Με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι των δήμων την Τρίτη 16 Απρίλη.

Την κινητοποίηση προκήρυξε το Σωματείο Συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδας και σ’ αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν συμβασιούχοι των δήμων από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων και δεν προσλήφθηκαν τελικά ποτέ ως μόνιμο προσωπικό μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2017 και τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίρασε τότε η κυβέρνηση. Παραμένουν βέβαια με δικαστικές αποφάσεις ως παρατασιούχοι στους δήμους, αλλά και αυτές οι αποφάσεις είναι προσωρινές και δεν λύνουν το πρόβλημα της ομηρίας, στην οποία έχουν βρεθεί αυτοί οι εργαζόμενοι.

Άνθρωποι σε απόγνωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για πολύτεκνους, σε ηλικία που, αν μείνουν στο δρόμο, με την ανεργία στα ύψη, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά. Για γυναίκες που πολλές φορές έχουν τα αντίστοιχα προβλήματα, καθώς είναι το στήριγμα μονογονεϊκών οικογενειών. Πολλοί από τους συμβασιούχους, βλέποντας το αδιέξοδο από την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους και μιλάνε για απεργία πείνας από την κινητοποίηση στις 16 Απρίλη και μετά, πιστεύοντας ότι, αν δεν στηριχθούν μαζικά από όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα που δίνουν, δύσκολα θα δικαιωθούν.

Είναι λογικό άνθρωποι που έχουν βιώσει την κοροϊδία και τη μείωση της προσωπικής τους αξιοπρέπειας να σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτο, γιατί η κυβέρνηση υποτίθεται ότι τήρησε το λόγο της με την προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, αλλά στους παρατασιούχους, σε ανθρώπους έμπειρους δηλαδή σε αυτή τη δουλειά, έδωσε 240 μόρια, όταν στους άνεργους έδωσε 400. Δεύτερο, γιατί οι προϋποθέσεις που είχαν, όταν προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι, όπως το να έχεις πολύτεκνη οικογένεια, πιθανόν δεν ίσχυαν, όταν βγήκε η προκήρυξη για τις θέσεις των μονίμων, καθώς τα παιδιά τους είχαν πια ενηλικιωθεί μετά από δύο και τρεις παρατάσεις των συμβάσεών τους. Τρίτο, γιατί η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ αδιαφορεί πλήρως για όλους τους συμβασιούχους που δουλεύουν στους δήμους. Μετά το καλοκαίρι του 2017, η Ομοσπονδία είναι παντελώς απούσα από τον αγώνα αυτών των ανθρώπων.

Ο αγώνας των συμβασιούχων είναι ένας αγώνας που η Αριστερά και οι παρατάξεις της οφείλουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο. Και με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, αλλά και αναδεικνύοντας το ζήτημα σε κάθε γειτονιά. Ένα ζήτημα που είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής όλων μας.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες