Το Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) προσπαθώντας να μπαλώσει τα τεράστια κενά που έχει στην καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεών του, προσέλαβε στις 10 Γενάρη, περίπου 100 καθαρίστριες-στες με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας για τους εσωτερικούς χώρους των σχολών και των κτιρίων του σε Αθήνα και Εύβοια. Η πρόσληψη συμβασιούχων είναι πάγια τακτική του ΕΚΠΑ εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο για την καθαριότητα.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας έχει περίπου 1.000 μόνιμους εργαζόμενους και 3.500 συμβασιούχους. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με σύμβαση στο ΕΚΠΑ για πάνω από 20 χρόνια χωρίς να έχουν μονιμοποιηθεί. Το νούμερο και μόνο αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι αν δεν ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις εργασίας το ΕΚΠΑ θα κλείσει την επόμενη μέρα γιατί όλοι καλύπτουν κάτι παραπάνω από πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι 100 περίπου συμβασιούχες καθαρίστριες-στες που κέρδισαν τη θέση τους με κύριο κριτήριο το διάστημα ανεργίας έχουν να καλύψουν τεράστιες ανάγκες της καθημερινότητας των οικογενειών τους. Όλοι οι συμβασιούχοι σε φορείς του δημοσίου καθυστερούν να πληρωθούν λόγω του παραλογισμού που επικρατεί στο σύστημα προσλήψεων, όπου πρώτα γίνονται οι προσλήψεις και μετά εγκρίνεται το σχετικό κονδύλι από τα αρμόδια υπουργεία. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση και παρά την αρχική δέσμευση του Πρύτανη σε πρώτη συνάντηση με το σωματείο ότι θα υπάρξει πληρωμή στις 11 του Μάρτη αυτό δεν έγινε. Μάλιστα η φημολογία που υπάρχει είναι ότι η πληρωμή για κάποιους θα γίνει ίσως και στις 13 του Απρίλη.
Για το τι ανάγκες καλύπτουν οι 100 συμβασιούχοι μια εικόνα στα κτίρια των Σχολών Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ αρκεί. Στην Οδοντιατρική που λειτουργεί με κλινικές όπου επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι για να φτιάξουν τα δόντια τους τα 2 πενταώροφα κτίρια καλύπτονται σε όλη την πρωινή βάρδια από 1 καθαρίστρια και το απόγευμα η βάρδια μαζί με τις συμβασιούχες καθαρίστριες που έχουν 2ετή σύμβαση με το νοσοκομείο είναι 5 που σημαίνει ότι μαζί με τα ισόγεια και τα υπόγεια των 2 κτιρίων η κάθε μια έχει 3 ορόφους να καθαρίσει. Στην Ιατρική Σχολή που από την προκήρυξη της σύμβασης θα δούλευαν 10 καθαρίστριες-στες, δουλεύουν τελικά μόνο 6. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιες καθαρίστριες να έχουν 2 και 3 κτίρια μόνες τους για να τα καθαρίσουν καθημερινά. Ειδικά με την πανδημία να συνεχίζει χωρίς σταματημό η καθαριότητα και η απολύμανση αμφιθεάτρων και αιθουσών μετά από κάθε μάθημα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει ο χαμηλός μισθός των 630-670 ευρώ (καθαρά) που παίρνουν οι καθαρίστριες-στες ίσα που θα καλύψει ελάχιστες από τις ανάγκες τους το να μην έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Γενάρη και του Φλεβάρη είναι απαράδεκτο. Την Τετάρτη 16 Μάρτη, ο Σύλλογος μαζί με εκπρόσωπο των συμβασιούχων καθαριστριών-στων θα συναντηθεί με τον πρύτανη για να απαιτήσουν την άμεση κάλυψη των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το θέμα της παροχής του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Μέχρι σήμερα οι καθαρίστριες παίρνουν Βαρέα ένσημα αλλά όχι το ανθυγιεινό επίδομα.
*συμβασιούχος καθαριότητας στο ΕΚΠΑ