Δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο. Την ώρα που η κυβέρνηση δαπανά 2,4 δισ. για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση στην παιδεία οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Οι φοιτητές μένουν μετέωροι μη γνωρίζοντας ποιο θα είναι το αντικείμενο των σπουδών τους, ποια δικαιώματα θα κατοχυρώνει το πτυχίο τους, υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι συγχωνεύσεις. Την ίδια ώρα, το υπαλληλικό προσωπικό των ΤΕΙ αγωνιά για το μέλλον του.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να συγχωνευθούν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για σχεδιασμό που ντύνεται με ωραία λόγια από το υπουργείο, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι μέσα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων «ουσιαστικά προχωράμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Πρόκειται για την απόλυτη αντίφαση: την ώρα που συνολικά το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται μια σκληρή επίθεση με περικοπές στη σίτιση και τη στέγαση, που μειώνεται δραματικά το διοικητικό προσωπικό με εργολάβους να κερδοσκοπούν στις πλάτες των φοιτητών και την ώρα που ο ΣΕΕΒΙ έχει προχωρήσει σε αναστολή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων λόγω οφειλών του Δημοσίου προς τους εκδοτικούς οίκους, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει «ποιοτική αναβάθμιση» στις συγχωνεύσεις.
Εμείς αντίθετα βλέπουμε συστηματική υποβάθμιση. Η συγχωνεύσεις τμημάτων αποσκοπούν αποκλειστικά στην ικανοποίηση των όρων που θέτει το 4ο μνημόνιο για ενίσχυση των πολιτικών λιτότητας που περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις απαιτήσεις των δανειστών είναι ενδεικτική ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο θεσπίζει αυτές τις συγχωνεύσεις. Υπολογίζεται ότι τα 37 παρόντα τμήματα θα γίνουν 21, χωρίς όμως να διευκρινίζονται οι επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί όροι ή οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνουν οι συγχωνεύσεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο συγχωνεύονται τμήματα που απλώς φαίνεται να έχουν κάποια αόριστη συνάφεια π.χ. το τμήμα Φυσικοθεραπείας συγχωνεύεται με το Εργοθεραπείας, το τμήμα Γραφιστικής με το τμήμα Φωτογραφίας και το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας με το τμήμα Κοινοτικής Υγείας, Δημόσιας Υγείας και Προσχολικής Αγωγής!
Είναι σαφές ότι η ενοποίηση διαφορετικών αντικειμένων υποβαθμίζει ξεκάθαρα το επίπεδο σπουδών και καταργεί αυτόνομους επιστημονικούς κλάδους. Οι φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας κάνουν λόγο για «υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών» και «μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας». Έχουν συγκροτήσει αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια στις συγχωνεύσεις και δηλώνουν πρόθυμοι να αγωνιστούν από κοινού με τους εργαζόμενους, που επίσης πλήττονται από το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων. Έχουν πραγματοποιήσει ήδη παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία των ΤΕΙ και στο υπουργείο Παιδείας και επιζητούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων προκειμένου να ανατραπούν οι συγχωνεύσεις που απαιτεί το υπουργείο.
Με αποφάσεις αρκετών συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/10 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ. Φοιτητές/τριες από τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ), Τεχνολόγων Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και ΑΣΠΑΙΤΕ συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διατρανώσουν τα αιτήματά τους για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, για επαρκή σίτιση και στέγαση και για μη υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων τους. Συγκεκριμένα, απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών τους, μόνιμο σταθερό προσωπικό, κατασκευή νέων εστιών, δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση για όλους, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις προκειμένου να ωραιοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι οφείλουν να συντονιστούν με τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, προκειμένου να αποτρέψουν ένα καταστροφικό σχέδιο για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοικονομεί πόρους για την ικανοποίηση των μνημονιακών απαιτήσεων. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός.
Η ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε αυτά τα σχέδια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ακύρωσή τους.
*Αναδημοσίευση από "Εργατική Αριστερά" φ.394 (25/10/17)