Το «μοντέλο Μαδρίτης» στα νέου τύπου lockdown έχει προκαλέσει τις εύλογες, σφοδρές και ταξικές αντιδράσεις της κοινωνίας στον Νότο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Την περασμένη Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, μια πολυπληθέστατη συγκέντρωση πολλών χιλιάδων Μαδριλένων έλαβε χώρα στους κεντρικούς δρόμους του τοπικού δήμου της Μαδρίτης, Βαγιέκας και έξω από το περιφερειακό κοινοβούλιο της πόλης. Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, η νεολαία της Βαγιέκας διαμαρτύρονταν έντονα για τις αποφάσεις της περιφερειακής κυβέρνησης της ισπανικής πρωτεύουσας για ένα νέου τύπου, ταξικό και ρατσιστικό, lockdown που όπως φαίνεται σύντομα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα θέλει ήδη να το αντιγράψει, αποσιωπώντας και τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη Μαδρίτη και τις προφανείς και δυσμενείς, ταξικές αναφορές που έχει το μαδριλένικο μοντέλο.
Ας ξεκινήσουμε από τα πολιτικά στοιχεία του μαδριλένικου lockdown – οι αποφάσεις για τα ζητήματα δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει δεν ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, αλλά στις περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας. Στη Μαδρίτη και γενικά, την Καστίλλη, την πλειοψηφία έχουν παραδοσιακά τα κόμματα της Δεξιάς και συγκεκριμένα το Λαϊκό Κόμμα που ελέγχει την περιφερειακή κυβέρνηση με πρόεδρο την 42χρονη δημοσιογράφο και επικοινωνιολόγο, Ισαμπέλα Ντίαζ Αγιούσο. Η συγκεκριμένη πρόεδρος έχει και ένα ακόμη «μειονέκτημα» στη συγκυρία – η οικογένεια της έκανε μυθώδη περιουσία στα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο με το εμπόριο ιατρικών προμηθειών και αναλωσίμων στα ισπανικά νοσοκομεία, κατάσταση που σύμφωνα με τη δημόσια κριτική προς την Αγιούσο, δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει παροξυνθεί τιμολογιακά και αρπακτικά στην κρίση του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια η Αγιούσο ως πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη ελέγχεται αν οι αποφάσεις που παίρνει, ευνοούν σκανδαλωδώς τις οικογενειακές επιχειρήσεις εμπορίας ιατρικών και νοσοκομειακών υλικών. Η δημοσιογραφική έρευνα και η δικαιοσύνη θα αποδείξουν του λόγου το αληθές ίσως και πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με τις τοπικές μετρήσεις διασποράς του κορωνοϊού και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Αγιούσο, που πρέπει να υιοθετούνται με επιφύλαξη για την αξιοπιστία τους, ειδικά στη Βαγιέκας, αναλογούν περίπου 1.000 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους – είναι η υψηλότερη αναλογία ανάμεσα στα καταγεγραμμένα κρούσματα ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και τον γενικό πληθυσμό μιας περιοχής που παρατηρείται στην Ευρώπη μετά την 1η Ιουλίου.
