Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 12 Μάρτη, πριν δηλαδή από το θάνατο του 67χρονου από κοροναϊό στο νησί, οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Ζακύνθου μίλησαν για τις ηρωικές προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,ζητώντας το αυτονόητο: άμεση πρόσληψη προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμίτης, υπογράμμισε την απουσία του ιδιωτικού τομέα στον αγώνα κατά του κοροναϊού και υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας, «διότι σε αυτήν την περίπτωση είναι εντελώς άχρηστος, διότι συμπληρώνει κατά κύριο λόγο την πρωτοβάθμια υγεία, με διαγνωστικό χαρακτήρα υψηλού κέρδους και δεν ξέρω αν μπορεί ή αν θέλει να βοηθήσει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε συνεχίζοντας, «επιβεβαιώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο το γεγονός πως χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς υποδομές που να υπόκεινται σε κεντρική διοίκηση και να συνεργάζονται μεταξύ τους, χωρίς πληθώρα λειτουργών και χωρίς πάρα πολλούς νέους και μόνιμους διορισμούς, τέτοιες κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεσαι υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπους. Χώρους νοσηλείας και μηχανήματα, έστω και με έκτακτα κονδύλια μπορούμε να βρούμε, όμως δεν μπορούμε να βρούμε εκτάκτως ανθρώπους».
Οι υγειονομικοί, όπως τόνισε γλαφυρά, «είναι σαν τους πυροσβέστες και τους στρατιώτες και θα δώσουν μάχη». Μπορεί για ένα μικρό διάστημα να υπάρχει χαλαρότητα στη δουλειά τους, ωστόσο, όταν πιάσει η «φωτιά», όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η πανδημία του κοροναϊού, το προσωπικό, νοσηλευτικό, γιατροί, βοηθητικό, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σβήσουν την όποια «φωτιά», βάζοντας με αυτοθυσία σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Η μόνη ουσιαστική στήριξη, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έρθει μόνο από την κοινωνία, που μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις:«καλούμε την κοινωνία να μας στηρίξει. Δεν θέλουμε γλυκά από το κοινό, θέλουμε να βγουν και να απαιτήσουν να καλυφθούν τα κενά του νοσοκομείου. Στη Ζάκυνθο χρειαζόμαστε άμεσα 20-25 γιατρούς και 40 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ακόμα. Πρέπει ο Οργανισμός να φτάσει στους 300 από τους 400 που προβλέπει. Και γιατί όχι τους 400. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει. Πώς και από ποιους θα νοσηλεύεται το νοσηλευτικό προσωπικό αν νοσήσει; Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει η Β. Ιταλία. Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τους επικουρικούς δεν μπορούν να τους πληρώνουν τα νοσοκομεία. Πρέπει να μονιμοποιηθούν και να αμείβονται με τον μ.ό. των ευρωπαϊκών αμοιβών. Αύριο το πρωί πρέπει οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων να γυρίσουν στα επίπεδα του 2012, τουλάχιστον. Χρειαζόμαστε ανθρώπους και τους χρειαζόμαστε όλους και μετά την κρίση. Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μεfasttrack διαδικασίες, όπως ξέρει να κάνει σε άλλες περιπτώσεις».