Λόγω της βαθειάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, καλλιτέχνες της πόλης μας, πολλοί από τους οποίους έχουν εξαιρετικές σπουδές, δε μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους εξ αιτίας της αδυναμίας πρόσληψής τους σε δημόσιους καλλιτεχνικούς οργανισμούς ή έστω σε μουσικές σκηνές ή μπαρ της πόλης. Για το λόγο αυτό αναγκάζονται να παίζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε γίνεται και σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, με τη συνδρομή των Δήμων.

Η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, αφού μάλλον της «τέλειωσαν» οι κουλουρτζήδες και οι γιαγιάδες που πουλούν ό τι μπορούν προκειμένου να επιβιώσουν, ανακάλυψαν καινούριους «παραβάτες», και οι άνδρες της απαιτούν από τους πλανόδιους μουσικούς της πόλης ειδική άδεια για κατάληψη δημόσιου χώρου ή γιατί δεν είναι μέλη της ΑΕΠΙ ( Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και δεν πληρώνουν φόρους ή για επαιτεία. 

Η ΛΑ.Ε. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκης και ζητά να σταματήσουν αμέσως. Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση, την «ενημερώνει» ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν βρίσκονται στα «σαλόνια» και όχι στα «αλώνια», και σ αυτούς θάπρεπε να στρέψει τα βέλη της η επίσημη πολιτεία, όχι μόνον για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή που διαπράττουν, αλλά και για να τους φορολογήσει ανάλογα.

 Όσο για την οριοθέτηση χώρων που προτείνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, χωρίς και πάλι να διασφαλίζει ότι δεν θα επεμβαίνει η ΕΛΑΣ, η ΛΑ.Ε. Θεσσαλονίκης ζητά να μπει μπροστά επιτέλους η Δημοτική Αρχή και να προστατεύσει τους οικονομικά αδύναμους αυτής της πόλης, όχι με περιορισμούς της παρουσίας τους σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά με ελευθερία πολιτιστικής παρουσίας σε όλη την πόλη, κυρίως γιατί είναι σημεία παραγωγής αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού σε μια άγονη πολιτιστικά περίοδο, αλλά και επειδή στη Θεσσαλονίκη της κρίσης, όπου οι πολίτες της που αδυνατούν να διασκεδάσουν, θα αισθανθούν μία νότα χαράς μέσα στην μίζερη πραγματικότητα της μνημονιακής πολιτικής, κατά τον περίπατό τους στην αγορά ή στην παραλία.