Ως Συνέλευση 8 Μάρτη, ενώνουμε τη φωνή μας με κάθε άλλη συλλογικότητα που έχει φιλοξενηθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) να προβεί σε έξωση του ΣΕΑ. Καλούμε το ΥΠΠΟ να ανακαλέσει την απόφαση έξωσης – απόφαση που πληγώνει την κοινωνία, εκβιάζει τον ΣΕΑ και μαυρίζει αντιδημοκρατικά την εικόνα του ίδιου του ΥΠΠΟ.

Η επί­θε­ση του ΥΠΠΟ στο ΣΕΑ εξα­πο­λύ­ε­ται ενώ η χώρα πλήτ­τε­ται από το φα­σι­στι­κό μένος, τις τρα­γι­κές ελ­λεί­ψεις πυ­ρο­προ­στα­σί­ας των κοι­νών που συ­νι­στούν δάση και μνη­μεία, και τον μι­ντια­κό μη­χα­νι­σμό μα­ζι­κού απο­προ­σα­να­το­λι­σμού. Στις απα­νω­τές και αλ­λη­λέν­δε­τες αυτές κρί­σεις, η κοι­νω­νι­κή προ­σφο­ρά του ΣΕΑ - η φι­λο­ξε­νία που πα­ρέ­χει στο δη­μό­σιο διά­λο­γο - κα­θί­στα­ται πιο ση­μα­ντι­κή από ποτέ.

Ανή­κου­με στις δη­μο­κρα­τι­κές, προ­ο­δευ­τι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες που έχουν κάνει χρήση του νε­ο­κλα­σι­κού με τον ευ­ρύ­χω­ρο κήπο στο Θη­σείο, Ερμού 134-136. Το κτί­ριο πα­ρα­χω­ρή­θη­κε από την Με­λί­να Μερ­κού­ρη στον ΣΕΑ τη δε­κα­ε­τία του ’80. Το κτί­ριο, προ­σβά­σι­μο καθώς είναι κε­ντρι­κό και πλη­σί­ον σταθ­μού του Ηλε­κτρι­κού, έχει φι­λο­ξε­νή­σει το φε­μι­νι­στι­κό φε­στι­βάλ μας και συ­να­ντή­σεις-συ­νε­λεύ­σεις μας, καθώς και δε­κά­δες άλλες εκ­δη­λώ­σεις κοι­νω­νι­κού, επι­στη­μο­νι­κού και πο­λι­τι­στι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος, συ­νι­στώ­ντας μια όαση άμε­σης και αλ­λη­λέγ­γυας από­κρι­σης εντός μιας πο­λι­τεί­ας που συ­νι­στά στα­δια­κή ερη­μο­ποί­η­ση της δη­μο­κρα­τί­ας.

Γε­νι­κά, η πο­λι­τεία ου­δέ­πο­τε εν­δια­φέρ­θη­κε να διευ­κο­λύ­νει το δι­καί­ω­μα στον διά­λο­γο για τον «δήμο», που πε­ρι­λαμ­βά­νει η λέξη «δη­μο­κρα­τία». Η από­φα­ση έξω­σης του ΣΕΑ από το ΥΠΠΟ δεί­χνει επι­πλέ­ον ότι το ση­με­ρι­νό κρά­τος εν­δια­φέ­ρε­ται για το αντί­θε­το: την αντι­δη­μο­κρα­τι­κή πε­ρί­φρα­ξη και αρ­πα­γή κάθε λει­τουρ­γι­κού δη­μό­σιου χώρου. Το δη­μό­σιο – υπο­νο­εί η από­φα­ση έξω­σης - θα ερ­μη­νεύ­ε­ται ως κρα­τι­κό και όχι ως κοινό, θα νο­εί­ται κα­ταρ­χήν ως εχθρι­κό στη δη­μο­κρα­τία και όχι ως δε­δο­μέ­νο πλαί­σιο άν­θι­σης της δη­μο­κρα­τί­ας.

Οι συλ­λο­γι­κές συ­ζη­τή­σεις, πέρα από το ζή­τη­μα του πο­λι­τι­σμού, έχουν γίνει πα­νά­κρι­βο...σπορ, αφού έχουν απο­κλει­στεί οι δη­μό­σιοι δω­ρε­άν χώροι και μας σπρώ­χνουν σε ξε­νο­δο­χεία ή επί πλη­ρω­μή αμ­φι­θέ­α­τρα σχο­λών ή θέ­α­τρα και κι­νη­μα­το­γρά­φους, που μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν μόνο όσες συλ­λο­γι­κό­τη­τες δια­θέ­τουν με­γά­λη οι­κο­νο­μι­κή επι­φά­νεια ή "κοννέ" με πρυ­τά­νεις και ξε­νο­δό­χους και άρα, πολύ συ­γκε­κρι­μέ­νη και υπο­στη­ρι­κτι­κή του συ­στή­μα­τος φυ­σιο­γνω­μία.

