O Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, κατέθεσε σήμερα (13/6) στη δίκη της Χρυσής Αυγής τη μαρτυρία του σε περιπτώσεις που έδρασαν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής και ήταν ο ίδιος παρών ως μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος.

"Το πρώτο περιστατικό αφορά την επίθεση των χρυσαυγιτών σε αντιφασίστες το Φεβρουάριο του 2008, στην επέτειο των Ιμίων. Τότε, η Χρυσή Αυγή είχε συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος γινόταν ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση. Νωρίς το απόγευμα οπλισμένοι χρυσαυγίτες μαζί με διμοιρίες των ΜΑΤ, άρχισαν να τρέχουν συντεταγμένα, στοιχισμένοι σαν στρατιωτικό τμήμα, προς την πλατεία Κλαυθμώνος κι όταν μας έφτασαν, άρχισαν να μας χτυπούν με ρόπαλα, μαχαιρώνοντας κιόλας έναν από τους συγκεντρωμένους. Εμείς οπισθοχωρήσαμε, κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί στο φως της μέρας και, κατά τη γνώμη μου, ήταν απόφαση της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί σε πολιτικούς αντιπάλους της, για πρώτη φορά δημόσια, συντεταγμένα και με την υπογραφή της, για να δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι είναι μία ναζιστική ομάδα στρατιωτικά οργανωμένη που έχει τη δυνατότητα να "τσακίσει" πολιτικούς αντιπάλους. Ενώ μέχρι τότε η αστυνομία έδειχνε πως κρατούσε ίσες αποστάσεις, ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και αντιφασίστες, για πρώτη φορά "συνόδευσαν" τους χρυσαυγίτες σε επίθεση τάγματος εφόδου που έγινε ανενόχλητη, χωρίς προσχήματα.

Το δεύτερο περιστατικό έγινε στις 9 Μαΐου 2009 στο εγκαταλελλειμένο κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου κοιμούνταν 300 - 400 περίπου άστεγοι μετανάστες σε άθλιες συνθήκες . Η Χρυσή Αυγή, εκείνη τη μέρα έκανε συγκέντρωση, το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Εγώ ήμουνα μέσα στο παλιό Εφετείο, στην οδό Σωκράτους και είχαμε ενημερώσει τους μετανάστες να μην βγουν έξω εκείνη την ημέρα γιατί υπήρχε κίνδυνος. Με επικεφαλής το Μιχαλολιάκο και το Λαγό, τάγμα εφόδου, 100 ατόμων, μετά τη συγκέντρωση στην Ομόνοια ήρθε σε στρατιωτική παράταηξη στο παλιό Εφετείο. Άρχισε πρώτα να χτυπάει ρυθμικά με τα ρόπαλα τις ασπίδες τους και να φωνάζει συνθήματα όπως "Αίμα-Τιμή- Χρυσή Αυγή", "Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα", "Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει" και μετά να εκσφενδονίζει προς εμάς πέτρες και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φωτογράφος. Ο Μιχαλολιάκος ήταν μπροστά από το τάγμα και έβλεπε με τα μάτια του τι γινόταν. Επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν και να μπουν μέσα στο χώρο αλλά τους απέτρεψαν τα ΜΑΤ, χωρίς όμως να προβούν σε καμμία σύλληψη, ενώ αργότερα επιχείρησαν να μπουν από πίσω αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι αμύνθηκαν. Όμως τραυμάτισαν μετανάστες που έτυχε να περνούν εκείνη τη στιγμή από τους γύρω δρόμους. Αφού δεν κατάφεραν να μπουν μέσα, αποφάσισαν να φύγουν. Να σημειωθεί ότι απέναντι από το παλιό Εφετείο ήταν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ήταν γνωστό σε αυτούς ότι εκεί κοιμούνταν μετανάστες επί μήνες. Το γεγονός, λοιπόν, ότι επέλεξαν μια συγκεκριμένη μέρα όλοι μαζί να επιτεθούν δείχνει ότι είχαν οργανωμένο σχέδιο για τη συγκεκριμένη μέρα, κατά τη συγκέντρωση της ΧΑ.

Τα δύο αυτά περιστατικά τα θεωρώ κεντρικά στην αλλαγή προσανατολισμού των επιθέσεων της ΧΑ την περίοδο 2008-9. Σηματοδοτούν μια στροφή από "επιθέσεις τη νύχτα ή καταδρομικές επιχειρήσεις όπως ο τραυματισμός του φοιτητή Κουσουρή τύπου hit & run" σε "δημόσιες επιθέσεις μέρα μεσημέρι με την υπογραφή της ΧΑ". Επίσης σηματοδοτούν στροφή από επιθέσεις κατά ντόπιων πολιτικών αντιπάλων σε επιθέσεις κατά μεταναστών, προσφύγων και αλληλέγγυων σε αυτούς.

