to top

Λένιν

  • Ο ΛΕΝΙΝ για την ΤΕΧΝΗ του ΠΟΛΕΜΟΥ και της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    Το σύνολο των οργανώσεων της Αριστεράς, αλλά και των συνδικάτων, υποτιμούν τα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με ζητήματα Πολιτικής Στρατηγικής και κανόνες δράσης, και θεωρούν ότι με αυτοσχεδιασμούς και μόνο μπορεί να δοθεί μια οποιαδήποτε μάχη.

  • Οι θέσεις του Απρίλη

    Η ΘΕΩΡΙΑ-ΤΟ ΚΟΜΜΑ-Η ΗΓΕΣΙΑ

  • Νέες τάσεις του Ιμπεριαλισμού

    (Προβληματισμοί με αφορμή τα 100 χρόνια από το βιβλίο του Λένιν, «Ιμπεριαλισμός…»)

  • Οι Θέσεις του Απρίλη, Η Θεωρία-το Κόμμα-η Ηγεσία

    “Εμείς όμως θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον κόσμο. Θέλουμε να βάλουμε τέρμα στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο σύρθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, όπου μπλέχτηκαν τα συμφέροντα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κεφαλαίων, πόλεμο που δεν μπορούμε να τον τελειώσουμε με μια αληθινά δημοκρατική ειρήνη, χωρίς την πιο μεγάλη στην ιστορία της ανθρωπότητας επανάσταση, την προλεταριακή επανάσταση.” (Λένιν άπαντα τ 31 σελ183 υπογρ δική μας)

  • Ας μιλήσουμε για τους συμβιβασμούς

    (με αφορμή μια άποψη, μεταξύ άλλων, του Α. Τσίπρα).

  • Ο Λένιν και οι "θέσεις του Απρίλη"

    «Γκρίζα η κάθε θεωρία, πράσινο όμως το δέντρο της ζωής»: Β.Ι. Λένιν.

  • Ο Λένιν το 1914. "Η νέα εποχή του πολέμου και της επανάστασης"

    Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ένα προϊόν των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, αποτελεί το αντικείμενο πολλών δημοσιεύσεων σε αυτό το "επετειακό" έτος. Ωστόσο, μια βαθιά σιωπή βασιλεύει στην "αριστερά της αριστεράς" στις πολιτικές συζητήσεις -που υπόκεινται σε ανάλυση του συνολικού πλαισίου- οι οποίες γίνονται στη διεθνή επαναστατική σοσιαλδημοκρατία ακόμα και πριν από το 1914. Συζητήσεις που αφορούν -σύμφωνα με αυτούς που είναι οι πιο σχετικοί επειδή κατανοούν την εποχή εκείνη- τη διαλεκτική ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και την επανάσταση. Το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε τον Λένιν να έρθει σε ρήξη με το "μαρξισμό της Δεύτερης Διεθνούς"; Σε αυτό το απόσπασμα -που έχει μεταφραστεί από το Alencontre- ως συμβολή του σε ένα βιβλίο που πρόκειται να εκδοθεί στα τέλη του 2014, ο Lars Τ. Lih υποστηρίζει ότι ακριβώς το αντίθετο είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτός ο ιστορικός έρχεται σε ρήξη, έτσι, με εκείνους οι οποίοι, μετά από μερική ανάγνωση, δεν εξέτασαν προσεκτικά την ακολουθία των διεργασιών των δύο αυτών πνευματικών ακτιβιστών, του Κάουτσκι και του Λένιν -ότι ο πόλεμος και η επανάσταση θα διαχωριστούν- από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Lars T. Lih είναι ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, ενός έργου που αποτελεί σημείο αναφοράς -και ως εκ τούτου, προκαλεί αντιπαραθέσεις- με τίτλο Ξανα-ανακαλύπτοντας τον Λένιν. Τι πρέπει να κάνουμε; (Εκδ. Haymarket, Ιστορικός υλισμός σειρές βιβλίων, 2008) - (Εισαγωγή της Σύνταξης του Alencontre)

  • Ξαναανακαλύπτοντας τον Λένιν

    Ο Λένιν καθοδήγησε μια επιτυχημένη εργατική επανάσταση, αλλά οι ιδέες του για την οργάνωση εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα; Έχει κανένα νόημα να προσδιορίσει κανείς τον εαυτό του ως λενινιστή στον 21ο αιώνα;