Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν τα συνδικάτα Οικοδόμων και το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μηχανικών, Τεχνολόγων, Γεωλόγων, Σχεδιαστών (ΣΜΤ) την Τετάρτη 8 Νοέμβρη.
Σε μια περίοδο που -όπως όλοι οι εργαζόμενοι- και οι οικοδόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην τρομακτική ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Έχουν να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική ασυδοσία που έχουν φέρει οι μνημονιακοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και οι τελευταίοι νόμοι της ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη και ο πρόσφατος του Γεωργιάδη). Εργοδοτική ασυδοσία που οδηγεί σε καθυστερήσεις πληρωμών, ατελείωτες υπερωρίες, εργασία χωρίς δικαιώματα.
Το κοινό αίτημα των δύο 24ωρων απεργιών έχει να κάνει με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Το ΣΜΤ διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Τα συνδικάτα των οικοδόμων απαιτούν την εφαρμογή της ΣΣΕ. Η απαίτηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα πανηγύρια για την υπογραφή της δεν θα έφταναν από μόνα ώστε να δοθούν οι μεγάλες αυξήσεις στους οικοδόμους, αν δε συνοδεύονταν από την ικανοποίηση αιτημάτων που μπαίνουν στο τωρινό απεργιακό πλαίσιο και όπως αναφέρει και το ΣΜΤ στην ανακοίνωσή του (με τους αγώνες των εργαζομένων). Όπως η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της ΣΣΕ και η στελέχωση με προσωπικό των Επιθεωρήσεων Εργασίας ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι. Αν και πέρα από την εφαρμογή της σύμβασης θα έπρεπε ακριβώς λόγω της τρομακτικής ακρίβειας να διεκδικηθούν και νέες αυξήσεις.
Το αίτημα της στελέχωσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας έχει να κάνει και με την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι εργαζομένων σε οικοδομές, κατασκευαστικά έργα κ.ά. Η επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου είναι ένα αίτημα σωστό, όμως χρειάζεται και αυστηροποίηση των ποινών όσων εργοδοτών και εργολάβων αποδεικνύεται ότι δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας.
Άλλη βασική διεκδίκηση των οικοδόμων είναι η απόδοση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους (αφορούν εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων κατασκευών) και να δοθεί έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους. Τέλος και τα 2 σωματεία καλούν τα μέλη τους να στηρίξουν τον αγώνα των Παλαιστινίων εργατών ενάντια στη γενοκτονία τους.
Η απεργία θα έχει μια μαζική συγκέντρωση καθώς είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί οργανωτικά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και από μικρότερες δυνάμεις της Αριστεράς που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο των Τεχνικών. Για να γίνει όμως ολοκληρωτικά υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε κάθε πόλη της Περιφέρειας άσχετα από το ποιος τελικά θα τα ελέγχει συνδικαλιστικά. Πρέπει να γίνει προσπάθεια κοινών δράσεων με εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας, για να διεκδικήσουν από κοινού τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου και υψηλά αμειβόμενου προσωπικού στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ώστε να μπορεί να αλωνίζει καθημερινά τα γιαπιά, τα εργοτάξια και τα γραφεία των τεχνικών εταιρειών. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία και κάλεσμα προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε κάθε γειτονιά για να υπάρξει έλεγχος σε όσα έργα γίνονται, αν πληρώνονται σωστά οι εργαζόμενοι, αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας κ.λπ. Να γίνει προσπάθεια να φτιαχτεί ένα μέτωπο που δεν θα έχει ως κύριο όρο και προϋπόθεση την συνδικαλιστική και κομματική ταυτότητα των εργαζομένων αλλά θα θέτει ξεκάθαρα στόχους για την αύξηση των μισθών και τον εργατικό έλεγχο στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά