Οι μαθητές παρά το νεαρό της ηλικίας τους δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο από τη σκληρή καταστολή των τελευταίων ετών. Από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και μετά θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη καταστολή σε βάρος των μαθητών.
Στις 17/10 διοργανώθηκε από τα σχολεία της Παλλήνης διαμαρτυρία ενάντια στο νέο λύκειο. Τα σχολεία της περιοχής αλλά και σχολεία από άλλα μέρη της Αθήνας όπως από το Ίλιον βρέθηκαν έξω από το υπουργείο για να διαδηλώσουν. Ήταν μια μαζική διαμαρτυρία, αν σκεφτεί κανείς πόσα λίγα σχολεία καλούσαν, ενώ οι μαθητές αρκετά δυναμικά ζητούσαν την απόσυρση του νέου λυκείου. Στη συγκέντρωση καλούσαν και οι καθαρίστριες του ΕΚΠΑ, πράγμα σημαντικό και αρκετά σπάνιο για νεολαιίστικη κινητοποίηση. Ούτως ή άλλως, δύσκολα ο κλάδος των καθαριστριών που δουλεύουν στα πανεπιστήμια κινητοποιείται. Στην προσπάθεια των μαθητών να ανοίξουν την καγκελόπορτα επικράτησε ένταση, με τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν και να απωθούν τους μαθητές. Οι φοιτητές, που επίσης καλούσαν στην κινητοποίηση με αποφάσεις συλλόγων, προσπάθησαν να προστατεύσουν τους μαθητές.
Διαφορετική κατάληξη είχε η κατάληψη στη Λαμία. Οι μαθητές, που διαμαρτύρονται για το νέο λύκειο όπως και για τις υλικές υποδομές του ΕΠΑΛ τους, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου. Η αστυνομία όμως επενέβη, με αποτέλεσμα να συλλάβει άτομα και επειδή ήταν ανήλικα να προχωρήσει ακόμα και σε σύλληψη των «επικίνδυνων» μητέρων τους.
Καισαριανή
Τον προηγούμενο μήνα είχαν συμβεί παρόμοια γεγονότα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 22/9 οι μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Καισαριανής αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στα σχολειά τους, αντιδρώντας στις απορρίψεις του νέου λυκείου και στην τράπεζα θεμάτων, στις άθλιες σχολικές εγκαταστάσεις και στο γεγονός ότι αναγκάζονται να αγοράζουν βιβλία από την τσέπη τους. Η «εγκληματική» αυτή πράξη καταστάλθηκε από την άμεση επέμβαση τριών περιπολικών από το ΑΤ Καισαριανής. Χωρίς κάποια αντίδραση από τους μαθητές, ο ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος τους (όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους) ενώ οι υπόλοιποι εισέβαλαν στο προαύλιο του σχολείου σημαδεύοντας και απειλώντας τους μαθητές που ήταν στο χώρο. Σε συνθήκες τρομοκρατίας μετέφεραν τους μαθητές με χειροπέδες στο ΑΤ Καισαριανής, όπου τους κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες χωρίς καμία εξήγηση για τα αίτια κράτησής τους.
Κινητοποιήσεις
Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε διαδήλωση την 1η Νοέμβρη. Όμως δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν καλεί καμιά άλλη συλλογικότητα να συνδιοργανώσει. Αυτό προφανώς γίνεται αντιληπτό και στους μαθητές, αφού μέσω Ίντερνετ ξεκίνησε ένα κάλεσμα με στόχο να οργανωθούν παντού καταλήψεις στις 3 Νοέμβρη. Πέρα από την κατάληψη τα σχολεία της Αθήνας καλούν σε κινητοποίηση την ίδια μέρα στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι φαίνεται ότι σκοπεύουν να καλέσουν.
Αν ύστερα από τρία χρόνια φαινομενικής «ηρεμίας» οι μαθητές ετοιμάζονται να ξαναβγούν στο δρόμο, αυτό είναι ένα καλό νέο. Το ζήτημα είναι οι οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς να συμβάλουν έτσι ώστε οι μαθητές να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η κινητοποίησή τους άξιζε τον κόπο και να υπάρξει ξανά η μαγιά μιας καινούργιας γενιάς νέων που θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.