Στη µάχη των δηµοτικών εκλογών στο Δήµο της Αθήνας ρίχνεται για πρώτη φορά η «Ανυπότακτη Αθήνα», έχοντας καταθέσει συνδυασµούς σε 4 κοινότητες του Δήµου (την 1η, την 5η, την 6η και την 7η). Ζητήσαµε από συντρόφους και συντρόφισσες, που συµµετέχουν στα ψηφοδέλτια και στο συντονιστικό της δηµοτικής κίνησης, να µας πουν λίγα λόγια για την πορεία της, τις εµπειρίες τους, την κατάσταση στην Κοινότητα που ζουν, αλλά και για τη στάση της Αριστεράς.

Μια πόλη για τις ανά­γκες μας

Της Όλγας Κλεί­τσα, κοι­νο­τι­κής συμ­βού­λου στην 5η ΔΚ

Η «Ανυ­πό­τα­κτη Αθήνα» ιδρύ­θη­κε ως µία συ­νέ­χεια µίας αυ­το­διοι­κη­τι­κής προ­σπά­θειας που ξε­κί­νη­σε από το ’16. Στό­χος µας, η δη­µιουρ­γία µίας συλ­λο­γι­κό­τη­τας η οποία δεν θα είναι πρό­σκαι­ρη, δεν θα είναι µία συ­νά­θροι­ση αν­θρώ­πων και συλ­λο­γι­κο­τή­των µε σκοπό τη συ­µµε­το­χή στην εκλο­γι­κή µάχη, αλλά θα απο­τε­λέ­σει τον τόπο συ­νά­ντη­σης κι­νή­σε­ων, κι­νη­µά­των και αρι­στε­ρών αν­θρώ­πων για να δώ­σου­µε όλες κι όλοι µαζί την κα­θη­µε­ρι­νή µάχη για τη ζωή µας σε αυτή την πόλη. Αν µε ρω­τού­σε, λοι­πόν, κα­νείς, γιατί «Ανυ­πό­τα­κτη Αθήνα» η απά­ντη­ση θα ήταν ότι δεν υπο­τασ­σό­µα­στε στη µνη­µο­νια­κή κα­νο­νι­κό­τη­τα. Κι αυτό δη­µιουρ­γεί κι ένα επι­πλέ­ον χρέος στην Κί­νη­σή µας. Για να βγει η κοι­νω­νία από την «κα­νο­νι­κό­τη­τα», κάθε αρι­στε­ρός και αρι­στε­ρή όπως και κάθε συλ­λο­γι­κό­τη­τα θα πρέ­πει πρω­τί­στως να απα­ντή­σει το εξής ερώ­τη­µα «πως ορ­γα­νώ­νε­ται η κοι­νω­νία στο νέο τοπίο ώστε να διεκ­δι­κή­σει και να έχει νίκες ξανά»;

Η δική µας απά­ντη­ση είναι µια νέας µορ­φής ενα­σχό­λη­ση µε την αυ­το­διοί­κη­ση. Για εµάς οι αυ­το­διοι­κη­τι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες οφεί­λουν να επι­τε­λέσ­σουν έναν πυ­ρη­νι­κό ρόλο στην ορ­γά­νω­ση των αντι­στά­σε­ων και των διεκ­δι­κή­σε­ων της κοι­νω­νί­ας, βοη­θώ­ντας στην οι­κο­δό­µη­ση ενός δι­κτύ­ου κι­νή­σε­ων και συλ­λο­γι­κο­τή­των που δρουν σε κάθε γει­το­νιά για ζη­τή­µα­τα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, πε­ρι­βάλ­λο­ντος, φι­λο­ζω­ί­ας κλπ ή για το­πι­κά κοι­νω­νι­κά προ­βλή­µα­τα. Ενι­σχύ­ου­µε µε αυτό τον τρόπο την αυ­το­ορ­γά­νω­ση των κα­τοί­κων και ορ­γα­νώ­νου­µε τις διεκ­δι­κή­σεις δί­νο­ντας φωνή στις ίδιες τις συλ­λο­γι­κό­τη­τες και όχι προ­σε­ται­ρι­ζό­µε­νοι κι­νή­σεις και κι­νή­µα­τα για από­κτη­ση πο­λι­τι­κής υπε­ρα­ξί­ας. Κε­ντρι­κό ση­µείο σε αυτή µας την προ­σπά­θεια είναι και η διεκ­δί­κη­σή µας για µε­γα­λύ­τε­ρη ορα­τό­τη­τα: τόσο των κα­τοί­κων και των προ­βλη­µά­των τους από τους Ορ­γα­νι­σµούς Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης όσο και των δια­δι­κα­σιών και απο­φά­σε­ων των ορ­γα­νι­σµών αυτών από τους κα­τοί­κους. Στη λο­γι­κή αυτή εµπί­πτουν και οι διεκ­δι­κή­σεις µας για Κέ­ντρα Κοι­νό­τη­τας, ανοι­χτές και δη­µό­σιες συ­νε­δριά­σεις των συ­µβου­λί­ων, ανοι­χτά δε­δο­µέ­να κλπ. Υπ’αυ­τή την έν­νοια και η επι­λο­γή µας να συ­µµε­τέ­χου­µε στην εκλο­γι­κή µάχη µόνο στις Δη­µο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες της Αθή­νας, δεν είναι η εύ­κο­λη επι­λο­γή, αντι­θέ­τως, είναι ο δύ­σκο­λος δρό­µος.

Στην 5η Δη­µο­τι­κή Κοι­νό­τη­τα όπου ήδη τε­λειώ­νω µία θη­τεία ως Κοι­νο­τι­κή Σύ­µβου­λος, έχου­µε διεκ­δι­κή­σει και κα­τα­φέ­ρει και µι­κρές νίκες µαζί µε τις συλ­λο­γι­κό­τη­τες της πε­ριο­χής. Από πιο µε­γά­λα και γνω­στά ζη­τή­µα­τα, όπως το επι­χει­ρού­µε­νο µπά­ζω­µα του Πο­δο­νί­φτη από την Πε­ρι­φέ­ρεια Ατ­τι­κής το οποίο κα­τα­φέ­ρα­µε µαζί µε την «Ροή-Πο­λί­τες Υπέρ των Ρε­µά­των» και άλλες συλ­λο­γι­κό­τη­τες της πε­ριο­χής να πα­γώ­σου­µε –µε εκ­κρε­µού­σα προ­σφυ­γή στο ΣτΕ–, όπως την βίλα Θε­ο­το­κο­πού­λου που κα­τα­φέ­ρα­µε µαζί µε συλ­λο­γι­κό­τη­τες γυ­ναι­κών της Λα­µπρι­νής και τη Λαϊκή Συ­σπεί­ρω­ση να δια­τη­ρή­σου­µε υπό δια­χεί­ρι­ση της Κοι­νό­τη­τας την ίδια στι­γµή που ο Δήµος απρο­κά­λυ­πτα ήθελε να την πα­ρα­δώ­σει στα χέρια ΜΚΟ –όπως ακρι­βώς στην πε­ρί­πτω­ση της Αγο­ράς Κυ­ψέ­λης-, µέχρι πιο άγνω­στα ζη­τή­µα­τα που αφο­ρούν τον σε­ξι­σµό και την υπο­βά­θµι­ση της δη­µο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας στο Κοι­νο­τι­κό Συ­µβού­λιο, το ξε­µπρό­στια­σµα του ρόλου της Ελ­λη­νι­κή Αυγής αλλά και των συ­µφε­ρό­ντων µε­τα­ξύ Δήµου και µε­γά­λων επι­χει­ρη­µα­τι­κών συ­µφε­ρό­ντων στην Αθήνα, η συ­νερ­γα­σία µε τα στέ­κια και τις συλ­λο­γι­κό­τη­τες αλ­λη­λεγ­γύ­ης στην πε­ριο­χή και η συ­νε­χής επι­κοι­νω­νία ώστε να παίρ­νουν θέση για όλα τα ζη­τή­µα­τα της Δη­µο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας και να κα­τα­κτή­σουν ρόλο στις απο­φά­σεις του Κοι­νο­τι­κού Συ­µβου­λί­ου. Μι­κρές και µε­γά­λες νίκες που µας βο­ή­θη­σαν όλες κι όλους να πάµε ένα βήµα πα­ρα­πέ­ρα τη σχέση µας και επι­βε­βαιώ­σου­µε ότι οι αρι­στε­ροί άν­θρω­ποι, οι αγω­νι­στές, δεν τε­λεί­ω­σαν... και χρειά­ζο­νται χώ­ρους –υλι­κούς ή και όχι- όπου θα µπο­ρούν να ξα­να­βρε­θούν, να συ­νο­µι­λή­σουν και να δρά­σουν πάλι µαζί, όχι µόνο πα­ράλ­λη­λα. Οι διεκ­δι­κή­σεις µας τόσο για την 5η Κοι­νό­τη­τα όσο και για όλες τις Δη­µο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες και κάθε γει­το­νιά της Αθή­νας, είναι πολ­λές. Κι έχου­µε µπρο­στά µας τον καιρό να τις πα­λέ­ψου­µε. Αλλά αυτό τον αγώνα πρέ­πει να τον δώ­σου­µε όλες κι όλοι µαζί. Σ’αυ­τές τις εκλο­γές, εµείς «ξε­κι­νή­σα­µε από τις γει­το­νιές» για να «δυ­να­µώ­σου­µε τις κοι­νό­τη­τες». Από την επό­µε­νη ηµέρα των εκλο­γών, ορ­γα­νώ­νου­µε την πάλη.

