Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει αγρότες και γεωπόνοι της Λάρισας, το 2016 και το 2017, με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν, με φόρους και περικοπές, περίπου δύο δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγ­μή που η κυ­βέρ­νη­ση προ­θυ­μο­ποιεί­ται να ρου­φή­ξει τα ελά­χι­στα χρή­μα­τα που έχουν απο­μεί­νει στους μι­κρο­με­σαί­ους αγρό­τες, χρω­στά­ει από πα­λιό­τε­ρες ενι­σχύ­σεις περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Οι αγρό­τες προει­δο­ποιούν ότι «αν πε­ρά­σουν αυτά τα μέτρα δεν υπάρ­χει επι­στρο­φή» και έχουν δίκιο.

Γι’ αυτό το δίκιο τους  πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η μα­ζι­κή δια­δή­λω­ση στις 18 Νο­έμ­βρη στην Αθήνα, στο μέρος όπου ψη­φί­ζο­νται τα μέτρα, για να κα­τα­λά­βει από... πιο κοντά η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ο κό­σμος δεν ψή­φι­σε μνη­μό­νια.

Και μά­λι­στα δη­λώ­νουν ότι οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις θα έχουν με­γά­λη διάρ­κεια εάν η κυ­βέρ­νη­ση δεν κάνει πίσω.

Πλή­θος συλ­λο­γι­κο­τή­των από ολό­κλη­ρη τη χώρα πήραν την από­φα­ση συμ­με­το­χής στο πα­να­γρο­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο της 18ης Νο­έμ­βρη: η Επι­τρο­πή Αγώνα Κρή­της, οι αγρό­τες της οποί­ας είχαν δεί­ξει ξε­κά­θα­ρα τις προ­θέ­σεις τους κατά την προη­γού­με­νη επί­σκε­ψή τους στο υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, οι δυ­νά­μεις της Πρω­το­βου­λί­ας Αγρο­τών, οι αγρό­τες της Πε­λο­πον­νή­σου, η Πα­νελ­λή­νια Συ­ντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγρο­τών και Κτη­νο­τρό­φων, η Ένωση Βιο­καλ­λιερ­γη­τών Ελ­λά­δας, Επι­τρο­πές Αγώνα των Συ­νε­ται­ρι­στών, η Πα­νελ­λή­νια Ένωση Νέων Αγρο­τών, κτη­νο­τρο­φι­κές ομο­σπον­δί­ες της χώρας, ο Σύν­δε­σμος Ελ­λη­νι­κής Κτη­νο­τρο­φί­ας (ΣΕΚ), η Πα­νελ­λή­νια Ένωση Πα­ρά­κτιων Αλιευ­τι­κών Σκα­φών, η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Λαϊ­κών Αγο­ρών.

Τα προ­βλή­μα­τα γνω­στά: φο­ρο­ε­πι­δρο­μή, προ­κα­τα­βο­λή 100% φόρων, τρι­πλα­σια­σμός ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών, αύ­ξη­ση ΦΠΑ αγρο­ε­φο­δί­ων, κα­τάρ­γη­ση φο­ρο­α­παλ­λα­γών, αυ­ξή­σεις σε ρεύ­μα-νε­ρό-πε­τρέ­λαιο κ.λπ.

Στο με­τα­ξύ, η... «δεύ­τε­ρη φορά Αρι­στε­ρά» κυ­βέρ­νη­ση (ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ) ακο­λου­θεί την πε­πα­τη­μέ­νη των κυ­βερ­νή­σε­ων ΠΑ­ΣΟΚ-ΝΔ, της ποι­νι­κο­ποί­η­σης των αγώ­νων για να κόψει την όρεξη για επό­με­νους αγώ­νες, κι έτσι στέλ­νει στα δι­κα­στή­ρια αγρό­τες. Από αρχές Νο­έμ­βρη μέχρι και τα μέσα του Ιούνη υπάρ­χουν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες δίκες αγρο­τών-συν­δι­κα­λι­στών για τη συμ­με­το­χή τους στις αγρο­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις του 2013.

Το ΚΚΕ (Πα­να­γρο­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Συ­σπεί­ρω­ση-ΠΑ­ΣΥ/Πα­νελ­λα­δι­κή Συ­ντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων) δια­φο­ρο­ποιεί τη στάση του σχε­τι­κά με τη δια­δή­λω­ση της 18/11, που ορ­γά­νω­σαν όλες οι υπό­λοι­πες συλ­λο­γι­κό­τη­τες του ευ­ρύ­τε­ρου αγρο­τι­κού τομέα, με πρό­σχη­μα τη δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση για ΕΕ, Κοινή Αγρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή κ.λπ., χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας όλο τον υπό­λοι­πο αγρο­τι­κό κόσμο «με­γα­λο­α­γρό­τες με δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα». Απο­μο­νω­τι­σμός και πε­ρι­χα­ρά­κω­ση, ακόμα μια φορά, που δια­σπούν τους αγω­νι­ζό­με­νους.

Πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση

Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις των αγρο­τών αντι­με­τω­πί­ζο­νται με δύο ειδών τρό­πους, συ­νή­θως.

Η μια αντί­δρα­ση, είναι η άκρι­τη υπο­στή­ρι­ξη όλων των αι­τη­μά­των των αγρο­τών και συν­δυά­ζε­ται με την ανα­φο­ρά στην πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας, θε­ω­ρώ­ντας ότι αυτή, γε­νι­κά κι αό­ρι­στα, θα ωφε­λή­σει με τη σειρά της το λαό (επί­σης γε­νι­κά κι αό­ρι­στα και στο σύ­νο­λό του).

Αυτή η αντί­λη­ψη βλέ­πει την επί­θε­ση των μνη­μο­νί­ων στους αγρό­τες ως πρό­βλη­μα επει­δή θα κα­τα­στρέ­ψει την ελ­λη­νι­κή πα­ρα­γω­γή ιδιαι­τέ­ρως, θα πλή­ξει την αυ­τάρ­κεια (ή έστω επάρ­κεια) της χώρας σε είδη πρω­το­γε­νούς προ­έ­λευ­σης και με­τα­ποι­η­μέ­να και θα δη­μιουρ­γεί «εξάρ­τη­ση» από τους «ξέ­νους».

Έτσι, αγνο­ού­νται οι εσω­τε­ρι­κές δια­στρω­μα­τώ­σεις του αγρο­τι­κού κό­σμου, εγκλω­βί­ζο­νται σε «εθνι­κό» πε­ρι­βάλ­λον τα συμ­φέ­ρο­ντα των φτω­χών αγρο­τών, αλλά και των ερ­γα­ζο­μέ­νων για ασφα­λή και ποιο­τι­κά τρό­φι­μα, και μπαί­νει στο κί­νη­μα των μι­κρο­με­σαί­ων αγρο­τών ένας πρώ­τος στό­χος πάλης, κοι­νός με τους με­γα­λο­α­γρό­τες και τους αγρο­βιο­μη­χά­νους, η γε­νι­κή ανά­πτυ­ξη της αγρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής του τόπου, με­τα­θέ­το­ντας την πάλη για τα συμ­φέ­ρο­ντα της μι­κρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς και της ερ­γα­τι­κής τάξης που κα­τα­να­λώ­νει τα προ­ϊ­ό­ντα σε δεύ­τε­ρο στά­διο.

Η αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή, ωστό­σο, δεν μπο­ρεί να είναι υπό­θε­ση μιας μόνο χώρας, σαν να γί­νε­ται να ζει απο­μο­νω­μέ­νη στον πλα­νή­τη, με τις δικές της πα­ρα­γω­γι­κές σχέ­σεις, που δεν θα επη­ρε­ά­ζο­νται από τον... δι­πλα­νό κα­πι­τα­λι­σμό. Ούτε η πα­ρα­γω­γή μιας χώρας, όσο με­γά­λη κι αν είναι, θα ικα­νο­ποιεί τις ανά­γκες αυτών που δου­λεύ­ουν για να πα­ρά­ξουν, αν δεν διεκ­δι­κού­νται τα κέρδη από την κυ­ρί­αρ­χη με­ρί­δα που τα καρ­πώ­νε­ται. Ούτε η ανά­πτυ­ξη των εξα­γω­γών, γε­νι­κά, θα φέρει κέρδη για όλον το λαό και τον τόπο (όπως συ­νη­θί­ζε­ται να ανα­φέ­ρε­ται). Το πα­ρά­δειγ­μα εγ­χώ­ριων βιο­μη­χα­νιών τρο­φί­μων που που­λά­νε πιο φτηνά στο εξω­τε­ρι­κό απ’ ό,τι στην Ελ­λά­δα κάνει απο­λύ­τως εμ­φα­νές ότι δεν μπο­ρεί αυτό το τμήμα του... τόπου να έχει τους ίδιους στό­χους με τους μι­κρο­με­σαί­ους αγρό­τες και τους ερ­γα­ζό­με­νους.

Επι­δο­τή­σεις της ΕΕ

Η άλλη αντί­λη­ψη βλέ­πει ότι οι αγρό­τες «έφα­γαν έναν σκα­σμό» επι­δο­τή­σεις της ΕΕ και δεν σχε­δί­α­σαν με «έξυ­πνο επι­χει­ρη­μα­τι­κό» τρόπο τις «επεν­δύ­σεις» που θα τους απέ­φε­ραν, διά των αγο­ρών, κέρδη ικανά να επι­βιώ­σουν, του­λά­χι­στον, αξιο­πρε­πώς.

Είναι αλή­θεια ότι επα­να­παύ­τη­κε με­γά­λο τμήμα των αγρο­τών με τις ευ­ρω­παϊ­κές επι­δο­τή­σεις και ότι οι ερ­γα­ζό­με­νοι αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως κα­τα­να­λω­τές, που μπο­ρούν να του απο­φέ­ρουν κέρδη μέσω της χει­ρο­τέ­ρευ­σης της ποιό­τη­τας και της αύ­ξη­σης των τιμών.

Όμως πρό­κει­ται για προ­βλη­μα­τι­κή προ­σέγ­γι­ση, που βλέ­πει ότι η αγορά μπο­ρεί να σου εξα­σφα­λί­σει κέρδη αν τη δια­χει­ρι­στείς σωστά και ψά­ξεις και­νο­το­μί­ες.

Η Κοινή Αγρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή, ωστό­σο, έδινε αφει­δώς επι­δο­τή­σεις ακρι­βώς για να ελέγ­ξει την αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή (τι, πού και πόσο θα πα­ρά­γε­ται). Και μά­λι­στα, συ­νέ­δε­σε τις επι­δο­τή­σεις όχι με την πα­ρα­γω­γή, αλλά με την έκτα­ση που δια­θέ­τει κα­νείς, με απο­τέ­λε­σμα να μέ­νουν ακαλ­λιέρ­γη­τα χι­λιά­δες στρέμ­μα­τα.

Η πο­λι­τι­κή της ΕΕ και των ελ­λη­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων ευ­νο­εί τις πο­λυ­ε­θνι­κές αγρο­τι­κής ενα­σχό­λη­σης (σπό­ροι, λι­πά­σμα­τα, φάρ­μα­κα), τα καρ­τέλ (να θυ­μη­θού­με τη διάρ­κεια ζωής του... φρέ­σκου γά­λα­κτος που πρό­σφα­τα έφτα­σε τις 11 μέρες) και γε­νι­κά το με­γά­λο κε­φά­λαιο. Και οι με­γά­λες μο­νά­δες έχουν δώσει τη γρίπη των πτη­νών (Κίνα), τη νόσο των τρε­λών αγε­λά­δων (Κε­ντρι­κή Ευ­ρώ­πη), τα σκάν­δα­λα νό­θευ­σης του ηλιε­λαί­ου με ορυ­κτέ­λαιο (Αμε­ρι­κή, Ου­κρα­νία), τον εντε­ρο­αι­μορ­ρα­γι­κό πυ­ρε­τό (Γερ­μα­νία, LIDL κ.λπ.), καρ­κί­νο στους ίδιους τους αγρό­τες από τα φυ­το­φάρ­μα­κα, χυ­δαία εκ­με­τάλ­λευ­ση στα φρα­ου­λο­χώ­ρα­φα (Ηλεία, Μεσ­ση­νία κ.α.), πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή επι­βά­ρυν­ση (από την εποχή του DDT έως τις ιχθυο­καλ­λιέρ­γειες σή­με­ρα) και πε­ριο­ρι­σμό βιο­ποι­κι­λό­τη­τας (με γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νους σπό­ρους και ασφυ­κτι­κό έλεγ­χο των ποι­κι­λιών).

Σύμ­μα­χοι και συ­να­γω­νι­στές της ερ­γα­τι­κής τάξης

Το βα­σι­κό που έχου­με να πα­ρα­δε­χτού­με είναι ότι όλοι οι αγρό­τες δεν είναι ίδιοι. Τα μνη­μό­νια και η Κοινή Αγρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή της ΕΕ δεν πλήτ­τουν το σύ­νο­λο του αγρο­τι­κού κό­σμου.

Τα συμ­φέ­ρο­ντα των μι­κρο­με­σαί­ων αγρο­τών, συν­δε­δε­μέ­να με τα συμ­φέ­ρο­ντα του κό­σμου της δου­λειάς, μπο­ρούν να δι­καιω­θούν μαζί, ενά­ντια στην πα­ρά­δο­ση της αγρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής στα γε­ρά­κια των κο­λοσ­σών της αγρο­βιο­μη­χα­νί­ας, σε όποια χώρα κι αν βρί­σκο­νται.

Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις των μι­κρο­με­σαί­ων αγρο­τών ανοί­γουν άλλη μια πόρτα πάλης ενά­ντια στα μνη­μό­νια και γι’ αυτό αφο­ρούν και τους ερ­γα­ζό­με­νους. Αρκεί να μην αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι ερ­γα­ζό­με­νοι ως «πε­λά­τες» από τους αγρό­τες, αλλά ως ένα σύμ­μα­χο κομ­μά­τι, κό­ντρα στα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, σε όποια χώρα κι αν βρί­σκο­νται!

Ετικέτες