Το κτί­ριο του ΣΕΑ είναι ο μο­να­δι­κός δη­μό­σιος χώρος στο κέ­ντρο της Αθή­νας που θε­ω­ρεί κα­θή­κον του να  λαμ­βά­νει υπόψη τις ανά­γκες της σύγ­χρο­νης κοι­νω­νί­ας πο­λι­τι­σμού, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι οι άν­θρω­ποι πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ο­νται από τη ζέστη και το κρύο για να συ­να­ντιού­νται, να συ­νο­μι­λούν, να γνω­ρί­ζουν τον πο­λι­τι­σμό, να γί­νο­νται οι ίδιοι δη­μο­κρα­τι­κός πο­λι­τι­σμός. Η ερ­μη­νεία του «πο­λι­τι­σμού» από τον ΣΕΑ αντα­πο­κρί­νε­ται στην ανά­γκη για διά­λο­γο, συ­ζή­τη­ση, συμ­με­το­χή,έμπρα­κτη δη­μο­κρα­τία, μέσω της φυ­σι­κής πα­ρου­σί­ας προ­σώ­πων στον χώρο που δια­θέ­τει. 

Το ερώ­τη­μα δεν είναι γιατί ο ΣΕΑ έχει κα­τα­κτή­σει αυτή την ερ­μη­νεία της έν­νοιας πο­λι­τι­σμού, αλλά γιατί δεν την έχει κα­τα­κτή­σει το Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού, το οποίο τι­μω­ρεί τον ΣΕΑ με έξωση ακρι­βώς λόγω του έργου που πα­ρέ­χει στην κοι­νω­νία των πο­λι­τών. Η επι­στο­λή έξω­σης της Υπουρ­γού Πο­λι­τι­σμού, κ. Λίνας Μεν­δώ­νη, προς τον ΣΕΑ θέτει ευ­θέ­ως το ερώ­τη­μα: πώς νοεί τον πο­λι­τι­σμό το Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού κα­θαυ­τό; 

Η επί­θε­ση του ΥΠΠΟ στον ΣΕΑ, κα­τα­σκευα­σμέ­νη γρα­φειο­κρα­τι­κά και ανα­φέ­ρο­ντας απρο­κά­λυ­πτα ως λόγο την δη­μό­σιου εν­δια­φέ­ρο­ντος εκ­δή­λω­ση για το πο­λύ­νε­κρο ναυά­γιο της Πύλου (2023), μπο­ρεί να εκλη­φθεί ως κου­το­πό­νη­ρη έκ­φρα­ση σχε­δί­ου κα­τά­πνι­ξης του δι­καιώ­μα­τος στον διά­λο­γο για κοι­νω­νι­κά θέ­μα­τα, τα οποία πάντα συ­νι­στούν και θέ­μα­τα πο­λι­τι­σμού. Η εκ­δι­κη­τι­κή από­φα­ση έξω­σης του ΣΕΑ από το ΥΠΠΟ υπό την ηγε­σία της Λίνας Μεν­δώ­νη είναι η επα­να­φο­ρά του πο­λι­τι­σμού των φρο­νη­μά­των, του κυ­νη­γιού μα­γισ­σών, του κρα­τι­κού αυ­ταρ­χι­σμού πρα­κτι­κών «σε τυ­λί­γω σε μια κόλλα χαρτί αν δεν μου αρέ­σουν οι ιδέες σου»: είναι η απο­σά­θρω­ση θε­με­λια­κών δη­μο­κρα­τι­κών αξιών (ακόμη και για την υπο­βαθ­μι­σμέ­νη δη­μο­κρα­τία των ημε­ρών) και η απο­σά­θρω­ση του πο­λι­τι­σμού ως κοι­νω­νι­κού αγα­θού που έχει σχέση με το ζω­ντα­νό «εδώ και τώρα».

Ο φε­μι­νι­σμός που εκ­προ­σω­πού­με, ο διεκ­δι­κη­τι­κός, ρι­ζο­σπα­στι­κός και τα­ξι­κός φε­μι­νι­σμός δεν δια­συν­δέ­ε­ται με το σύ­στη­μα κι αν δεν υπήρ­χε ο φι­λό­ξε­νος, δω­ρε­άν χώρος του ΣΕΑ, πολ­λές φορές δεν θα είχε τόπο για τις συ­ζη­τή­σεις, συ­νε­λεύ­σεις, εκ­δη­λώ­σεις του. Γι’ αυτό αι­σθα­νό­μα­στε πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο δικό μας το δη­μο­κρα­τι­κό πλήγ­μα που επι­χει­ρεί να επι­φέ­ρει η υπουρ­γός Λ. Μεν­δώ­νη και γι’ αυτό θα τον υπε­ρα­σπί­σου­με κι εμείς από την πλευ­ρά μας. Εξάλ­λου, εκτι­μά­με την αντί­λη­ψη και την πρα­κτι­κή του ΣΕΑ, ότι οι συν­δι­κα­λι­στι­κές κα­τα­κτή­σεις δεν αφο­ρούν μόνο τα μέλη του κάθε συλ­λό­γου, ως συ­ντε­χνία, αλλά εξυ­πη­ρε­τούν το κοι­νω­νι­κό σύ­νο­λο.

Στε­κό­μα­στε αλ­λη­λέγ­γυ­ες με τον ΣΕΑ, και ευ­χα­ρι­στού­με τους αν­θρώ­πους τους για τη στή­ρι­ξη του πο­λι­τι­σμού ως τώρα. Ζη­τού­με άμεση ανά­κλη­ση της από­φα­σης έξω­σης από το ΥΠΠΟ.