Εξάρ­χεια, ανά­πλα­ση και χρυ­σές βίζες

Του Άγ­γε­λου Κο­ντο­γιάν­νη-Μάν­δρου, υπο­ψή­φιου συ­µβού­λου στην 1η ΔΚ

Στη σύ­ντο­µη πα­ρέ­µβα­ση που ακο­λου­θεί, θα σκια­γρα­φή­σω εν συ­ντο­µία µια σειρά κρί­σι­µων θε­µά­των για την κα­θη­µε­ρι­νό­τη­τα των κα­τοί­κων του 1ου δια­µε­ρί­σµα­τος, τα οποία έχουν δυ­στυ­χώς εξο­βε­λι­στεί τόσο από τη δη­µό­σια συ­ζή­τη­ση, όσο και από την ατζέ­ντα των βα­σι­κών διεκ­δι­κη­τών της δη­µαρ­χί­ας Αθη­νών. Ζη­τή­µα­τα για τα οποία απαι­τεί­ται άµεση και ενερ­γός κι­νη­το­ποί­η­ση όλων µας.

Το πρώτο και κρι­σι­µό­τε­ρο από αυτά είναι το ζή­τη­µα της στέ­γα­σης και της απρο­θυ­µί­ας του Δήµου να αρ­θρώ­σει µια µα­κρο­χρό­νια στρα­τη­γι­κή αντι­µε­τώ­πι­σης των στρε­βλώ­σε­ων που συσ­σω­ρεύ­ο­νται στην αγορά κα­τοι­κί­ας και πλήτ­τουν πλη­θώ­ρα συν­δη­µο­τών µας, που δεν δια­θέ­τουν ίδιο οί­κη­µα. Πυ­ρή­νας του προ­βλή­µα­τος είναι η ανε­ξέ­λεγ­κτη επέ­κτα­ση των βρα­χυ­χρό­νιων µι­σθώ­σε­ων (Airbnb, Booking κλπ), αλλά και η εντει­νό­µε­νη κερ­δο­σκο­πι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που πα­ρα­τη­ρεί­ται στο χώρο του real estate µε βα­σι­κό άξονα τις λε­γό­µε­νες χρυ­σές βίζες. Σε συν­δυα­σµό οι δύο αυτοί πα­ρά­γο­ντες έχουν οδη­γή­σει σε µεί­ω­ση της δια­θε­σι­µό­τη­τας, αλλά και σε ρα­γδαία αύ­ξη­ση των µι­σθω­µά­των µα­κρο­χρό­νιας ενοι­κί­α­σης, ανα­γκά­ζο­ντας χι­λιά­δες συν­δη­µό­τες µας να εγκα­τα­λεί­ψουν το κέ­ντρο προς ανα­ζή­τη­ση οι­κο­νο­µι­κό­τε­ρης στέ­γης. Σε πε­ριο­χές όπως τα Εξάρ­χεια ή ο Ευαγ­γε­λι­σµός η αύ­ξη­ση των ενοι­κί­ων έχει ξε­πε­ρά­σει ανά πε­ρί­πτω­ση το 30% την τε­λευ­ταία διε­τία, τη στι­γµή που οι µι­σθοί πα­ρα­µέ­νουν κα­θη­λω­µέ­νοι στα «µνη­µο­νια­κά» επί­πε­δα. Σε αυτές τις συν­θή­κες η οι­κο­νο­µία δια­µοι­ρα­σµού όχι µόνο δεν συ­µβάλ­λει στη δι­καιό­τε­ρη δια­νο­µή του συρ­ρέ­ο­ντος του­ρι­στι­κού κε­φα­λαί­ου, αλλά στην πρα­γµα­τι­κό­τη­τα µε­τα­τρέ­πει ολό­κλη­ρες πε­ριο­χές της πόλης σε απο­κλει­στι­κές του­ρι­στι­κές ζώνες.

