Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας πραγματοποιήθηκε 27, 28 και 29 Ιούνη στο ΟΑΚΑ (στο ποδηλατοδρόμιο). Συμμετείχαν περίπου 235 μεταναστευτικές κοινότητες και σύλλογοι, αντιρατσιστικές κινήσεις, συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, LGBT κ.ά.
Όπως κάθε χρόνο ήταν πλούσιο σε συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, προβολές και συναυλίες. Ευχάριστη ήταν και η μεγάλη προσέλευση των ίδιων των μεταναστών.
Αυτή τη χρονιά δόθηκε μεγάλο βάρος στις πολιτικές συζητήσεις, που ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και γι’ αυτό είχαν μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Αυτές που ξεχώρισαν ήταν η κεντρική «Από τη Μανωλάδα στο φιάσκο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» που τόνισε την ανάγκη για συντονισμό κοινής δράσης των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων. «Ο αγώνας του τούρκικου λαού ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον κρατικό αυταρχισμό» και «Εργασιακή επισφάλεια-Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων-Απολύσεις-Πολιτική επιστράτευση. Ποια η απάντηση;».
Φέτος για πρώτη φορά υπήρχε στο χώρο και το αντιφασιστικό χωριό που δημιουργήθηκε από αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, αντιρατσιστικές κινήσεις και συνελεύσεις. Η συνέλευση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον ήταν αυτή όπου έγινε ένας πρώτος συντονισμός για κοινή δράση σε παναττικό επίπεδο.
Αποφασίστηκε επίσης να στηρίξουν την κινητοποίηση της Καλαμάτας για την ακύρωση του φασιστικού φεστιβάλ στις 20 Ιούλη και την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, να μοιραστεί αντιφασιστικό υλικό.
Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 4 Σεπτέμβρη στο Πολυτεχνείο και στο κτίριο Γκίνη που θα γίνει συνέλευση. Θα συζητηθούν δύο προτάσεις που μπήκαν σε αυτή τη συνέλευση. 1) Τι δράσεις μπορούν να γίνουν ενάντια στην υποψηφιότητα του Κασιδιάρη για δήμαρχος Αθήνας. 2) Σχεδιασμός αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 2 Φλεβάρη, με στόχο να ακυρωθεί η επέτειος των Ιμίων που γιορτάζει η Χρυσή Αυγή.
Η φετινή χρονιά ήταν πλούσια σε αντιφασιστική δράση σε πολλές πόλεις και γειτονιές της χώρας, γι’ αυτό υπήρξαν και νέα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά φεστιβάλ όπως στην Κέρκυρα, Λιβαδειά, Πειραιά και στη Ζάκυνθο. Αυτά που έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιήθηκαν ήταν στα Τρίκαλα, Ρέθυμνο, Χανιά, Βόλο, Χίο, Καβάλα, Σύρο, Λάρισα και Ηράκλειο. Επίσης έγινε αντιφασιστική συναυλία στο Ν. Ηράκλειο και ακολουθούν της Νίκαιας στις 6/7 από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών «Αγάπη ρε ματζόρε» και των Σεπολίων στις 7/7 που τη διοργανώνουν τοπικές συλλογικότητες, σύλλογοι καθηγητών και γονέων και αντιρατσιστικές κινήσεις.
Υπάρχει όμως και το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα γίνει στις 5-6-7/6 στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Θα γίνουν και εκεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως η κεντρική «Συνέλευση των κινημάτων» και «Ολοκαύτωμα: Ιστορία και Άρνηση», «Κεντρική διεθνής εκδήλωση: εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία» κ.ά.