Σε φουλ ρυθμούς κινείται η εξοπλιστική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους, συμβατή με το κλίμα πολεμικής προετοιμασίας στην ΕΕ και το βλέμμα στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

Τη στιγ­μή που μι­σθω­τοί και συ­ντα­ξιού­χοι δεν βγά­ζουν το μήνα, ο Δέν­διας ανα­κοί­νω­σε σή­με­ρα νέες αγο­ρές όπλων από τη Γαλ­λία, μετά τη συ­νά­ντη­ση με τον Γάλλο ομό­λο­γό του, Λε­κορ­νί.

Η συμ­φω­νία αφορά την από­κτη­ση 16 πυ­ραύ­λων Exocet, πύ­ραυ­λοι που μπο­ρούν να το­πο­θε­τη­θούν είτε σε μο­νά­δες επι­φα­νεί­ας του στό­λου, είτε σε επά­κτιες συ­στοι­χί­ες και θα απο­τε­λέ­σουν μέρος της «Ασπί­δας του Αχιλ­λέα». Δη­λα­δή του πε­ρί­φη­μου θόλου πολ­λα­πλής αε­ρά­μυ­νας στα νησιά και τον Έβρο.

Αυτή η αντι­πυ­ραυ­λι­κή «ομπρέ­λα» θα είναι βα­σι­κό σκέ­λος στον 12ετή «Μα­κρο­πρό­θε­σμο Προ­γραμ­μα­τι­σμό Αμυ­ντι­κών Εξο­πλι­σμών (ΜΠΑΕ)», το θη­ριώ­δες εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα ύψους του­λά­χι­στον 25 δισ. ευρώ, που πα­ρου­σί­α­σε στη βουλή ο Μη­τσο­τά­κης, την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα.

Το κό­στος της «Ασπί­δας του Αχιλ­λέα» ανέρ­χε­ται πε­ρί­που στα 2,8 δισ. ευρώ και πε­ρι­λαμ­βά­νει οπλι­κά συ­στή­μα­τα με­γά­λου, μέσου και μι­κρού βε­λη­νε­κούς, καθώς και δί­κτυο ρα­ντάρ που θα εντο­πί­ζει και θα κα­τη­γο­ριο­ποιεί τους στό­χους, αλλά και σύ­στη­μα πα­ρα­κο­λού­θη­σης κάτω από το νερό.

Ο Μη­τσο­τά­κης ανα­κοί­νω­σε ακόμα 24 και­νούρ­για μα­χη­τι­κά Rafale, 3 νέες φρε­γά­τες Belharra (η πρώτη θα πα­ρα­λη­φθεί από το Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό εντός του 2025), μη επαν­δρω­μέ­να αε­ρο­σκά­φη Heron, υπερ­σύγ­χρο­να ελι­κό­πτε­ρα αν­θυ­πο­βρυ­χια­κού πο­λέ­μου Romeo, νέες τορ­πί­λες και το πρό­γραμ­μα ανα­βάθ­μι­σης των F-16 σε Viper.

Στον όλο σχε­δια­σμό προ­βλέ­πο­νται 2 δισ. σε ετή­σια βάση, ώστε να μπο­ρούν να εντάσ­σο­νται νέα επι­θε­τι­κά οπλι­κά συ­στή­μα­τα, στην «αμυ­νό­με­νη» Ελ­λά­δα. Ακόμη, προ­βλέ­πε­ται διά­θε­ση πόρων που θα ξε­περ­νούν το 2% του ΑΕΠ σε ετή­σια βάση και μέχρι το 2037 για τη λει­τουρ­γία των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων, τη συ­ντή­ρη­ση του οπλι­κού υλι­κού και τη μι­σθο­δο­σία των κα­ρα­βα­νά­δων.

Επι­πλέ­ον, στη ση­με­ρι­νή συ­νά­ντη­ση Δέν­δια-Λε­κορ­νί, συ­ζη­τή­θη­κε η από­κτη­ση και τέ­ταρ­της Belharra, με τον Γάλλο υπουρ­γό να ανα­κοι­νώ­νει ότι θα ζη­τη­θεί από την κα­τα­σκευά­στρια εται­ρεία Naval να ανοί­ξει δου­λειές στην Ελ­λά­δα, κά­νο­ντας ανα­φο­ρά στα Ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά (οι όποιες επι­πλέ­ον φρε­γά­τες Belharra να κα­τα­σκευα­στούν στην Ελ­λά­δα). Χαράς ευαγ­γέ­λια για τους Έλ­λη­νες κα­πι­τα­λι­στές, που έχουν μπει δυ­να­τά στη διεκ­δί­κη­ση μέ­ρους της πίτας, τόσο της εγ­χώ­ριας, όσο και της ευ­ρω­παϊ­κής κούρ­σας του θα­νά­του.   

Στρα­τη­γι­κή σχέση

Στον από­η­χο της ανα­στο­λής των ερ­γα­σιών για την ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση Ελ­λά­δας - Κύ­πρου – Ισ­ρα­ήλ (με τη συμ­με­το­χή και της γαλ­λι­κής εται­ρεί­ας NEXANS), εξαι­τί­ας της αντί­δρα­σης της Τουρ­κί­ας, η πε­ραι­τέ­ρω εμ­βά­θυν­ση των στρα­τη­γι­κών σχέ­σε­ων με τη Γαλ­λία απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα, για τον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό.