Τα έργα ανά­πλα­σης που έχει ανα­λά­βει ο Δήµος Αθη­ναί­ων στο ιστο­ρι­κό εµπο­ρι­κό κέ­ντρο, σε συ­νερ­γα­σία µε την Ανά­πλα­ση ΑΕ, προ­ά­γουν πλή­ρως την στρα­τη­γι­κή αυτού του ιδιό­τυ­που gentrification και αφαι­ρούν κρί­σι­µους πό­ρους από έργα υπο­δο­µής και τις ούτως ή άλλως αναι­µι­κές προ­νοια­κές υπη­ρε­σί­ες. Στην Αθήνα της κρί­σης το βα­σι­κό πρό­βλη­µα δεν είναι τα γκρά­φι­τι γύρω από τη Βαρ­βά­κειο, είναι η υπο­στε­λέ­χω­ση των δη­µο­τι­κών ια­τρεί­ων, η εγκα­τά­λει­ψη των χώρων πρα­σί­νου και πολ­λών σχο­λι­κών συ­γκρο­τη­µά­των. Για όλα αυτά δυ­στυ­χώς ακού­µε ελά­χι­στα από τους τρείς βα­σι­κούς διεκ­δι­κη­τές της δη­µαρ­χί­ας (Μπα­κο­γιάν­νης, Ηλιό­που­λος, Γε­ρου­λά­νος). Όπως ελά­χι­στα ακού­µε και για την ενί­σχυ­ση και ανα­συ­γκρό­τη­ση των τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών του Δήµου. Πόσο επα­να­στα­τι­κή άραγε είναι η κουλ­τού­ρα της επι­σκευ­ής και της συ­ντή­ρη­σης µε ίδια µέσα, αντί της διαρ­κούς ανα­κα­τα­σκευ­ής και των υπερ­κο­στο­λο­γη­µέ­νων συ­µβά­σε­ων µε ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες; Ο λόγος φυ­σι­κά γι’ αυτές τις σιω­πές δεν είναι άλλος από τη σύ­µπνοια των τριών γύρω από τη µε­ταρ­ρύ­θµι­ση του Κλει­σθέ­νη, αλλά και τις επι­τα­γές του τρί­του µνη­µο­νί­ου που προ­βλέ­πει µε­τα­ξύ άλλων πλή­ρες πά­γω­µα των δη­µο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων σε υπο­δο­µές µέχρι το 2025 και βα­θιές πε­ρι­κο­πές στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σµό της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης. 

