Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων του Δήμου Καλλιθέας, το Rproject μίλησε με δύο συμβασιούχες, την Ελένη, οδοκαθαρίστρια, και την Φωτεινή ,που εργάζεται στα απορριμματοφόρα, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης που απολύει χιλιάδες εργαζόμενους/ες, όπως και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καλλιθέα και γενικότερα.
Rproject: Ποιά είναι η ακριβώς η κατάσταση μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών;
Ελένη: Εχθές (σσ: Τρίτη 20/6) βγήκε ο Σκουρλέτης και είπε ότι οι παρατάσεις (σσ: οι παρατάσεις των συμβάσεων) είναι αντισυνταγματικές. Έχουν ξεφτυλίσει το Σύνταγμα αλλά τους πειράζουν οι δικές μας παρατάσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών απολύει πάνω από 10.000 άτομα. Δέκα χιλιάδες οικογένεις θα βγουν στο δρόμο. Εμείς πήραμε απόφαση ότι θα μείνουμε στον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ πληρωνόμαστε από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου, δεν επιβαρύνουμε κυβερνητικό κορβανά. Υπάρχουν δήμοι όπως ο δικός μας, που ο δήμαρχος έχει ήδη πει ότι μπορεί να καλύψει την μισθοδοσία.
Rp: Οι απολύσεις αυτές δεν προκαλούν πρόβλημα στους δήμους;
Φωτεινή: Για να συμμαζευτεί το σκουπίδι, για να μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία, βασίζονται στους συμβασιούχους. Εγώ δουλεύω στα απορριμματοφόρα όπως σου είπα. Εκεί δέκα είναι οι μόνιμοι, είκοσι είναι οι συμβασιούχοι. Αν φύγουμε εμείς, οι πόλεις δεν καθαρίζονται. Οι μόνιμοι έχουν φύγει με συντάξεις. Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει.
Ελ: Είναι μια δουλειά πολύ βρώμικη, οι περισσότεροι πεθαίνουν και δεν προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη. Κανείς δεν δίνει θέσεις, γιατί υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση να μην γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο. Αν φύγουμε εμείς, οι πόλεις όντως δεν καθαρίζονται.
Rproject: Πόσοι απολύονται από τον δήμο της Καλλιθέας;
Φεύγουμε από την Καλλιθέα γύρω στα 130 άτομα. Από την καθαριότητα 107. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουνε στο δρόμο, καθαρίζουνε τους δρόμους, αμοίβονται με το βασικό και είναι αυτοί που υποσχέθηκε η κυβέρνηση που θα τους κρατήσει μέχρι του τέλος το ’17. Και πρόσεξε, όπως οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν απολύσει τις καθαρίστριες, έτσι και αυτή η αυτοεπονομαζόμενη «αριστερή» αλλά στην πραγματικότητα μνημονιακή κυβέρνηση απολύει τους οδοκαθαριστές. Χτυπάνε πάλι το πιο εργατικό κομμάτι της χώρας.
Rp: Πώς αντιδράτε στην απόφαση της κυβέρνησης; Έχετε οργανώσει κάποιες κινητοποίησεις;
Ελ: Οι κινητοποίησεις που έχουν αποφασιστεί είναι οι καταλήψεις σε χώρους, κυρίως στο γκαράζ που βρίσκονται τα αποριμματοφόρα και η καθαριότητα, και στο δημαρχείο που είναι οι διοικητικές υπηρεσίες. Σήμερα κάναμε πορεία στην Καλλιθέα. Κάνουμε συνελεύσεις, συζητάμε μεταξύ μας. Επίσης σήμερα έχουμε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, αύριο την μεγάλη πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και την Παρασκευή συνέλευση για να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας.
Rp Ποιά ακριβώς είναι τα αιτήματά σας;
Ελ: Το πρώτο αίτημα είναι μόνιμη δουλειά, θέλουμε να γίνουμε μόνιμοι όλοι οι συμβασιούχοι. Να μην γίνει καμία απόλυση. Οι "επωφελούμενοι", δηλαδοί οι εργαζόμενοι που έρχονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ να πληρώνονται όπως πληρωνόμαστε και εμείς, γιατί είναι ανήθικο να κάνουμε την ίδια δουλειά και τα παιδιά αυτά να πληρώνονται με 400 ευρώ. Ένα άλλο αίτημα είναι να ακυρωθεί ο νόμος Ραγκούση που δίνει το δικαίωμα στους ιδιότητες να μπουν στον χώρο της καθαριότητας.
Φωτ: Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητάμε το αυτονόητο. Τόσο καιρό πηγαίναμε παράταση στην παράταση, τώρα θυμηθήκαν ότι είμαστε παράνομοι; Κάνουμε μια δουλειά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν μας χαρίζεται τίποτα. Τώρα μας ζητάνε πίσω τα δεδουλευμένα, ποιά, αυτά που έχουμε δουλέψει με ιδρώτα και κόπο; Μέσ’ τη νύχτα, μεσ’ τη βρώμα; Έχουμε οικογένειες.
Rp: Οι κινητοποίησεις έχουν συμμετοχή; Οι μόνιμοι σας στηρίζουν;
Ελ: Είναι μία κινητοποίηση που συμμετέχουν αν όχι το 100% των συμβασιούχων, τουλάχιστον το 80 -90%. Οι μόνιμοι και στην καθαριότητα αλλά και στα άλλα γραφεία στηρίζουνε. Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς.
Φωτ: Χωρίς εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έτσι και φύγουμε είναι χαμένοι. Δουλεύουμε συνεχόμενα χωρίς να μπορούμε να πάρουμε ούτε ρεπό, έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουμε μέσα στη βροχή με πυρετό γιατί αν δεν δουλέψουμε δεν μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια.
Rp: Έχετε επικοινωνήσει με άλλα σωματεία, φορείς, συλλογικότητες; Σκέφτεστε κάποιον συντονισμό με άλλους κλάδους;
Ελ: Έχουμε στείλει κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες της Καλλιθέας. Θέλουμε όλες τις συλλογικότητες να σταθούν αλληλέγγυες. Τον κεντρικό συντονισμό τον έχει αναλάβει η ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Rp: Θεωρείτε ότι ο αγώνας σας μπορεί να είναι νικηφόρος;
Ελ: Αν αγωνιστούμε θα τα καταφέρουμε. Μάλιστα σήμερα είπαμε μήπως επικοινωνήσουμε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών για να μας δανείσουν τις σκηνές τους.