν δικαιώματα δεκαετιών ξεκινώντας και θεωρώντας ευκολότερο στόχο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τους οποίους ορθώνουν ψηλότερα τείχη. Τόνισε την σημασία της παρουσίας διεθνών ακτιβιστών στα πάνελ των συζητήσεων της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Αυστραλία, ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, και υπογράμμισε τη διεθνή διάσταση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα που απαιτεί διεθνή συντονισμό και συνεργασία. Επίσης στάθηκε στις ευθύνες της Ελλάδας που υλοποιεί κατά γράμμα τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μέσω των πολιτικών αποτροπής της προσφυγιάς που σημαίνουν πνιγμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, φυλακίσεις και απελάσεις χιλιάδων προσφλυγψν και μεταναστών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Liz Walsh, ακτιβίστρια από την Αυστραλία μέλος της οργάνωσης Socialist Alternative, προσκεκλημένη ομιλήτρια στο πάνελ της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου 23/9 στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Μίλησε για την απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική απώθησης “push back” προσφύγων από τη Μιανμάρ ή Χαζαρά από το Αφγανιστάν που υφίστανται πολιτικές εκκαθαρίσεων στις χώρες τους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση ώστε να μην προσεγγίσουν το Αυστραλιανό έδαφος. Αυτές τις πολιτικές τις θεωρούν παράδειγμα προς μίμηση οι ακροδεξιοί ανά την υφήλιο – είπε – γι' αυτό έχει σημασία η αντίσταση που υπάρχει στην Αυστραλία απέναντι στις αντιπροσφυγικές πολιτικές. Πολιτικές που – όπως και στην Ευρώπη – τροφοδοτούν το ρατσιστικό μίσος των φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων που μπορεί στην Αυστραλία να μην έχουν το μέγεθος της Χρυσής Αυγής, όμως αποτελούν συνεχόμενη απειλή και γι' αυτό είμαστε τακτικά στο δρόμο ώστε να μην μπορέσουν να βρουν έδαφος ανάπτυξης και να μην ριζώσουν στην κοινωνία. “Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μια χώρα με τόσο ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ξεδιπλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια” πρόσθεσε, και κατέληξε καλώντας όλους και όλες στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή της Αθήνας.

Ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ που θα είναι ομιλητής στο πάνελ της κεντρικής εκδήλωσης την Κυριακή 24/9 στην 11η Γιορτή, αναφέρθηκε στη σημασία της Αντιρατσιστικής Γιορτής που είναι πλέον ένα σταθερό γεγονός που γίνεται σε ετήσια βάση, όμως κάθε φορά ασχολείται με διαφορετικά θέματα ανάλογα με τη συγκυρία. Στέλνει μήνυμα στην κοινωνία πως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που κάνουν καθημερινό αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, αγώνας που είναι ταυτόχρονα πρακτική αλληλεγγύη. Έρχομαι από τη δίκη της ΧΑ είπε. Εκεί ζήσαμε τον πόνο της Μάγδας Φύσσα, μιας μάνας που ζητά δικαίωση για τη δολοφονία του γιου της, ενώ την ίδια ώρα ο δολοφόνος του, ο Ρουπακιάς, περιφρονεί τη δικαιοσύνη και δεν παρουσιάζεται καν στο δικαστήριο. Αν ήταν Ρομά που πούλαγε καρπούζια και είχε παραβεί αγορανομικές διατάξεις θα ήταν υποχρεωμένος να παρίσταται στο δικαστήριο, είπε. Είναι μια στάση αποθράσυνσης που τροφοδοτείται από το θεσμικό ρατσισμό. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση επιχαίρει που τα παιδιά των προσφύγων μπήκαν στα σχολεία. Όμως η κυβέρνηση επιμένει να μην τα γράφει στα πρωϊνά ωράρια αλλά να τα στέλνει μόνα τους το απόγευμα. Πρόκειται για καταστροφική πολιτική, παιδαγωγικά και πολιτικά, πρόσθεσε. Στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα βρεθούμε όλοι μαζί για να απαιτήσουμε τάξεις υποδοχής με εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων ώστε τα παιδιά των προσφύγων να μπορούν να πάνε στις πρωϊνές βάρδιες μαζί με τα υπόλοιπα παιδάκια, κατέληξε.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, τόνισε την πάγια στάση της ΑΔΕΔΥ να ενισχύει τις εκδηλώσεις που αντιμάχονται το ρατσισμό και το φασισμό, όπως η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Συμμετέχουμε ως ΑΔΕΔΥ με τον Στράτο Γεωργούλα (ομιλητή την Κυριακή 24/9 στη Γιορτή), πανεπιστημιακό (Παν. Αιγαίου) μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ που διενήργησε τη μελέτη «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (2015 – 2016)», από την οποία θα υπάρχουν αντίτυπα στην Αντιρατσιστική Γιορτή που θα μοιράζονται δωρεάν. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρώπης Φρούριο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που περιθωριοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Θεωρούμε πως ο αγώνας είναι κοινός, όλων των εργαζομένων που ζουν στην Ελλάδα, απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του ρατσισμού.

Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φωτορεπόρτερ μίλησε για τους αγώνες που έδωσαν οι μάχιμοι φωτορεπόρτερ τα προηγούμενα χρόνια μαζί με το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” για να αναδείξουν και να αντισταθούν στο ρατσισμό και το φασισμό, ακόμα από την εποχή που μετανάστες από τη Β. Αφρική διέμεναν στο παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, ή όταν τα τάγματα εφόδου της ΧΑ επιχειρούσαν να κάνουν τον Άγιο Παντελεήμονα ναζιστικό άβατο. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να λείπουμε από την 11η Αντιρατσιστική Γιορτή είπε. Εμείς οι φωτορεπόρτερ που μέχρι πρόσφατα φωτογραφίζαμε το ταξίδι των προσφύγων, τώρα φωτογραφίζουμε τους πρόσφυγες στα προσφυγικά καμπ. Σε πολλές περιπτώσεις μας απαγορεύεται η πρόσβαση στα hot spot με δικαιολογία την “ασφάλειά μας” ή ακόμα και στα “ανοιχτά” καμπ με πρόσχημα την ιδιωτικότητα των προσφύγων λες και οι φωτορεπόρτερ είμαστε άσχετοι από κώδικες δεοντολογίας και θα πάμε να φωτογραφίσουμε ανθρώπους με το ζόρι. Όσον αφορά τους φασίστες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ έχει θάψει τη δίκη της ΧΑ. Επαναφέρω λοιπόν το αίτημα να γίνεται η δίκη αποκλειστικά στο Εφετείο και να υπάρχει συνεχής δημοσιογραφική κάλυψη.

Ο Ζούρι Αμπντερραχίμ, πρόεδρος της οργάνωσης Watoto Africa (τα παιδιά της Αφρικής), που συμμετέχει στην 11η Γιορτή, έδωσε το στίγμα της Οργάνωσής του που αγκαλιάζει μετανάστες και πρόσφυγες από 25 Αφρικανικές χώρες και επιχειρεί να δείξει στον κόσμο στην Ελλάδα τι σημαίνει Αφρική με πολιτιστικά δρώμενα, ενημερωτικές εκδηλώσεις κλπ. Είπε πως το πρόβλημα με την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων προϋπήρχε με τα μεταναστόπουλα που σε πολλές περιπτώσεις με διάφορα προσχήματα δεν ήταν ευπρόσδεκτα σε κάποια ελληνικά σχολεία πριν από αρκετά χρόνια.Όπως και για ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε ο ίδιος από μερίδα ελλήνων σε νησιά του Αιγαίου. Αναφέρθηκε στις 24000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πνιγεί στη μεσόγειο και δεν γίνεται πουθενά λόγος για αυτούς παρά μόνο για τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Ενημέρωσε πως το Watoto Africa συμμετέχει στην Αντιρατσιστική Γιορτή με μέλη της από 13 Αφρικανικές χώρες.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Κόντρα στο Ρεύμα', επεσήμανε πως η Νίκαια είναι μια περιοχή που γεύτηκε το φασισμό της ΧΑ και ταυτόχρονα υποδέχτηκε τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους προσφυγικής καταγωγής κι αυτό έχει τη σημασία του είπε. Πριν τη δολοφονία Φύσσα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν αδρανής απέναντι στη φασιστική απειλή, τόνισε. Στις περιοχές μας επανενεργοποιήθηκε με τις επιθέσεις των Χρισαυγιτών με το Λαγό σε σχολεία που πηγαίνουν προσφυγόπουλα, αλλά κατόπιν εορτής. Δεν φρόντισε να ενημερώσει τους γονείς των παιδιών εκ των προτέρων ώστε να μη βρίσκει έδαφος η φασιστική προπαγάνδα. Μόλις καταλάγιασαν οι αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα ξαναεξαφανίστηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, είπε. Γι' αυτό η θα οργανώσουμε μια θεματική συζήτηση στην 11η Γιορτή, ακριβώς με αυτό το θέμα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του φασισμού στις τοπικές κοινωνίες.