Αφού λοι­πόν για την τα­µπα­κιέ­ρα υπάρ­χει σύ­γκλι­ση, µπο­ρού­µε όλοι και όλες να ασχο­λη­θού­µε µε το µέγα ζή­τη­µα των Εξαρ­χεί­ων και της διορ­γά­νω­σης ή µη Black Metal συ­ναυ­λί­ας στην Αθήνα, όπως προ­σφά­τως ερω­τή­θη­κε ο κ. Νάσος Ηλιό­που­λος. Και αν το δεύ­τε­ρο φα­ντά­ζει αστείο, το πρώτο έχει πάψει να είναι προ πολ­λού. Για να εί­µα­στε σα­φείς. Στα Εξάρ­χεια υπάρ­χει όντως ση­µα­ντι­κό και διαρ­κώς επι­δει­νού­µε­νο πρό­βλη­µα αντι­κοι­νω­νι­κών και πα­ρα­βα­τι­κών συ­µπε­ρι­φο­ρών. Όσοι και όσες ζούµε στη συ­γκε­κρι­µέ­νη γει­το­νιά υφι­στά­µε­θα τις συ­νέ­πειες εδώ και χρό­νια. Το ζή­τη­µα όµως είναι ότι οι µα­φί­ες που σή­µε­ρα λυ­µαί­νο­νται την πε­ριο­χή (ναρ­κω­τι­κά, τσι­γά­ρα κ.ά.) βρέ­θη­καν εκεί λόγω της πλή­ρους εγκα­τά­λει­ψής της από τις δη­µο­τι­κές αρχές (πότε αλή­θεια έγι­ναν για τε­λευ­ταία φορά έργα στον Λόφο του Στρέ­φη και τους γύρω πε­ζό­δρο­µους;), αλλά και την ανοχή –αν όχι κά­λυ­ψη– που απο­λα­µβά­νουν από τις διω­κτι­κές αρχές. Από τις κυ­ριο­λε­κτι­κά χι­λιά­δες προ­σα­γω­γές που έχουν γίνει τα τε­λευ­ταία δέκα χρό­νια στις διά­φο­ρες επι­χει­ρή­σεις σκού­πα της αστυ­νο­µί­ας, πόσες εντέ­λει αφο­ρού­σαν τα κυ­κλώ­µα­τα προ­στα­σί­ας και δια­κί­νη­σης; Ελά­χι­στες, είναι η απά­ντη­ση, και αυτό σχε­τί­ζε­ται µε τη συ­νει­δη­τή υπο­βά­θµι­ση της πε­ριο­χής τόσο από το Δήµο, όσο και από το κε­ντρι­κό κρά­τος. Αν δεν υπήρ­χαν τα Εξάρ­χεια, θα έπρε­πε σί­γου­ρα να εφευ­ρε­θούν, ει­δάλ­λως οι κύ­ριοι Μπα­κο­γιάν­νης, Γε­ρου­λά­νος και Ηλιό­που­λος θα έπρε­πε να µας ανα­πτύ­ξουν τις θέ­σεις τους για τον έλεγ­χο του real estate, την υπο­στε­λέ­χω­ση κρί­σι­µων δη­µο­τι­κών υπη­ρε­σιών, όπως η κα­θα­ριό­τη­τα, λόγω των πε­ρι­κο­πών· το κλεί­σι­µο κοι­νω­νι­κών πο­λυ­κα­τοι­κιών· το κυ­νή­γι µα­γισ­σών απέ­να­ντι σε πρω­το­βου­λί­ες κοι­νω­νι­κής ορ­γά­νω­σης και αλ­λη­λεγ­γύ­ης που έδω­σαν ανάσα σε χι­λιά­δες συν­δη­µό­τες µας την πε­ρί­ο­δο της κρί­σης, όπως τα πα­ζά­ρια χωρίς µε­σά­ζο­ντες.

Η πο­ρεία της κί­νη­σης και τα προ­βλή­µα­τα της 6ης κοι­νό­τη­τας

Της Βάσως Ακρι­βού, κοι­νο­τι­κής συ­βού­λου στην 6η ΔΚ

Πολ­λοί από εµάς ξε­κι­νή­σα­µε πε­ρί­που πριν 6 χρό­νια, συ­µµε­τέ­χο­ντας τότε στο σχήµα της Ανοι­χτής Πόλης. Επι­κρα­τού­σε ένα κλίµα ανό­δου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Θε­ω­ρού­σα­µε ότι θα µπο­ρού­σε να είναι κάτι ελ­πι­δο­φό­ρο για το Δήµο της Αθή­νας, τις κοι­νό­τη­τες και τις γει­το­νιές. Δυ­στυ­χώς η από­φα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να υιο­θε­τή­σει µνη­µο­νια­κή πο­λι­τι­κή είχε αντα­νά­κλα­ση και στην Ανοι­χτή Πόλη. Θα µπο­ρού­σε να συ­νε­χί­σει µε το πρό­γρα­µµά της και να παί­ξει έναν άλλο ρόλο, αλλά αυτό δεν συ­νέ­βη, οπότε ένας δη­µο­τι­κός σύ­µβου­λος και αρ­κε­τοί κοι­νο­τι­κοί σύ­µβου­λοι απο­φα­σί­σα­µε να ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θού­µε. Συ­γκρο­τή­σα­µε την οµάδα «Πόλης Ξε­κί­νη­µα», πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας τα ζη­τή­µα­τα που απα­σχο­λού­σαν το Δη­µο­τι­κό Συ­µβού­λιο ή τα Κοι­νο­τι­κά και βά­ζο­ντας ζη­τή­µα­τα που θε­ω­ρού­σα­µε ση­µα­ντι­κά. Ήρ­θα­µε σε επαφή µε άλλες δυ­νά­µεις, αγω­νι­στές και ιδιαί­τε­ρα νέους αν­θρώ­πους (κυ­ρί­ως από τον χώρο της ΛΑΕ, αλλά όχι µόνο) και κα­τα­λή­ξα­µε πέρσι τον Ιούνη να συ­γκρο­τή­σου­µε την Ανυ­πό­τα­κτη Αθήνα. Άρα δεν είναι ένα εγ­χεί­ρη­µα που γί­νε­ται σή­µε­ρα ενό­ψει των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών, αλλά είναι µια ολό­κλη­ρη πο­ρεία που προ­σπα­θού­µε να τη διευ­ρύ­νου­µε και να συ­µµε­τέ­χει κό­σµος της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς σε αυτή τη δια­δι­κα­σία. Και βέ­βαια στό­χος µας ήταν και είναι µετά τις εκλο­γές να διευ­ρυν­θεί το σχήµα ακόµη πε­ρισ­σό­τε­ρο και να πα­ρέ­µβου­µε ακόµη πε­ρισ­σό­τε­ρο στις γει­το­νιές.

Το πρώτο που εντό­πι­σα ως Κοι­νο­τι­κή Σύ­µβου­λος είναι η υπο­βά­θµι­ση των Κοι­νο­τι­κών Συ­µβου­λί­ων. Ενώ υπο­τί­θε­ται ότι εκλέ­γο­νται από τη γει­το­νιά για να ασχο­λη­θούν µε τα προ­βλή­µα­τά της, ασχο­λού­νται µόνο µε δευ­τε­ρεύ­ο­ντα θέ­µα­τα (π.χ. ωρά­ριο κα­τα­στη­µά­των). Σε ζη­τή­µα­τα όπως ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σµός, η Κοι­νό­τη­τα λέει απλά «τη γνώµη της», χωρίς να έχει ου­σια­στι­κές αρµο­διό­τη­τες. Αυτό απο­δυ­να­µώ­νει γε­νι­κά τη συ­µµε­το­χή. Όταν και η γνώµη των κοι­νο­τι­κών συ­µβού­λων δεν λα­µβά­νε­ται υπόψη, κα­τα­λα­βαί­νου­µε πώς απο­θαρ­ρύ­νο­νται και οι πο­λί­τες να δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν το­πι­κά. Αυτό θα µπο­ρού­σε να αλ­λά­ξει, αν υπήρ­χαν κι­νή­µα­τα πο­λι­τών, θα ασκού­σε πίεση στο Δήµο να πάρει υπόψη τη γνώµη της γει­το­νιάς.

Υπάρ­χουν αρ­κε­τά ζη­τή­µα­τα που απα­σχο­λούν σε ένα βαθµό όλη την Αθήνα, αλλά στην 6η ΔΚ είναι πιο έντο­να. Ένα είναι τα σκου­πί­δια και η κα­θα­ριό­τη­τα, καθώς οι πιο φτω­χές συ­νοι­κί­ες υπο­βα­θµί­ζο­νται συ­νει­δη­τά. Ζή­τη­µα που υπάρ­χει πα­ντού, αλλά µε έντα­ση στην 6η, γιατί είναι και οι ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού. Ει­δι­κά όταν µε­τα­νά­στες (που ζουν πολ­λοί στη γει­το­νιά) θέ­λουν να κά­νουν τα χαρ­τιά τους για το ΚΕΑ κλπ, οι υπάλ­λη­λοι που το δια­χει­ρί­ζο­νται, είναι πολύ λίγοι. Το ζή­τη­µα των προ­σλή­ψε­ων είναι πολύ ση­µα­ντι­κό για να µπο­ρέ­σει να λει­τουρ­γή­σει µια Κοι­νό­τη­τα και να κα­λύ­ψει τις ανά­γκες (κα­θα­ριό­τη­τα,

πρά­σι­νο, κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή). Ένα άλλο θέµα είναι η έλ­λει­ψη από παι­δι­κές χαρές: Στο 6ο Δια­µέ­ρι­σµα έχου­µε µόλις δύο!

Φυ­σι­κά το µε­γά­λο ζή­τη­µα της πε­ριο­χής είναι το Πεδίο του Άρεως. Το αφή­σα­νε στη µοίρα του, προ­σπα­θούν τώρα κάπως να το αξιο­ποι­ή­σουν, όµως εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει πρό­βλη­µα. Για να µπο­ρέ­σει να λει­τουρ­γή­σει σωστά ένα τε­ρά­στιο πάρκο χρειά­ζο­νται αρ­κε­τοί υπάλ­λη­λοι. Αυτοί δεν υπάρ­χουν και για την κα­τά­στα­ση έχουν ευ­θύ­νη και η Πε­ρι­φέ­ρεια, αλλά και ο Δήµος, και όχι προ­φα­νώς οι το­ξι­κο­ε­ξαρ­τη­µέ­νοι, όπως λένε διά­φο­ροι.

