Το Δημόσιο Χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση-του Ερίκ Τουσέν/ Εργοστασιακές επιτροπές και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917-του Νταβίντ Μαντέλ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΗ

Ερικ Τουσεν

Το Δημόσιο Χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση.

                     

Μετάφραση: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Σελίδες 246, διαστάσεις 14X21

ISBN 9786188307339

Τιμή € 13,00

Εκδόσεις Redmarks, Ιούλης 2017

Το βιβλίο κυκλοφορεί, με πρόλογο του Πάνου Κοσμά, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε μια συγκυρία που το δημόσιο χρέος είναι ξανά κυρίαρχος άξονας στη δημόσια συζήτηση. Η συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και η γενικότερη συζήτηση για τη «διευθέτηση», τη «βιωσιμότητα» κ.λπ. του ελληνικού κρατικού χρέους υπενθυμίζουν ταυτόχρονα την εναλλακτική της διαγραφής του.

            Ο συγγραφέας του βιβλίου Ερίκ Τουσέν, γνωστός στην Ελλάδα για το συντονισμό του επιστημονικού έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι ένας συστηματικός μελετητής και γνώστης του «αντικειμένου» του δημόσιου χρέους, όχι από την ουδέτερη θέση του οικονομολόγου ή του επιστημονικού μελετητή αλλά από τη στρατευμένη θέση του πολιτικού αγωνιστή και του επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM). Υπό το δικό του επιστημονικό συντονισμό, η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, τον Ιούνιο του 2015, θα μπορούσε να αποτελέσει όχι απλώς τη «νομιμοποιητική» βάση αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στο πλαίσιο ενός σχεδίου ρήξης με τα μνημόνια, το εγχώριο σύστημα και την Ε.Ε., που θα είχε μία από τις βασικές του αιχμές τη στάση πληρωμών σε χρεολύσια και τόκους του δημόσιου χρέους, τον λογιστικό έλεγχο για τον οριστικό προσδιορισμό του αθέμιτου, παράνομου, επονείδιστου (απεχθούς) και μη βιώσιμου τμήματός του, τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του.  

            Ταυτόχρονα, το βιβλίο κυκλοφορεί λίγες μέρες μετά την επέτειο από το συντριπτικό "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού στο δημοψήσμα. Ο συγγραφέας εξηγεί πώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά «έθαψαν» το ζήτημα του λογιστικού ελέγχου του χρέους, της στάσης πληρωμών και της διαγραφής του. Σε εκτενή συνέντευξή του με εισαγωγή του Στάθη Κουβελάκη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, εξηγεί τις επαφές και τις συνομιλίες με τον Τσίπρα και το επιτελείο του και τεκμηριώνει πώς και γιατί το σχέδιο ρήξης εγκαταλείφθηκε ήδη πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και πώς η δουλειά της Επιτροπής Αλήθειας έμεινε όχι μόνο αναξιοποίητη αλλά και πολιτικά ακάλυπτη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό κέντρο. Η εγκατάλειψη αυτής της κεντρικής αιχμής, όπως και άλλων σημαντικών αιχμών ενός σχεδίου ρήξης, αναπόφευκτα οδήγησαν στην προδοσία του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και στη μνημονιακή στροφή.

             Τέλος, ο Ερίκ Τουσέν αναλύει τον ρόλο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής καπιταλιστικής κρίσης. Οι τράπεζες και γενικώς οι τοκογλύφοι, που στη φάση της ανόδου δάνειζαν αφειδώς και ριψοκίνδυνα, εξασφαλίζοντας την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους, με το ξέσπασμα της κρίσης διακόπτουν τη χρηματοδότηση του χρέους και οδηγούν τις πλέον ευάλωτες χώρες σε χρεοκοπία. Αν αυτός ο μηχανισμός της χρεοκοπίας είναι τυπικός στην ιστορία του καπιταλισμού, εξίσου τυπική είναι και η καπιταλιστική φόρμουλα για τη διαχείρισή της. Το βιβλίο παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για την ιστορία των 4 προηγούμενων χρεοκοπιών του ελληνικού κράτους, πραγματικά εντυπωσιακά για τις ομοιότητες και αναλογίες με την τωρινή, 5η ελληνική χρεοκοπία, όπου ο/η αναγνώστης/στρια συναντά όλα όσα τείνουμε εσφαλμένα να θεωρούμε «πρωτοφανή»: την τρόικα και τα μνημόνια, τις αναδιαρθρώσεις χρέους, τον τοκογλυφικό μηχανισμό, τον ρόλο των τραπεζών, το… πρωτογενές πλεόνασμα, την εκ νέου… έξοδο στις αγορές, ακόμη και την επιβολή πλαφόν στο ύψος των ετήσιων τοκοχρεολυσίων!

            Σταματούμε εδώ, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στο ίδιο το βιβλίο, που δεν είναι απλώς χρήσιμο, αλλά πραγματικά απαραίτητο εργαλείο στα χέρια κάθε αγωνιστή/στριας του κινήματος και της Αριστεράς. Η λιτότητα και ο αυταρχισμός δεν είναι μονόδρομος.

Νταβίντ Μαντέλ

Εργοστασιακές επιτροπές και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917

                     

Μετάφραση: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Σελίδες 106, διαστάσεις 14X21

ISBN 9786188307322

Τιμή € 11,50

Εκδόσεις Redmarks, Ιούλης 2017

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την επανάσταση του Οκτώβρη στη Ρωσία το 1917, η οποία συντάραξε τον κόσμο και διαμόρφωσε τον 20ό αιώνα.

Λίγοι θυμούνται ωστόσο ότι η επανάσταση του Οκτώβρη ξεκίνησε τον Φλεβάρη. Οι εκδόσεις Red Marks, με τη μελέτη του Νταβίντ Μαντέλ «Εργοστασιακές Επιτροπές και Εργατικός Έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917», σε μετάφραση Σωτήρη Σιαμανδούρα, έρχονται να συμπληρώσουν τη βιβλιογραφία γύρω από αυτή τη σχετικά παραμελημένη, αλλά πολύ σημαντική περίοδο. 
Ο Νταβίντ Μαντέλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (UQAM), εξετάζει με σεβασμό τις πηγές για να μελετήσει την περίοδο από τον Φλεβάρη μέχρι τον Οκτώβρη, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα. Πώς μια δημοκρατική επανάσταση μετατράπηκε σε κοινωνική.

Γύρω από αυτό το κεντρικό ερώτημα, ο αναγνώστης, με τις δικές του εμφάσεις, μπορεί να επιλέξει να σταθεί σε κάποιο από τα επιμέρους. Ήταν χρήσιμο το δημοκρατικό αίτημα; Ποια είναι η σχέση της δημοκρατίας –και ποιας δημοκρατίας– με τον κομμουνισμό; Χρειάζονται μεταβατικά αιτήματα σε μια επανάσταση; Οι εργαζόμενοι ήταν ουτοπικοί επαναστάτες; Ποιο ρόλο έπαιξαν τα επαναστατικά κόμματα; Πώς λειτουργούσαν; Ποιες ήταν οι επιλογές και τα περιθώρια; Κι ακόμη, σε συνθήκες κρίσης, χρειάζεται απλός έλεγχος της καπιταλιστικής διαχείρισης ή αυτοδιαχείριση; Αυτοδιαχείριση ή κρατική διαχείριση;

Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ο συγγραφέας οργανώνει το υλικό του γύρω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των εργοστασιακών επιτροπών και του εργατικού ελέγχου, δίνει τον λόγο στους εργαζόμενους και τους πρωταγωνιστές της εποχής και αφήνει τους ίδιους να απαντήσουν, μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, από τις εφημερίδες και τα πρακτικά των συνεδρίων της εποχής, χωρίς όμως να αξιώνει ούτε στιγμή μια ψευδεπίγραφη «αντικειμενικότητα». Ο σεβασμός των πραγματολογικών δεδομένων συνοδεύεται αντιθέτως από μια γνήσια αγωνία για την υπεράσπιση μιας επανάστασης απέναντι στην οποία ο Νταβίντ Μαντέλ δηλώνει ρητά και εξαρχής ότι δεν στέκεται ουδέτερος. Αυτό το πραγματικό ενδιαφέρον αντανακλάται σε κάθε σελίδα του βιβλίου και το ζωντανεύει. Οι διαθέσιμες επιλογές προσωποποιούνται –όχι τόσο σε μεγάλους ηγέτες, όσο στον λόγο των αφανών– και τα πρόσωπα αντιπαρατίθενται, οι λόγοι και τα οράματα συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά και με τη σκληρή πραγματικότητα και τα διλήμματα αναδεικνύονται ανάγλυφα.

Έτσι, ο Νταβίντ Μαντέλ καταγράφει μια δυναμική που υπερβαίνει τα πρόσωπα, χωρίς να τα εξαφανίζει, χωρίς να εκμηδενίζει τη σημασία των επιλογών τους στην Ιστορία, και ενώ το σκληρό χέρι της αναγκαιότητας είναι παρόν, τον τελευταίο λόγο έχει η «άγρια αποφασιστικότητα».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και σαν αξιόλογη ιστορική έρευνα, αλλά και σαν ερώτημα που απευθύνεται σε όλους όσους αγωνίζονται σήμερα.

Νταβίντ Μαντέλ (David Mandel)

Ο David Mandel είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ. Δραστηριοποιείται στην αλληλεγγύη στο ρωσικό εργατικό κίνημα. Δημοσιεύει συστηματικά στο International Viewpoint και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις. Από τα έργα του, ας αναφέρουμε τα ακόλουθα: «The Petrograd Workers and the Fall of the Old Regime» και «Perestroika and the Soviet People».

Για παραγγελίες: sales@redmarks.gr

Για Τύπο και Βιβλιοπαρουσιάσεις: info@redmarks.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8233761 (Εκδόσεις) - 210.8254625 (Πολυχώρος)

Θερινό ωράριο λειτουργίας βιβλιοπωλείου στον πολυχώρο "Κομμούνα" (Ιουλιανού 67): 12:00-20:00 (καθημερινές)

Ετικέτες