Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου για τον τερματισμό της καταχρηστικής πολιτικής εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εγείρει προβληματισμούς αναφορικά με το κράτος δικαίου, ανέφεραν σήμερα 21 οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αντί να εκτε­λέ­σει την από­φα­ση της 17ης Απρι­λί­ου του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας, του ανώ­τα­του διοι­κη­τι­κού δι­κα­στη­ρί­ου της χώρας, η κυ­βέρ­νη­ση εξέ­δω­σε διοι­κη­τι­κή από­φα­ση που επα­να­φέ­ρει την πο­λι­τι­κή – γνω­στή ως «πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού». Επί­σης, στις 19 Απρι­λί­ου ει­σή­γα­γε νο­μο­σχέ­διο προ­κει­μέ­νου να προ­λειά­νει το έδα­φος για την επα­να­φο­ρά της εν λόγω πο­λι­τι­κής στο ελ­λη­νι­κό δί­καιο. Οι βου­λευ­τές πρέ­πει να αντι­τα­χθούν σε αυτές τις αλ­λα­γές και να ασκή­σουν πίεση προς την κυ­βέρ­νη­ση ώστε να σε­βα­στεί την από­φα­ση.

Η Βουλή ξε­κί­νη­σε τη συ­ζή­τη­ση επί του νο­μο­σχε­δί­ου στις 24 Απρι­λί­ου. Αλλά η κυ­βέρ­νη­ση έσπευ­σε να επα­να­φέ­ρει την πο­λι­τι­κή πριν από τη συ­ζή­τη­ση επί του νο­μο­σχε­δί­ου. Στις 20 Απρι­λί­ου ο νέος διευ­θυ­ντής της υπη­ρε­σί­ας ασύ­λου εξέ­δω­σε εκ νέου τη διοι­κη­τι­κή εντο­λή κα­τα­γρά­φο­ντας τους λό­γους για την πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού. Με­τα­ξύ των λόγων που δό­θη­καν για να δι­καιο­λο­γη­θούν οι πε­ριο­ρι­σμοί που επι­βάλ­λο­νται από τη συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή ανα­φέ­ρε­ται η ανά­γκη υλο­ποί­η­σης της συμ­φω­νί­ας ΕΕ – Τουρ­κί­ας επί της με­τα­νά­στευ­σης καθώς και ο ισχυ­ρι­σμός περί ευ­ρύ­τε­ρου δη­μο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος. Αλλά η από­φα­ση αυτή αντι­βαί­νει στην από­φα­ση του ΣτΕ και στις ευ­θύ­νες της Ελ­λά­δας δυ­νά­μει της διε­θνούς, ενω­σια­κής και ελ­λη­νι­κής νο­μο­θε­σί­ας, καθώς πα­ρέ­χει ανε­παρ­κή αι­τιο­λό­γη­ση για τους πε­ριο­ρι­σμούς, δή­λω­σαν οι ομά­δες.

Η από­φα­ση της 17ης Απρι­λί­ου του ΣτΕ ανέ­φε­ρε ότι δεν υπήρ­χε νο­μι­κή πρό­βλε­ψη για την πο­λι­τι­κή πε­ριο­ρι­σμού και ότι δεν συ­ντρέ­χουν επι­τα­κτι­κοί λόγοι δυ­νά­μει της ενω­σια­κής και της ελ­λη­νι­κής νο­μο­θε­σί­ας που να δι­καιο­λο­γούν τον πε­ριο­ρι­σμό της ελευ­θε­ρί­ας κι­νή­σε­ων των αι­τού­ντων άσυλο. Διέ­τα­ξε την ακύ­ρω­ση της διοι­κη­τι­κής από­φα­σης που επι­βάλ­λει πε­ριο­ρι­σμούς και επέ­τρε­ψε την ελεύ­θε­ρη με­τα­κί­νη­ση των αι­τού­ντων άσυλο που κα­τα­φθά­νουν στα νησιά μετά τη δη­μο­σί­ευ­ση της από­φα­σης. Στην από­φα­ση επί­σης το­νί­στη­κε ότι η δυ­σα­νά­λο­γη κα­τα­νο­μή των αι­τού­ντων άσυλο έχει επι­βα­ρύ­νει υπερ­βο­λι­κά τα νησιά. Ωστό­σο, η από­φα­ση αφορά μόνο στις νέες αφί­ξεις.