Πι­στεύω ότι ένα ση­µείο που δια­φο­ρο­ποιεί τη ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά από τις άλλες δυ­νά­µεις είναι το πώς βλέ­πει το ζή­τη­µα των µε­τα­να­στών και των δι­καιω­µά­των τους.

Η ακρο­δε­ξιά έβαζε ζη­τή­µα­τα για την πα­ρου­σία µε­τα­να­στών στις πλα­τεί­ες ή για τα µα­γα­ζιά µε­τα­να­στών, ότι τάχα χα­λά­νε την αι­σθη­τι­κή ή τον ιστό της πόλης. Για εµάς ισχύ­ει το αντί­θε­το. Η Αχαρ­νών π.χ. είναι µια ζω­ντα­νή πε­ριο­χή ακρι­βώς γιατί υπάρ­χουν αυτά τα µα­γα­ζιά. Γιατί υπάρ­χει κί­νη­ση, φω­τι­σµός, άν­θρω­ποι που κυ­κλο­φο­ρούν, συ­ζη­τά­νε και αυτά δί­νουν ζωή σε µια γει­το­νιά.

Σε µια πε­ριο­χή που βλέ­που­µε ότι είναι κυ­ρί­ως µε­τα­να­στών, µόνο αυτοί δεν απο­φα­σί­ζουν για την γει­το­νιά που µέ­νουν. Δεν έχουν δι­καί­ω­µα ψήφου, άρα δεν έχουν λόγο για το τι γί­νε­ται στην πε­ριο­χή τους. Ενώ αυτοί δεν έχουν το δι­καί­ω­µα, το έχουν πολ­λοί που δεν ζουν πλέον στη γει­το­νιά. Αυτοί που πρα­γµα­τι­κά πρέ­πει να έχουν δι­καί­ω­µα λόγου για τη γει­το­νιά τους, δεν έχουν κα­νέ­να.

Έχου­µε ακόµα πολλά να πα­λέ­ψου­µε

Του Θάνου Λυ­κουρ­γιά, υπο­ψή­φιου συ­µβού­λου στην 7η ΔΚ

Ως δη­µο­τι­κή κί­νη­ση «Ανυ­πό­τα­κτη Αθήνα» από την πρώτη στι­γµή της λει­τουρ­γί­ας µας επι­χει­ρή­σα­µε να έχου­µε ως βα­σι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό την εξω­στρε­φή δράση, τη ζω­ντά­νια, τον κι­νη­µα­τι­κό και, συ­νε­πώς, κυ­ρί­ως νε­ο­λαι­ί­στι­κο χα­ρα­κτή­ρα. Αυτό δεν είναι τυ­χαίο.

Παρά τον νε­α­νι­κό «µέσο όρο» ηλι­κί­ας, οι αγω­νι­στές/στριες που συ­σπει­ρω­θή­κα­µε και απαρ­τί­ζου­µε την «Ανυ­πό­τα­κτη Αθήνα» εί­µα­στε άν­θρω­ποι µε αρ­κε­τά χρό­νια αντί­στοι­χης δρά­σης στις απο­σκευ­ές µας. Πιο συ­γκε­κρι­µέ­να, στο 7ο δια­µέ­ρι­σµα συ­µµε­τέ­χου­µε άν­θρω­ποι που έχου­µε δρά­σει µέσα από λαϊ­κές συ­νε­λεύ­σεις, επι­τρο­πές αγώνα ενά­ντια στα µνη­µο­νια­κά µέτρα, τα χα­ρά­τσια κλπ, µέσα από ση­µα­ντι­κούς το­πι­κούς αντι­φα­σι­στι­κούς αγώ­νες, αγώ­νες για την υπε­ρά­σπι­ση των δη­µό­σιων χώρων, για αλ­λη­λεγ­γύη σε κι­νη­το­ποι­ή­σεις για την υπε­ρά­σπι­ση του Δη­µό­σιου χα­ρα­κτή­ρα της Υγεί­ας, επι­τρο­πές στή­ρι­ξης στις απερ­γί­ες των κα­θη­γη­τών, αλλά και πα­λιό­τε­ρα των δα­σκά­λων, δρά­σεις µέσα από τον το­πι­κό συ­ντο­νι­σµό φο­ρέ­ων για τη µάχη του ασφα­λι­στι­κού το 2016 και συ­νο­λι­κά για αλ­λη­λεγ­γύη στους πρό­σφυ­γες κλπ.

