Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» σας περιμένουν στην 11η Γιορτή τους στις 23-24 Σεπτέμβρη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Λιγότερο από ένας μήνα απομένει για την 11η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αλληλεγγύης και αντίστασης, τμήμα της εγχώριας και διεθνούς απάντησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην ακροδεξιά/φασιστική απειλή, καθώς και στην αντιπροσφυγική/αντιμεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ-φρούριο, που ολοένα και πιο επικίνδυνα κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες.

Κεντρικές και θεματικές συζητήσεις

Μαζί με τους διεθνείς ακτιβιστές, τα πάνελ των κεντρικών συζητήσεων της 11ης Γιορτής θα πλαισιώσουν πρόσφυγες και μετανάστες-ριες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων. Μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα αποδέχτηκε για πρώτη φορά από το 2011 και μετά επιστροφές αιτούντων άσυλο και προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου που ορίζει πως οι πρόσφυγες υποχρεούνται να κάνουν αιτήματα ασύλου στις πρώτες χώρες εισόδου. Μετά τις μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία και το Αφγανιστάν που ακολούθησαν τις ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες αυτές, πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα ενίσχυσης της επιχειρούμενης «αποτροπής» νέων προσφυγικών εισόδων. Πρόκειται για ρατσιστική κατρακύλα που ακολουθεί το συμφωνημένο μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας «πλαφόν» των 70 οικογενειακών επανενώσεων το μήνα με προορισμό τη Γερμανία, που καταδικάζει χιλιάδες μέλη οικογενειών που κάποια άλλα μέλη τους είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ευρώπη να περιμένουν με τα χρόνια στην Ελλάδα για να τους συναντήσουν, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Για την αντιπροσφυγική πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης-φρούριο είναι καλεσμένοι να μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Τσιάκαλος (ΑΠΘ) και Στράτος Γεωργούλας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. Επίσης θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής και η Μάνια Μπαρζέφσκι από την Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑΕ. Συνδικαλιστές και μέλη κινημάτων πόλης θα οργανώσουν θεματικές συζητήσεις για την «Υπεράσπιση του δημόσιου χώρου για όλους» και για την «Αντιρατσιστική και αντιφασιστική πολιτική στους εργατικούς χώρους».

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πολιτιστικά δρώμενα

Πλούσιο θα είναι το συναυλιακό πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Ανάμεσα στους μουσικούς και στα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν στην 11η Γιορτή είναι οι: Χαΐνηδες, Encardia, Δημήτρης Μυστακίδης, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Μάρθα Μορελεόν & Los del Sur, The Holly Strangers, Στέλλα, Snails, 3 Way Plane, Dirty Fuse, Froots Salad, οι hip hop μουσικοί Rationalistas & Brak, το ρεμπέτικο σχήμα της Ιουλίας Καραπατάκη, και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν. Θα στηθούν δύο συναυλιακές σκηνές όπου θα συνυπάρχουν δύο συναυλίες κάθε μέρα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εικαστικών, δρώμενων, και πολιτιστικών events: stand up comedy, εργαστήρι stencil και εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών από γνωστούς Έλληνες φωτογράφους και επίσης έκθεση πολιτικού σκίτσου από γνωστούς σκιτσογράφους. Ανάμεσα τους τελευταίους οι Σπύρος Δερβενιώτης, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Solup, Πάνος Μαραγκός, Βαγγέλης Χερουβείμ, Μιχάλης Κουντούρης, Πέτρος Ζερβός και Μαρία Τζαμπούρα.

Η επαγγελματική θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» ατόμων με αναπηρία θα συμμετάσχει στην 11η Γιορτή, με τρίωρο workshop υποκριτικού αυτοσχεδιασμού στην αρχαία τραγωδία με τίτλο «Empathy» από τον Βασίλη Οικονόμου, ιδρυτή της ομάδας «ΘΕ.ΑΜ.Α.», σε χώρο προσβάσιμο για ηλεκτροκίνητα και χειροκίνητα αμαξίδια. Στο εργαστήριο θα συμμετάσχουν άτομα με και χωρίς αναπηρία, μέλη της ομάδας «ΘΕ.ΑΜ.Α.». Στο χώρο προβολών της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάμεσά τους ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη. Ταυτόχρονα, σε θεματικό χώρο προσφύγων που ζουν σε στρατόπεδα της Αττικής, θα παρουσιάζονται από τους ίδιους βίντεο και φωτογραφίες από το ταξίδι τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και από τις συνθήκες που επικρατούν στα hotspots και τα προσφυγικά camps. Επίσης θα προβληθούν βίντεο και φωτογραφίες διεθνών ακτιβιστών που συμμετέχουν σε αποστολές διάσωσης προσφύγων με προορισμό την Ιταλία στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου έχουν πολλαπλασιαστεί τα καταγεγραμμένα θύματα της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή, όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νόστιμα εδέσματα από διάφορες κοινότητες στη διεθνή κουζίνα της Γιορτής σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Θα λειτουργήσει παιδότοπος με δρώμενα, θεατρικά και παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης. Όλοι οι χώροι της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα είναι προσβάσιμοι για Άτομα με Αναπηρία. Για την κάλυψη του κόστους της Γιορτής και την ενίσχυση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό», η είσοδος ενίσχυσης παραμένει καθηλωμένη στα 5 ευρώ όπως τις προηγούμενες χρονιές, με προσφορά εισόδου 7 ευρώ για τις 2 ημέρες κατά το διάστημα της προπώλησης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες. Σας περιμένουμε όλους στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή μας!