Τo νο­μο­σχέ­διο συ­ζη­τεί­ται επί του πα­ρό­ντος ενώ­πιον της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Δη­μό­σιας Διοί­κη­σης, Δη­μό­σιας Τάξης και Δι­καιο­σύ­νης και τις επό­με­νες εβδο­μά­δες θα συ­ζη­τη­θεί στην Ολο­μέ­λεια. Μέσω του νο­μο­σχε­δί­ου επι­διώ­κε­ται η πα­ρο­χή νο­μι­κής βάσης για την πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού. Πρό­κει­ται να εν­σω­μα­τώ­σει στην εγ­χώ­ρια νο­μο­θε­σία την Οδη­γία 2013/33 της ΕΕ, που θε­σπί­ζει τα πρό­τυ­πα για την υπο­δο­χή των αι­τού­ντων άσυλο. Ενώ το νο­μο­σχέ­διο θα μπο­ρού­σε να επι­φέ­ρει κά­ποιες βελ­τιώ­σεις στο ελ­λη­νι­κό σύ­στη­μα υπο­δο­χής, η οδη­γία επι­τρέ­πει τον πε­ριο­ρι­σμό της με­τα­κί­νη­σης των αι­τού­ντων άσυλο όταν η κυ­βέρ­νη­ση κρί­νει ότι απαι­τεί­ται η τα­χεία επε­ξερ­γα­σία και η απο­τε­λε­σμα­τι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση των αι­τή­σε­ων ασύ­λου. Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση προ­φα­νώς πι­στεύ­ει ότι η νο­μο­θε­σία θα της δώσει ισχυ­ρό­τε­ρο νο­μι­κό έρει­σμα για τη δια­τή­ρη­ση της πο­λι­τι­κής πε­ριο­ρι­σμού.

Η κα­τα­χρη­στι­κή πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού θε­σπί­στη­κε τον Μάρ­τιο του 2016, με τη στή­ρι­ξη της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και των κρα­τών μελών. Σύμ­φω­να με τα πιο πρό­σφα­τα στοι­χεία της κυ­βέρ­νη­σης, πε­ρισ­σό­τε­ροι από 15.400 αι­τού­ντες άσυλο βρί­σκο­νται στα ελ­λη­νι­κά νησιά. Πολ­λοί ζουν σε συν­θή­κες συ­νω­στι­σμού μέσα σε εξα­θλιω­μέ­να κέ­ντρα υπο­δο­χής και πολ­λοί πέ­ρα­σαν τον χει­μώ­να σε θε­ρι­νά αντί­σκη­να ή ακόμα και έξω στην ύπαι­θρο. Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η πο­λι­τι­κή πε­ριο­ρι­σμού είναι απα­ραί­τη­τη ώστε η ίδια να είναι σε θέση να τη­ρή­σει τη δέ­σμευ­σή της, δυ­νά­μει της από τον Μάρ­τιο του 2016 συμ­φω­νί­ας ΕΕ – Τουρ­κί­ας για τη με­τα­νά­στευ­ση, στο πλαί­σιο της οποί­ας οι αι­τού­ντες άσυλο πρέ­πει να επι­στρέ­φο­νται στην Τουρ­κία για τη διεκ­πε­ραί­ω­ση της αί­τη­σης ασύ­λου τους, αν και στο κεί­με­νο της Συμ­φω­νί­ας δεν γί­νε­ται μνεία σε τέ­τοιου εί­δους πο­λι­τι­κή.

Κα­τό­πιν αί­τη­σης του Ελ­λη­νι­κού Συμ­βου­λί­ου για τους Πρό­σφυ­γες, μίας μη κυ­βερ­νη­τι­κής ορ­γά­νω­σης που πα­ρέ­χει νο­μι­κή στή­ρι­ξη σε αι­τού­ντες άσυλο, το ΣτΕ επι­λή­φθη­κε της υπό­θε­σης. Μη κυ­βερ­νη­τι­κές ομά­δες ξε­κί­νη­σαν την εκ­στρα­τεία #OpenTheIslands τον Δε­κέμ­βριο του 2017, ζη­τώ­ντας από την Ελ­λά­δα και τους εταί­ρους της ΕΕ να με­τα­κι­νή­σουν αι­τού­ντες άσυλο στην ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα και να βά­λουν τέλος στην πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού.

Επι­διώ­κο­ντας να δι­καιο­λο­γή­σουν την πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί και οι κυ­βερ­νή­σεις στρέ­φουν το δά­κτυ­λο στους αυ­ξα­νό­με­νους αριθ­μούς των με­τα­να­στών και των αι­τού­ντων άσυλο που δια­σχί­ζουν το Αι­γαίο, με ορι­σμέ­νους από αυ­τούς να εγκα­τα­λεί­πουν την πα­τρί­δα τους λόγω των πιο εντα­τι­κών συρ­ρά­ξε­ων στην Συρία. Ωστό­σο, δεν τεκ­μαί­ρε­ται ότι η άρση της πο­λι­τι­κής γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού θα οδη­γή­σει στην προ­σέλ­κυ­ση πε­ρισ­σό­τε­ρων ατό­μων, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται η Ελ­λά­δα και άλλοι, ει­δι­κά δε­δο­μέ­νων των κλει­στών, κατά κύριο λόγο, συ­νό­ρων στη δια­δρο­μή των Δυ­τι­κών Βαλ­κα­νί­ων προς τη Δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη.

Είναι σαφές ότι οι ελ­λη­νι­κές αρχές δεν δύ­να­νται να ικα­νο­ποι­ή­σουν τις βα­σι­κές ανά­γκες και να προ­στα­τεύ­σουν τα δι­καιώ­μα­τα των αι­τού­ντων άσυλο, ενώ αυτοί πα­ρα­μέ­νουν στα νησιά, ανα­φέ­ρουν οι ορ­γα­νώ­σεις. Η πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού εγκλω­βί­ζει τους αν­θρώ­πους σε συν­θή­κες υπο­δε­έ­στε­ρες από τα ελά­χι­στα πρό­τυ­πα της ΕΕ, πα­ρα­κω­λύ­ο­ντας την πρό­σβα­σή τους στις απα­ραί­τη­τες υπη­ρε­σί­ες, και τους στε­ρεί την πρό­σβα­ση σε δί­καιες και απο­τε­λε­σμα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου, λόγω του συ­νω­στι­σμού στα νησιά και της έλ­λει­ψης βα­σι­κών υπη­ρε­σιών.
Αντί να επα­να­φέ­ρει την κα­τα­χρη­στι­κή πο­λι­τι­κή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα όφει­λε να σε­βα­στεί το κρά­τος δι­καί­ου και να εκτε­λέ­σει άμεσα την από­φα­ση του ΣτΕ προ­κει­μέ­νου να επι­τρέ­ψει τη με­τα­κί­νη­ση των αι­τού­ντων άσυλο στην Ελ­λά­δα, δή­λω­σαν οι ομά­δες.

Η κυ­βέρ­νη­ση οφεί­λει να σπεύ­σει να επε­κτεί­νει την ασφα­λή στέ­γα­ση και την πρό­σβα­ση σε υπη­ρε­σί­ες στην εν­δο­χώ­ρα και να δη­μιουρ­γή­σει ένα σύ­στη­μα γρή­γο­ρης με­τα­κί­νη­σης ατό­μων σε κα­τα­λύ­μα­τα στην ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα με πρό­νοια για τις ανά­γκες της σω­μα­τι­κής και της ψυ­χι­κής υγεί­ας τους, κατά τη διεκ­πε­ραί­ω­ση της αί­τη­σης ασύ­λου τους. Η ΕΕ πρέ­πει να εξε­τά­σει τον επι­με­ρι­σμό της ευ­θύ­νης με­τα­ξύ των κρα­τών μελών, και την αύ­ξη­ση των δια­θέ­σι­μων ασφα­λών και νό­μι­μων κα­να­λιών ει­σό­δου στην ΕΕ.

Ο γε­ω­γρα­φι­κός πε­ριο­ρι­σμός αι­τού­ντων άσυλο στα ελ­λη­νι­κά νησιά σε υπο­βαθ­μι­σμέ­νες και άθλιες συν­θή­κες, που πα­ρα­βιά­ζουν τα δι­καιώ­μα­τά τους και τις διε­θνείς υπο­χρε­ώ­σεις της Ελ­λά­δας, δεν μπο­ρεί να δι­καιο­λο­γεί­ται στον βωμό του ελέγ­χου της με­τα­νά­στευ­σης, δή­λω­σαν οι ομά­δες.

Ορ­γα­νώ­σεις που υπο­γρά­φουν το Δελ­τίο Τύπου:

Advocates Abroad
AEDH (Association Européenne pour la Défense des Droits de l’Homme)
Amnesty International
Κά­ρι­τας Ελλάς
European Council on Refugees and Exiles (ECRE)
EuroMed Rights
FIDH (International Federation for Human Rights)
Gisti (Groupe d'information et de soutien des immigrés)
Ελ­λη­νι­κό Συμ­βού­λιο για τους Πρό­σφυ­γες
Ελ­λη­νι­κό Φό­ρουμ Προ­σφύ­γων
Ελ­λη­νι­κό Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο των Συμ­φω­νιών του Ελ­σίν­κι
Human Rights Watch
HumanRights360
Jesuit Refugee Service
Lesbos Legal Center
Oxfam 
PRAKSIS
Refugees International
Refugee Rights Europe
Solidarity Now
Terre des Hommes

Ετικέτες