Ξεκίνησε προχθές (25/11) στη Βαλένθια η πρωτοβουλία Solimed, μια «σύνοδος» των από κάτω για να αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική. Ότι οι πόλεις μας μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Ξεκίνησε προχθές (25/11) στη Βαλένθια η πρωτοβουλία Solimed, μια πρωτοβουλία που ενώνει αλληλέγγυους, συλλογικότητες, οργανώσεις, στελέχη των δήμων, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και εμπειριών, που συμμετέχουν στις 3 συζητήσεις, τα 6 στρογγυλά τραπέζια και τα 4 εργαστήρια που  οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Κόντρα στις συνόδους των ηγετών της Ευρώπης, που καταλήγουν σε δολοφονικές πρακτικές και πολιτικές, που οι αποφάσεις τους έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο στο μεγαλύτερο υγρό τάφο του κόσμου, που υψώνουν φράχτες και φυλακίζουν τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η «σύνοδος» των από κάτω μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική. Ότι οι πόλεις μας μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Είναι μια συνάντηση περισσότερων από 200 προσκεκλημένων από 18 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Σερβία, Κροατία, Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο.

Την πρώτη μέρα απεύθυναν χαιρετισμό οι Fathi Chamski, Rosa Perez, Miguel Urban και Monica Oltra και Joan Ribo. Ο Φατί Τσάμκι, μέλος της Επιτροπής Αντιπροσώπων του Τυνησιακού λαού, μίλησε για τη χώρα του, εκεί όπου ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, και που ακόμα αγωνίζεται η εργατική τάξη. Αναφέρθηκε στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του, με ευθύνη και της ΕΕ και των οικονομικών οργανισμών, με αποτέλεσμα η μετανάστευση να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Περιέγραψε το Solimed ως μια «αχτίδα φωτός» και πρόσθεσε ότι τη στιγμή που όλοι προσπαθούν να μας διαιρέσουν, εμείς πρέπει να βρούμε τους τρόπους να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο.

Η Ρόσα Πέρες. Εκλεγμένη στο δήμο της Βαλένθια, μίλησε για το πρόγραμμα «Πόλη για τους πρόσφυγες» στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές πόλεις της Ισπανίας. Παρά την απόφαση της ισπανικής κυβερνησης να δεχτεί μόλις 17.000 πρόσφυγες, οι πόλεις δηλώνουν ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερους και χτίζουν δίκτυα αλληλεγγύης για να το επιτύχουν.

Ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ευρωβουλευτής του Podemos, είπε ότι οφείλουμε να δείξουμε ανυπακοή στις αποφάσεις των ηγετών, να αναιρέσουμε στην πράξη την προσπάθεια να εδραιωθεί η ξενοφοβία. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και τη ζωή προσφύγων και μεταναστών – ενάντια στη λιτότητα, τους φράχτες, το ρατσισμό και να φτιάξουμε εναλλακτικές.

Η Μόνικα Όλτρα, μέλος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια, μίλησε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη που μας απειλεί όλους, και για την ανάγκη να πολεμήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πόλη για τους Πρόσφυγες» και είπε ότι στη Βαλένθια προσπαθούν να φτιάξουν ένα θαλάσσιο διάδρομο για τους πρόσφυγες και να φροντίσουν όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο έχουν φύγει από τη χώρα τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν την εχθρική στάση της αντιπολίτευσης στη Βαλένθια αλλά και της κεντρικής κυβερνησης.

O Joan Ribo, δήμαρχος της Βαλένθια, τόνισε την ανάγκη το Solimed να καταλήξει σε πρακτικά συμπεράσματα, ώστε η σύνοδος των από κάτω να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι κεντρικές κυβερνήσεις.

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα «Η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη», συμμετείχαν ως ομιλητές οι Sami Nair, Jaume Asens I Llodra, Ελένη Πορτάλιου και Zoulikha Ben Kaakaa.

O Sami Nair, φιλόσοφος και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, είπε ότι στο λόγο των πολιτικών ηγετών οι πρόσφυγες δεν είναι άνθρωποι αλλά αριθμοί, και ότι ακόμα και αυτοί οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα τους από το 2001 που άρχισαν οι επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και μέχρι σήμερα, ούτε πόσοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί υπό τον έλεγχο της αστυνομίας βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ευρώπη έχουν έρθει μόλις το 3% των προσφύγων και ο αριθμός 160.000 που η Ευρώπη λέει ότι μπορεί να υποδεχτεί είναι απίστευτα μικρός. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και ότι έχουμε ηθική αλλά και νομική υποχρέωση να προστατέψουμε τους πρόσφυγες.

Ο Jaume Asens i Llodra, δήμαρχος της Βαρκελώνης, είπε ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κάνουν τους πολίτες να κατηγορήσουν τους μετανάστες για τα προβλήματά τους, ώστε να αθωωθούν οι ίδιες, αλλά και να δημιουργήσουν φόβο, που από τη φύση του είναι ένα συντηρητικό συναίσθημα. Μίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και είπε ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες όχι μόνο από ηθική υποχρέωση αλλά και γιατί οφείλουμε να σώσουμε την Ευρώπη από τον εαυτό της.

Η Ελένη Πορτάλιου μίλησε για τα εμπόδια που βρίσκουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, για τους πνιγμούς, τα κλειστά σύνορα, το φράχτη του Έβρου, την εσκεμμένη καθυστέρηση στη χορήγηση ασύλου. Αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που ο κόσμος έχει δείξει στους πρόσφυγες, και τόνισε την ανάγκη για κοινές δράσεις στην Ευρώπη.

Η Zoulikha Ben Kaakaa, μέλος της Ένωσης Αλγερινών που ζουν στο εξωτερικό, μίλησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες πλέον αποτελούν το 60% του συνόλου των προσφύγων. Αντιμετωπίζουν κάθε είδους κινδύνους, και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους έρχονται αντιμέτωπες με βίαιη συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση, το οποίο συμβαίνει και όταν βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επιπλέον δεν είναι σε θέση να καταγγείλουν οτιδήποτε γιατί δεν έχουν χαρτιά και άρα νομική υπόσταση.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συμμετείχαν  στις συζητήσεις  την επόμενη μέρα μεταφέροντας  συμπεράσματα και εμπειρίες από την κατάσταση και την παρέμβαση των κινημάτων στην Ελλάδα. Θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες.

Τέλος στον τεράστιο δημοτικό χώρο της Petxina που φιλοξενεί την συνάντηση του Solimed υπήρχαν εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικά.  Θεατρικά και χορευτικά δρώμενα έκλειναν την κάθε μέρα μετά από την πλούσια συζήτηση.

Ετικέτες