ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ , όχι για εξοπλισμούς!

Με την έναρξη των εμβολιασμών η κυβέρνηση άρχισε να δίνει τον τόνο μέσα από τα ΜΜΕ ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας και ότι έχει κάνει από τη μεριά της ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνεχίζει δηλαδή να ψεύδεται όπως κάνει από το Μάρτη που ο Covid-19 έφτασε στη χώρα.

Τα νοσοκομεία αποδείχθηκαν ανέτοιμα να ανταποκριθούν στις ανάγκες και ο μόνος λόγος που υπήρξαν θετικά αποτελέσματα στο πρώτο lockdown ήταν ο ηρωικός τρόπος που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις, οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί και οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Οι υγειονομικοί έχουν πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα μετρώντας πάνω από 20 νεκρούς ως τώρα στη μάχη με τον Covid-19, ενώ ακόμη κι όσοι νοσούν υποχρεώνονται να γυρίσουν νωρίτερα πίσω στη δουλειά τους γιατί δεν υπάρχει προσωπικό που να μπορεί να τους αντικαταστήσει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε αυξήσεις στους μισθούς και δεν τους εντάσσει (πολλούς από αυτούς) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Το ευχαριστώ από την κυβέρνηση ήταν να γίνουν προσλήψεις με το σταγονόμετρο κι αυτές όχι μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να είναι στα όρια πριν καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση δεν δίνει τα λεφτά εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αντίθετα προτίμησε να χρηματοδοτεί με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν και κερδοφόρες και να αφήσει ανεξέλεγκτη τη βιομηχανία του τουρισμού για να μην έχουν οικονομική ζημιά μεγάλη εταιρείες-κολοσσοί όπως η TUI και ντόπιοι μεγλοξενοδόχοι κ.λπ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα του δεύτερου, πολύ πιο έντονου και πιιο θανατηφόρου, κύματος του Covid-19. Ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία του λαού που θα εμβολιαστεί μετά την πολιτική ηγεσία, την αστυνομία και το στρατό, ενώ αποδεδειγμένα υπάρχει έλλειψη σε εμβόλια.

Αντί να έχει φροντίσει έγκαιρα να υπάρχουν κέντρα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα για να γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί, προτιμά να κάνει κέντρα εμβολιασμού τα Κέντρα Υγείας σε πολλούς δήμους. Τα Κέντρα Υγείας όμως έχουν ελλείψεις σε προσωπικό με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ακυρωθεί εκατοντάδες ραντεβού που είχαν κλείσει ασθενείς με γιατρούς για άλλες ασθένειες. Όχι ότι στην κυβέρνηση δεν αρέσει να σπαταλάει χρήματα. Ίσα-ίσα!

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια των εδώ καπιταλιστών αλλά και συμμάχων όπως η Γαλλία του Μακρόν και οι ΗΠΑ του Τραμπ και τώρα του Μπάιντεν, σπαταλάει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει 18 πολεμικά αεροσκάφη rafale.

Η αγορά τους κοστίζει 2,49 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 1 δηλαδή κοστίζει 138 εκατομμύρια ευρώ. Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί 1.300 (μέσος όρος κόστους) τουλάχιστον Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς σύμφωνα με το ίδρυμα “Θώραξ” μια ΜΕΘ κοστίζει από 50 ως 150.000 ευρώ. Λεφτά υπάρχουν για τους εμπόρους του πολέμου αλλά δεν υπάρχουν για να φτιαχτούν ΜΕΘ όταν το 80% όσων πέθαναν από Covid-19 (το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη) δεν μπόρεσαν ποτέ να μεταφερθούν σε ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση μάς έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο βάζοντας τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών, πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτό τον πόλεμο χρειάζεται να τις απαντήσουμε στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών (καλούν ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ κ.α.):

28/1 στις πύλες των Νοσοκομείων

3/2 στα κέντρα Υγείας

16/2 συγκέντρωση 10πμ στο Υπ. Εργασίας

• Άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

με μόνιμες προσλήψεις και χρηματοδότηση

• Ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων

Ετικέτες