Από το 2007-2008 υπάρχει επικέντρωση της δράσης της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Ηλίας Παναγιώταρος με τον Χ. Ρήγα μετακ'ομισαν νυχθημερόν στην καφετέρια "ΠΥΛΕΣ" επί της οδού Αλκιβιάδου, ιδιοκτησίας του αδελφού του δεύτερου. Στον Άγιο Παντελεήμονα είναι και τα γραφεία της κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμο" και είμαστε γνώστες πολλών περιστατικών επιθέσεων της ΧΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Ένα σημαντικό περιστατικό έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2008, όπου τότε η Χρυσή Αυγή, υπό των μανδύα της επιτροπής "αγανακτισμένων" κατοίκων, κάλεσε συγκέντρωση "ενάντια στους λαθρομετανάστες" αφού επέλεξε να μεταφέρει τη δράση της στον Άγιο Παντελεήμονα. Στη συγκέντρωση αυτή κατέφθασε άγημα της Χρυσής Αυγής και τότε οι μισοί "κάτοικοι" τους χειροκρότησαν, ενώ άλλοι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκείνη τη μέρα έσπασαν ένα μαγαζί Αφγανού, ενώ κυνήγησαν και χτύπησαν μετανάστες. Εμείς συγκροτήσαμε ένα φορέα αποτελούμενο από συλλογικότητες της γειτονιάς, την Πρωτοβουλία Φορέων και κατοίκων για τον Άγιο Παντελεήμονα, για να κοινοποιήσουμε στους κατοίκους της περιοχής ότι υπάρχει τρόπος ειρηνικός, χωρίς συγκρούσεις να λυθούν τα προβλήματα για όλους.

Τότε, λοιπόν, οργανώσαμε πολλές δράσεις, μεταξύ των οποίων μια παρουσίαση του βιβλίου του Γκαζμέντ Καπλάνι πάνω στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, που έγινε στις 23 Μαΐου. Η εκδήλωση διακόπηκε βίαια από 50 "αγανακτισμένους", μεταξύ των οποίων τον Παναγιώταρο, τη Σκορδέλη, το Γιαννάτο και την Α.Παπαδάκη. Μας έδιωξαν, δηλαδή, από κει κακήν κακώς με την δικαιολογία ότι είναι "η πλατεία τους". Μάλιστα ήταν παρών κι ο αντιδήμαρχος Λ.Σκιαδάς ο οποίος προσπάθησε να κάνει διάλογο μαζί τους χωρίς όμως επιτυχία. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ έκλεισαν με λουκέτο την παιδική χαρά γιατί, κατά τη γνώμη τους, δεν έπρεπε να παίζουν εκεί παιδιά μεταναστών, ενώ απαγόρευσαν και την πρόσβαση στην πλατεία στους μετανάστες.

Στις 9 Ιουνίου 2009, ένας έλληνας ο Π. Τασούλας μπήκε στην παιδική χαρά με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί από τους "αγανακτισμένους" κατοίκους, οι οποίοι ήθελαν να παραμείνει η παιδική χαρά κλειστή. Τον Π. Τασούλα συνόδευσαν ΜΑΤ, τα οποία, αντί να ασχοληθούν με τους ανθρώπους που τον έβριζαν, τον συνόδευσαν "για την προστασία του" στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τότε αυτοί, με επικεφαλής τον Παναγιώταρο και τη Σκορδέλη, ήρθαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και άρχισαν να πετάνε ζαρζαβατικά και αυγά, προσπαθώντας να μπουν μέσα, ενώ οι αστυνομικοί δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να τους σταματήσουν. Εγώ έφτασα στο αστυνομικό τμήμα όταν ο Π.Τασούλας έμπαινε μέσα και για πολύ ώρα ζητούσα μαζί με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ να τους απομακρύνει η αστυνομία. Ο Π.Τασούλας τελικά αποχώρησε μόνος του και κατά την έξοδο του συνέχισαν να του πετούν αντικείμενα, ενώ εμείς μείναμε μέχρι που οι αστυνομικοί απώθησαν την ομάδα λίγο πιο πέρα με χρήση και δακρυγόνων. Μετά από αυτό, μπορέσαμε να φύγουμε με ασφάλεια με αυτοκίνητα συντρόφων μας.

Η κατάθεση του Θανάση Κούρκουλα θα συνεχιστεί στις 20 Ιουνίου στον Κορυδαλλό