Αυτή είναι η ση­µα­ντι­κό­τε­ρη κλη­ρο­νο­µιά µας, αυτή η συλ­λο­γι­κή εµπει­ρία και µνήµη είναι το οξυ­γό­νο µας. Συ­νε­χί­ζου­µε και σή­µε­ρα, σε πολύ δια­φο­ρε­τι­κές και δύ­σκο­λες συν­θή­κες να δρού­µε µε την ίδια ζω­ντά­νια. Έχου­µε µι­λή­σει µε χι­λιά­δες αν­θρώ­πους όλα αυτά τα χρό­νια και ξέ­ρου­µε καλά ότι το κα­λύ­τε­ρο που έχου­µε να προ­σφέ­ρου­µε, όταν πα­ρε­µβαί­νου­µε στις γει­το­νιές µας, είναι να προ­σπα­θού­µε να δη­µιουρ­γού­µε «γε­γο­νό­τα» που να σπάνε τη βι­τρί­να της «µε­τα­µνη­µο­νια­κής» κα­νο­νι­κό­τη­τας. Θα µας δείτε πάντα να εί­µα­στε αρ­κε­τοί, συχνά στο µετρό της Πα­νό­ρµου, αλλά όχι µόνο, να εί­µα­στε µε τα φυλ­λά­δια µας, µε τη ντου­ντού­κα µας, µε το χα­µό­γε­λο κυ­ρί­ως, γιατί µας αρέ­σει πολύ αυτό που κά­νου­µε. Η κα­λύ­τε­ρη αντα­µοι­βή είναι πε­ρι­πτώ­σεις αν­θρώ­πων που µας συ­νά­ντη­σαν και µε χα­µό­γε­λο να µας λένε: «Εσείς δεν βά­ζε­τε µυαλό, ε;». Εν­νο­εί­ται πως όχι...

Άλ­λω­στε, έχου­µε πολλά ακόµα για να πα­λέ­ψου­µε. Θέ­λου­µε να γίνει µη­τρο­πο­λι­τι­κό πάρκο στο Γουδή και δεν επα­να­παυό­µα­στε από τις εξαγ­γε­λί­ες που δεν βλέ­που­µε να υλο­ποιού­νται ποτέ. Θέ­λου­µε το οι­κό­πε­δο στην οδό Λάµψα να γίνει σχο­λείο και να στα­µα­τή­σει το αί­σχος µε το Γη­ρο­κο­µείο. Θέ­λου­µε να ξε­µπερ­δέ­ψου­µε µε τους νε­ο­να­ζί στη γει­το­νιά µας. Όπως εί­χα­µε απο­κρού­σει πα­λιό­τε­ρα τη συ­µµο­ρία των «Αυ­τό­νο­µων Εθνι­κι­στών», έτσι να διώ­ξου­µε και τα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής, να µην υπάρ­ξει άλλη επί­θε­ση, όπως εκεί­νη στον Αλέξη Λά­ζα­ρη.

Θέ­λου­µε να µη χάσει κα­νέ­νας άν­θρω­πος το σπίτι του, είτε πρό­κει­ται για πλει­στη­ρια­σµό από τρά­πε­ζα, είτε από το Δήµο. Θέ­λου­µε τα σχο­λεία στην πε­ριο­χή µας να λει­τουρ­γούν οµαλά και όχι µε τις ση­µε­ρι­νές συν­θή­κες εγκα­τά­λει­ψης, όπως αντί­στοι­χα και τα νο­σο­κο­µεία. Θέ­λου­µε τα πάρκα µας, όπως το Πεδίο του Άρεως και η πλα­τεία Πρω­το­µα­γιάς να φρο­ντί­ζο­νται µό­νι­µα και όχι προ­ε­κλο­γι­κά. Θέ­λου­µε κυ­ρί­ως να συ­µβάλ­λου­µε στο να ξα­να­ε­νω­θεί ο κό­σµος του αγώνα στις γει­το­νιές µας. Θα κά­νου­µε ό,τι κα­λύ­τε­ρο µπο­ρού­µε για να το πε­τύ­χου­µε.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες