to top

Η Ανατρεπτική Συμμαχία συνομιλεί με τους κατοίκους των γειτονιών! Εκδήλωση-συζήτηση στην 1η δημοτική κοινότητα

19.12.2025 - 18:30

Στο Κτίριο ΟΠΑΝΔΑ, Τσαμαδού 9

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα σας καλεί σε ανοιχτή συζήτηση στην 1η Δημοτική Κοινότητα. Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τον διάλογο γύρω από όσα διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία των γειτονιών μας και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματά μας.

Όσοι/ες ζούμε, δουλεύουμε και δραστηριοποιούμαστε στις γειτονιές του κέντρου βλέπουμε την πόλη μας να γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη για εμάς. Μετατροπή της κατοικίας σε επενδυτικό προϊόν, ραγδαία αύξηση ενοικίων, εκτοπισμός κατοίκων, μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι χώροι συρρικνώνονται, οι ελεύθερες και πράσινες γωνιές της πόλης απειλούνται από περιφράξεις, εμπορευματοποίηση και «αναπλάσεις» που εξυπηρετούν επενδυτικά συμφέροντα και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις ανάγκες μας, ενώ οι ελάχιστοι χώροι αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης υποβαθμίζονται ή παραδίδονται σε ιδιώτες.

Παράλληλα, στο όνομα της «τάξης» και της «ασφάλειας», η κρατική καταστολή εντείνεται προκλητικά, με τη στοχοποίηση κατοίκων, συλλογικοτήτων, νεολαίας, ευάλωτων ομάδων κ.ά. σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή και ο φόβος, ιδιαίτερα στις πιο ζωντανές και πολυπολιτισμικές γειτονιές.

Οι διοικήσεις του Δήμου επιμένουν στη μετατροπή της Αθήνας σε πόλη-προϊόν για επενδυτές, τουρίστες και υψηλά εισοδήματα -και όχι για όσους ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτήν.

Πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε μια πόλη που δε θα λειτουργεί ως “θεματικό πάρκο” αλλά ως χώρος κοινωνικής ζωής, αλληλεγγύης και συμμετοχής;

Ελάτε να συζητήσουμε πώς υπερασπιζόμαστε μαζί τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, τα κοινωνικά αγαθά και το δικαίωμά μας σε ζωντανές, ανθρώπινες και ανοιχτές γειτονιές