Τα νότια προάστια της Μαδρίτης στα οποία ανήκει και η Βαγιέκας, είναι οι φτωχότερες συνοικίες της ισπανικής πρωτεύουσας. Διαμένουν κυρίως εργάτες και υπάλληλοι, μετανάστες και νέοι υποαπασχολούμενοι και σπουδαστές. Συνολικά, ο πληθυσμός φτάνει τους 850.000 κατοίκους από τα 6,2 εκατομμύρια του συνόλου της Μαδρίτης. Σε αυτήν την περιοχή, που αποτελεί κατά σύμπτωση και το έσχατο προπύργιο κομμάτων της ισπανικής Αριστεράς σε σχέση με το δεξιό πρόσημο που έχει η περιφέρεια της Καστίλλης και η υπόλοιπη Μαδρίτη, από την περασμένη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες έχουν επιβληθεί ορισμένα πολύ ιδιόμορφα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Καταρχάς απαγορεύεται κάθε μετακίνηση κατοίκου χωρίς έγγραφη άδεια των αστυνομικών αρχών και ανεξαρτήτως λόγου ειδικά από τις νότιες συνοικίες προς τις πλουσιότερες βόρειες. Αντίστροφα, οι «βόρειοι» δεν μπορούν να ταξιδεύουν ή να επισκέπτονται τους «νότιους» της Μαδρίτης παρά μόνο όταν συντρέχουν «σπουδαίοι λόγοι έκτακτης ανάγκης», που σε κάθε περίπτωση κρίνονται από την αστυνομία. Οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις από τη Βαγιέκας στην υπόλοιπη Μαδρίτη προσδιορίζονται αυστηρά σε εκείνες που αφορούν την εργασία, την επίσκεψη σε γιατρό και νοσοκομείο, παροχές που γενικά τα νότια προάστια στερούνται, και για άλλους νομικούς λόγους, όπως είναι η τήρηση οικογενειακής επίσκεψης στο πλαίσιο των όρων ενός διαζυγίου ή η μεταφορά παιδιών σε σχολείο. Αλλά, όλα αυτά προαπαιτούν την έγκριση και την άδεια της τοπικής, δημοτικής και περιφερειακής αστυνομίας, που έχει επιφορτιστεί με το έργο της τήρησης των μέτρων στο νέο ιδιότυπο lockdown. Επιπροσθέτως η περιφερειακή κυβέρνηση Αγιούσο έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους συνάθροισης και άθλησης όπως είναι τα πάρκα και οι πλατείες, ενώ επέβαλε συρρίκνωση της πληρότητας σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα κατά 50% σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό καθισμένων. Ταυτόχρονα όμως στους ίδιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται η παράλληλη παραμονή άνω των 6 ατόμων, όριο που ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή ιδιωτική συνάντηση.
Το «αόρατο» τείχος που ύψωσε η περιφερειακή κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων και τη μεταφορά πολλών, αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Τα παράθυρα και οι τοίχοι στη Βαγιέκας έχουν γεμίσει με συνθήματα όπως «Λέμε ΟΧΙ στο ταξικό lockdown» ή «Πρώτα μας κατέστρεψαν τη ζωή, σήμερα μας κλείνουν στα σπίτια μας» - ας σημειωθεί ότι η Βαγιέκας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία (στατιστικά, 18%, πραγματικά, 35-40%). Για τους κατοίκους της περιοχής όπως η 31χρονη νοσοκόμα στο επάγγελμα, Μπεθάνια Πέρεζ «όλα γίνονται επειδή μας θεωρούν ηλίθιους. Στα νοσοκομεία έχουμε μείνει ελάχιστοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Θέλουν, μεν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, και μάλιστα εντατικά, αλλά μετά μας απαγορεύουν και κάθε δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου. Χώρια τα μέτρα που τάχα περιορίζουν τον ιό. Πώς; Δεν θα κολλήσουμε τον ιό στα βόρεια, αλλά μόνο στα νότια;». Ας σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την αύξηση των κρεβατιών νοσηλείας για Covid-19 κατά 20.000 στο σύνολο της Μαδρίτης, εκ των οποίων τα 5.000 είναι εντατικής θεραπείας, μία στις πέντε κλίνες είναι αυτή τη στιγμή κατειλημμένη από ασθενή με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και οι κλινικές να βρίσκονται στα όρια τους. Σε ολόκληρη την Ισπανία και από τον περασμένο Φεβρουάριο, και πάντα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, έχουν διαπιστωθεί 671.468 ασθενείς του κορωνοϊού και από αυτούς έχουν καταλήξει οι 30.633.
Το πείραμα στη Βαγιέκας και το ταξικό lockdown στη Μαδρίτη με το «αόρατο» τείχος ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του, όπως και οι σφοδρές αντιστάσεις απέναντι του. Διόλου τυχαία, πρώτος μιμητής του στην Ευρώπη θέλει να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Δεξιά στη Μαδρίτη και την Ελλάδα δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.