Ακολούθησαν ακτιβιστές από τη Μαδρίτη, που βρίσκονται στην Ελλάδα συμμετέχοντας στη μπριγάδα αλληλεγγύης “Kalimera”και θα συμμετάσχουν στην 11η Αντιρατσιστική γιορτή με περίπτερο και παρέμβαση στην κεντρική εκδήλωση της Κυριακής 24/9. Στην Ισπανία ζούμε την εκδοχή ρατσισμού της Ισπανικής κυβέρνησης, είπαν. Που έχει δεχτεί μόλις 1000 πρόσφυγες από τους 17000 που δεσμεύτηκε. Και που συντηρεί τους δολοφονικούς φράχτες στα σύνορα με το Μαρόκο, για να απωθεί τους μετανάστες από την Αφρική. Ο αγώνας είναι κοινός, τόνισαν, και ελπίζουμε να κάνουμε μια αντίστοιχη εκδήλωση σαν την Αντιρατσιστική Γιορτή στην Ισπανία, όπου θα είσαστε καλεσμένοι.

Η Λορέτα Μακόλεϋ από την Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών, είπε πως οι γυναίκες φεύγουν από την Αφρική για πολλούς λόγους και με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το trafficking όπου δεν υπάρχει πραγματική προστασία για τα θύματά του. Υπάρχουν γυναίκες που υπέστησαν κλειτοριδεκτομή στην Αφρική, έρχονται στην Ευρώπη και αυτό δεν θεωρείται επαρκής λόγος για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Γυναίκες σαν κι αυτές δουλεύουν μέσα σε σπίτια, εσωτερικές και δεν τους επιτρέπεται καν να ανοίξουν το ψυγείο για να φάνε. Βγαίνουν μόνο την Κυριακή, κι αυτό μόνο για τη μισή μέρα. Πολλές γυναίκες εξ' αιτίας τέτοιων συνθηκών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για την οικιακή εργασία. Για αυτούς τους λόγους εμείς ήμασταν και συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους. Μιλάμε για την περιθωριοποίηση της ΧΑ. Ο καλύτερος τρόπος γι' αυτό είναι να δοθούν ίσα δικαιώματα στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, κατέληξε.

Η Μάρθα Μορελεόν, μεξικανή καλλιτέχνης που συμμετέχει εθελοντικά στις συναυλίες του Σαββάτου 23/9 στην 11η Αντιρατσιστικη Γιορτή, πήρε το λόγο στη συνέχεια. Συμμετέχουμε στην Γιορτή του Σαββατοκύριακου για να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες αλλά και τους ντόπιους, να μην φοβόμαστε. Να σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και να παλεύουμε για το δίκιο μας. Εμείς στο μεξικό ξέρουμε από ρατσισμό, γιατί έχουμε κι ένα γείτονα στα βόρεια σύνορα, τις ΗΠΑ με τους φράχτες της. Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα όταν πρωτοήρθαμε περάσαμε πολλά. Ρατσισμό, υποτιμητικά σχόλια, διακρίσεις. Όλα αυτά ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίζεις είναι να μην αφήνεις κανένα να σε προσβάλλει, να μην σκύβεις το κεφάλι.

Τελευταία πήρε το λόγο η Μάνια Μπαρσέφσκι, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας: Η ΛΑΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους της, όλη την κοινωνία στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή είπε.Με το Κυριακάτικο Σχολείο και την ΚΑΡ έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για πάρα πολλά χρόνια, τόνισε, κι έτσι αυτή τη γιορτή τη νιώθουμε ως σάρκα από τη σάρκα μας. Γίνεται την ώρα που οι επεμβάσεις γεννούν νέους πρόσφυγες που στη συνέχεια αντιμετωπίζονται με φράχτες. Η σημασία αυτού του φεστιβάλ είναι διπλή: είναι συνάντηση αλληλεγγύης και αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, την ακροδεξιά, το φασισμό. Αντίστασης στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους απαιτούν τερματισμό των πολέμων και ισότιμη ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες μας.

Στη συνέντευξη παραυρέθηκε επίσης ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.