Διεθνείς συμμετοχές

Η δολοφονία αντιφασίστριας ακτιβίστριας στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ και ο τραυματισμός πολλών διαδηλωτών από επίθεση οργανωμένου φασίστα, που επιχειρήθηκε να εξισωθεί με τους «επικίνδυνους αντιφασίστες διαδηλωτές» από τον ακροδεξιό πλανητάρχη, ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων διεθνώς, ενώ για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε η άμεση σχέση της υπόδικης Χρυσής Αυγής με ναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ που συμμετείχε στην ακροδεξιά κινητοποίηση στο Φίνιξ. Αποδείχτηκε πως οι ιμπεριαλιστικοί τσαμπουκάδες της διακυβέρνησης Τραμπ ανά την υφήλιο, με αναθέρμανση ακόμα και της πιθανότητας θερμού πυρηνικού επεισοδίου με τη Β. Κορέα, πάνε παρέα με την έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού με στόχο τον «εσωτερικό εχθρό»: τα κινήματα δικαιωμάτων και την Αριστερά. Στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε για όλα αυτά από πρώτο χέρι, από έναν σημαντικό ακτιβιστή του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, τον Κάρι Πίτερσεν Σμιθ. Ο Κάρι συμμετέχει στο κίνημα Black Lives Matter στη Βοστόνη και είναι μέλος της ISO. Έχει συμμετάσχει σε αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, συμμετέχοντας σε αποστολή στη Γάζα το καλοκαίρι του 2009. Ο Κάρι ασχολείται επίσης με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και συμμετείχε σε μια αντιπροσωπεία ειρήνης στο κατεχόμενο Ιράκ το 2004. Ως σοσιαλιστής και αγωνιστής του κινήματος των μαύρων, έχει παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος στη Βοστόνη τις μέρες μετά το Σάρλοτσβιλ. 

Την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη και σε όλη την ισπανική επικράτεια, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα από φονταμενταλιστές του Ισλαμικού Κράτους, ρατσιστές και φασίστες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου για να οργανώσουν ρατσιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απέναντί τους δεκάδες χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιφασίστες διαδηλωτές, που είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την ειρηνική συνύπαρξη ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών, με συνθήματα ενάντια στην ισλαμοφοβία και το ρατσισμό της ισπανικής κυβέρνησης, που αρνείται την υποδοχή προσφύγων από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Ο Μιγκέλ Ουρμπάν, θα βρεθεί στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή για να μας μιλήσει για τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά και το ρατσισμό στην Ευρώπη. O Μιγκέλ είναι ευρωβουλευτής και ιδρυτικό μέλος των Podemos, στέλεχος της Οργάνωσης «Αντικαπιταλίστας» που είναι στην πρώτη γραμμή του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει επισκεφθεί εμπόλεμες ζώνες όπως η Παλαιστίνη και η Ροζάβα και στρατόπεδα προσφύγων (όπως και την Ειδομένη στην Ελλάδα) εκφράζοντας την αλληλεγγύη του. Έχει ξαναέρθει στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον αντιμνημονιακό αγώνα, τόσο πριν όσο και μετά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί του, θα βρίσκονται επίσης μέλη ενός καραβανιού με αντιρατσιστές ακτιβιστές από το ισπανικό κράτος που πραγματοποιούν επίσκεψη αλληλεγγύης στην Ελλάδα τις μέρες διεξαγωγής της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής.

Η Λιζ Γουόλς, από την αυστραλιανή οργάνωση Socialist Alternative, θα είναι επίσης μαζί μας στα πάνελ της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, για να μιλήσει για το κίνημα αντίστασης στο ρατσισμό και το φασισμό στη μακρινή Αυστραλία, μια χώρα όπου οι πρόσφυγες που προσεγγίζουν τις ακτές της αντιμετωπίζουν πολύχρονο εγκλεισμό στα νησιά Νάουρου και Μάνους, εκτός της αυστραλιανής επικράτειας. Εκεί το αντιρατσιστικό κίνημα πέτυχε πρόσφατα μια σημαντική νίκη: Με δικαστική απόφαση έπειτα από προσφυγή τους κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης, 1905 πρόσφυγες που κρατούνταν από το 2012 σε καταυλισμό στο νησί Μάνους της Παπούα - Νέας Γουινέας θα μοιραστούν 70 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας με βάση το διάστημα που κρατήθηκαν και τη σοβαρότητα των τραυμάτων και των ασθενειών που υπέστησαν. Είχαν προσφύγει με ομαδική μήνυση, ζητώντας αποζημίωση για τις σωματικές και ψυχικές κακοποιήσεις που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους. Παρ’ όλα αυτά, η ρατσιστική κράτηση χιλιάδων άλλων προσφύγων συνεχίζεται, ενώ οι φασίστες επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι. Όλα αυτά καθώς και το μαζικό κίνημα καταδίκης της πολιτικής του Τραμπ που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Αυστραλία θα τα μεταφέρει η Λιζ Γουόλς στις συζητήσεις της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής.

*Αναδημοσίευση από την "Εργατική Αριστερά" φ.389-390 (30/8/17)