Κα­θό­λου τυ­χαία ο Δέν­διας, με το βλέμ­μα στην Άγκυ­ρα, ση­μεί­ω­σε ότι «η Ελ­λά­δα δεν απει­λεί, αλλά απει­λεί­ται. Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τη στρα­τη­γι­κή ση­μα­σία της συμ­φω­νί­ας του ‘21, θεωρώ επί­σης ότι πρέ­πει να ξε­κι­νή­σουν οι δι­με­ρείς συ­ζη­τή­σεις για την ανα­νέ­ω­σή της». Σε αυτό το φόντο «ελ­λη­νι­κού τσα­μπου­κά» με τις πλά­τες των δυ­τι­κών συμ­μά­χων, βοηθά και η πα­ρου­σία του γαλ­λι­κού αε­ρο­πλα­νο­φό­ρου «Ντε Γκολ» στην πε­ριο­χή ανοι­χτά της Κρή­της.

Εντε­λώς φυ­σιο­λο­γι­κά λοι­πόν και ο Λε­κορ­νί, ση­μεί­ω­σε ότι η Ελ­λά­δα απο­τε­λεί για τη Γαλ­λία έναν από τους πλέον «ση­μα­ντι­κούς ναυ­τι­κούς εταί­ρους που έχου­με σε όλες τις επι­χει­ρή­σεις στις οποί­ες μπο­ρεί να ξε­κι­νή­σου­με». Υπεν­θύ­μι­σε μά­λι­στα ότι πολύ συχνά στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές «βόλ­τες» του γαλ­λι­κού αε­ρο­πλα­νο­φό­ρου, αυτό συ­νο­δεύ­ε­ται από ελ­λη­νι­κά πλοία.

Ο Δέν­διας ενη­με­ρώ­θη­κε κατά την επί­σκε­ψη του στη γαλ­λι­κή φρε­γά­τα Alsace και για τις επι­χει­ρή­σεις στην Ερυ­θρά Θά­λασ­σα, στο πλαί­σιο των «Ασπί­δων», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι τη διοί­κη­ση έχει ο Έλ­λη­νας υπο­ναύ­αρ­χος, Γρυ­πά­ρης. Τόση πε­ρη­φά­νεια για τη στή­ρι­ξη της γε­νο­κτο­νί­ας στη Γάζα…

Ο Κ. Μη­τσο­τά­κης, στη βουλή, χα­ρα­κτή­ρι­σε το σύν­θη­μα της Αρι­στε­ράς «κα­νό­νια ή βού­τυ­ρο», «ένα δί­λημ­μα σαθρό αλλά και επι­κίν­δυ­νο, ιδίως σή­με­ρα», επι­κα­λού­με­νος την γε­ω­πο­λι­τι­κή αστά­θεια και την όξυν­ση του εμπο­ρι­κού πο­λέ­μου.

Αφε­νός, ως καλός πο­λε­μο­κά­πη­λος που κάνει μπίζ­νες με του φο­νιά­δες του Ισ­ρα­ήλ και του ΝΑΤΟ, απαι­τεί την πει­θάρ­χη­ση της κοι­νω­νί­ας στο μι­λι­τα­ρι­σμό. Αφε­τέ­ρου, προ­ε­τοι­μά­ζει τους ερ­γα­ζό­με­νους και τη νε­ο­λαία για νέο γύρο σκλη­ρής λι­τό­τη­τας και δρα­μα­τι­κών πε­ρι­κο­πών στις κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές, ώστε να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες.

Ήδη για την εξοι­κο­νό­μη­ση των 800 δισ. ευρώ του «ReArm Europe» και της ενί­σχυ­σης της ευ­ρω­παϊ­κής πο­λε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, κιν­δυ­νεύ­ει το χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα για την Έρευ­να και την Και­νο­το­μία, γνω­στό ως «Horizon», ενώ η Κο­μι­σιόν επι­διώ­κει να βάλει χέρι σε τρα­πε­ζι­κές απο­τα­μιεύ­σεις και τα απο­θε­μα­τι­κά με­γά­λων συ­ντα­ξιο­δο­τι­κών Τα­μεί­ων.

Ακόμα και το λε­γό­με­νο «ΕΣΠΑ των υπο­δο­μών», μέσω του οποί­ου χρη­μα­το­δο­τού­νται με­γά­λα έργα για τις με­τα­φο­ρές, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των οδι­κών δι­κτύ­ων, των λι­μα­νιών και του σι­δη­ρό­δρο­μου, θα προ­σα­να­το­λι­στεί έτσι ώστε να εξυ­πη­ρε­τή­σει κυ­ρί­ως στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς.

Είναι πλέον ακόμα πιο εμ­φα­νές, ότι οι κρα­τού­ντες μας οδη­γούν σε κα­τα­στρο­φι­κές πο­λε­μι­κές συρ­ρά­ξεις, με «καύ­σι­μο» τα ει­σο­δή­μα­τα και τα δι­καιώ­μα­τά μας. Η μα­ζι­κή-μα­χη­τι­κή ενα­ντί­ω­ση στην εξο­πλι­στι­κή φρε­νί­τι­δα που εξα­πλώ­νε­ται στη γη­ραιά ήπει­ρο, ξε­κι­νώ­ντας από την πάλη ενά­ντια στο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα Μη­τσο­τά­κη και στα τυ­χο­διω­κτι­κά σχέ­δια του ελ­λη­νι­κού κρά­τους στη ΝΑ Με­σό­γειο, είναι το πρώτο απα­ραί­τη­το αντι­πο­λε­μι­κό βήμα. 

Ετικέτες