Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο!
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αν ως τις 30 Νοέμβρη 2019, που λήγουν συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία οι συμβάσεις 285 επικουρικών γιατρών με μισθοδοσία από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν έχει γίνει η πρόσληψή τους ως μόνιμο προσωπικό. Οι γιατροί αυτοί είχαν προσληφθεί το 2016 για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών, γιατρών δηλαδή τελείως απαραίτητων, σύμφωνα με τις πάγιες και διαρκείς οργανικές ανάγκες των νοσοκομείων. Η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ των θέσεων αυτών είχε γίνει με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, που έβρισκε τρόπους να καλύπτει προσωρινά τα κενά για να μην έρθει σε ρήξη με την πολιτική των μνημονίων. Μάλιστα υπήρξαν τότε πολλές περιπτώσεις που ακόμα και ήδη υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί εξαναγκάστηκαν, υπό την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν μετατροπή της σύμβασής τους σε ΕΣΠΑ, ενώ σε άλλους η σύμβαση μετατράπηκε χωρίς να υπογράψουν και χωρίς καν να ρωτηθούν.
Κάπως έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθός-Πολάκης) κράτησαν ομήρους 285 γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις τελειώνουν σε λιγότερο από ένα μήνα. Και η σημερινή πολιτική ηγεσία όμως του υπουργείου Υγείας (Κικίλιας-Κοντοζαμάνης) δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς από τις 30 Νοεμβρίου να δουν από καθυστερήσεις στα ραντεβού τους, μέχρι καθυστερήσεις σε επεμβάσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την υγεία τους. Μάλιστα η τωρινή ηγεσία δεν απαντάει στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που από τις 2 Οκτώβρη, εδώ και ένα μήνα δηλαδή, έχει θέσει το σχετικό ερώτημα σε συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόλυση των 285 γιατρών. Ενδεχόμενο που μπορεί να αποτραπεί από τις αποφασιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία.
Άγιος Σάββας
Ήδη είχαμε μια πρώτη επιτυχία στην προσπάθεια να μην υπάρξουν απολύσεις επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην Αθήνα. Εκεί ο διοικητής του νοσοκομείου βιάστηκε να ανακοινώσει τις απολύσεις 6 επικουρικών γιατρών από τους 12 που τελειώνουν οι συμβάσεις τους. Χωρίς να ζητήσει την άποψη Επιστημονικού Συμβουλίου, Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των Τομεαρχών, έσπευσε να αναγγείλει τις 6 απολύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Βρήκε την ευκαιρία να κάνει με τον τρόπο του συνδικαλιστική δίωξη ο διοικητής του νοσοκομείου, ξεχνώντας ότι μπροστά στον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο προέχουν οι ανάγκες των ασθενών από οποιαδήποτε προσωπική εμπάθεια. Με την απόφασή του, στο Ενδοκρινολογικό θα έμενε 1 γιατρός, ενώ τα χειρουργεία, με 1 αναισθησιολόγο λιγότερο, θα γίνονταν πιο αραιά. Εξίσου μεγάλα κενά θα έμεναν και στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου από τις απολύσεις. Ακτινολόγος, Ογκολόγος, Πνευμονολόγος, Παθολογοανατόμος και Βιοπαθολόγος ήταν οι υπόλοιπες απολύσεις που εξαγγέλθηκαν.
Η άμεση κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, η συμπαράσταση από την ΑΔΕΔΥ, από άλλα σωματεία νοσοκομείων και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η μαζική κινητοποίηση στο νοσοκομείο την Τετάρτη 30 Οκτώβρη, υποχρέωσαν τη διοίκηση αρχικά να υποχωρήσει και τώρα να ζητάει τη συνέχιση της εργασίας των επικουρικών γιατρών και μετά τις 30 Νοέμβρη. Με αντίστοιχους αγώνες και επιδιώκοντας την αλληλεγγύη της κοινωνίας και όλων των εργαζομένων μπορούν να οργανωθούν νικηφόρες μάχες. Μάχες με στόχο να υπάρξουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν πλήρως τα κενά. Ξεκινώντας από τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν τώρα στα νοσοκομεία!
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά