Είναι απολύτως προβληματική η στάση τόσο της αστυνομίας, όσο και της πολιτικής ηγεσίας, που δεν εκκένωσαν το ΥΠΑΑΤ και άφησαν εκτεθειμένους στα βίαια κι επικίνδυνα επεισόδια τους συναδέλφους που δεν καλύπτονταν από τη στάση εργασίας της ΠΟΓΕΔΥ.
Το χρονικό
Όλο το τελευταίο διάστημα, τα ΜΑΤ και η αστυνομία έχουν εγκατασταθεί έξω από το ΥΠΑΑΤ, την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά, καλούσαν τους αγρότες σε διάλογο.
Αυτό σημαίνει ότι ήταν αναμενόμενη μια οξυμένη αντίδραση των αγροτών, πολύ περισσότερο την Παρασκευή, που οι αγρότες είχαν προαναγγείλει την πρόθεσή τους να καταλάβουν το ΥΠΑΑΤ, στα ΜΜΕ.
Η ομοσπονδία των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και, μετά από αίτημα των κρητικών αγροτών «να μη δουλέψει σήμερα το υπουργείο», μεταφέρθηκε νωρίτερα (στις 9:30πμ), η αρχή της στάσης εργασίας.
Οι αγρότες ζήτησαν να μη δουλέψουν ούτε οι διοικητικοί.
Οι υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγρότες, καθώς γευόμαστε την ίδια πολιτική με το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επίσης, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο.
Στο αίτημα των αγροτών να μη δουλέψει μια μέρα το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία απάντησε αρνητικά και μάλιστα, εκθέτοντας τους διοικητικούς υπαλλήλους σε κίνδυνο, αφού εγκλωβίστηκαν στο κτίριο.
Η κατάσταση ήταν φανερό ότι δυσχέραινε, αφού μετά τα φρούτα και λαχανικά, ήταν προφανές ότι θα ακολουθούσαν τα γνωστά δακρυγόνα, πέτρες κλπ.
Να τονίσουμε ότι η περιοχή… έσφυζε από ασφαλίτες περισσότερο, παρά από Χρυσαυγίτες, όπως διαδίδει η κυβέρνηση.
Οι ευθύνες
Είναι απολύτως προβληματική η στάση τόσο της αστυνομίας, όσο και της πολιτικής ηγεσίας, που δεν εκκένωσαν το ΥΠΑΑΤ και άφησαν εκτεθειμένους στα βίαια κι επικίνδυνα επεισόδια τους συναδέλφους που δεν καλύπτονταν από τη στάση εργασίας της ΠΟΓΕΔΥ.
Ακόμα χειρότερα, παρά τη στάση εργασίας των γεωτεχνικών, γενικοί διευθυντές έψαχναν ποιοι υπάλληλοι έφυγαν!!
Το πρόβλημα είναι ότι και η πλειοψηφία του ενιαίου συλλόγου εργαζομένων, όπως και η ίδια πλειοψηφία της αντίστοιχης ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΓ) αρνήθηκε να κηρύξει στάση εργασίας και να καλύψουν ως πρωτοβάθμιο σωματείο και ομοσπονδία των ενιαίων συλλόγων, τους διοικητικούς. Έτσι, έγινε διπλή ζημιά: και οι αγρότες νόμιζαν πως οι υπάλληλοι δεν είναι αλληλέγγυοι και οι εργαζόμενοι κινδύνευαν εγκλωβισμένοι σε ένα υπουργείο τίγκα στο δακρυγόνο, τις πέτρες και τις ντομάτες, με τζάμια να σπάνε και να πέφτουν μέσα κι έξω από τα παράθυρα.
Τι είχε προταθεί να γίνει
Είχαμε προτείνει στον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής (είμαστε μέλη του ΔΣ), αρκετές μέρες νωρίτερα, να κηρυχθεί (με την αρωγή και της ΠΟΣΕΥΓ, με το νέο ΔΣ της) στάση εργασίας για την Παρασκευή, μέρα που οι αγρότες θα έφθαναν από τα μπλόκα στο Σύνταγμα, ώστε, να εκφράσουν και οι υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, μιας και είμαστε στο κατ’ εξοχήν υπουργείο που σχετίζεται με τους αγρότες.
Η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη το αίτημα αυτό, στη λογική ότι οι αγρότες θα έρθουν Παρασκευή απόγευμα και δεν εξυπηρετεί η στάση εργασίας.
Την ίδια μέρα και κατά τη διάρκεια των εξελίξεων μέσα κι έξω από το ΥΠΑΑΤ (αφού τα ΜΑΤ είχαν μπει μέσα για κάποιο διάστημα) και αφού στη συνέχεια έμπαιναν καπνοί από τα χημικά και τα τζάμια έσπαγαν, είτε δεν μας απαντούσε η πρόεδρος στο τηλέφωνο, είτε έλεγε πως δεν χρειαζόταν στάση εργασίας για τους διοικητικούς. Μας μεταφέρθηκε ότι ζήτησε στο Γενικό Γραμματέα να αφήσει τους εργαζόμενους να φύγουν κι αρνήθηκε.
Ζητήσαμε και με μέηλ, την τελευταία στιγμή, έστω, να κηρυχθεί στάση εργασίας, με την αντίστοιχη ευελιξία κι ετοιμότητα που επέδειξε η ΠΟΓΕΔΥ, για να μπορέσουν να φύγουν οι συνάδελφοι. Δεν έγινε.
Η συμπεριφορά της αστυνομίας, της πολιτικής ηγεσίας και των γενικών διευθυντών, πέρα από την πολιτική ευθύνη για τα γεγονότα ήταν άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των συναδέλφων.
Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο σωματείο και η αντίστοιχη ομοσπονδία υπάρχουν για να καλύπτουν συλλογικά τη βάση τους, αφού δεν περιμένουμε το «ενδιαφέρον» της ηγεσίας για τους υπαλλήλους της.
Οι ευθύνες όσων αγνόησαν τους εργαζόμενους και τους άφησαν εκτεθειμένους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Οι συνάδελφοι, στην πράξη, κινδυνεύοντας, αποτέλεσαν τον τρόπο για να δείξει η κυβέρνηση ότι δεν υποχωρεί στα αιτήματα των αγροτών ή για να φανεί πόσο «άγριοι», «ακροδεξιοί» και «κακοί» είναι οι αγρότες των μπλόκων.
ΥΓ. Επιπλέον, αναδείχτηκε μια φορά ακόμα ότι η έξοδος κινδύνου του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΑΑΤ (Αχαρνών 2) είναι άχρηστη και μη λειτουργική, αφού καταλήγει στο ίδιο σημείο με την κύρια είσοδο!
Τα μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής, 15/02/2016
Κατερίνα Γιαννούλια
Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου