Το Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) προσπαθώντας να μπαλώσει τα τεράστια κενά που έχει στην καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεών του, προσέλαβε στις 10 Γενάρη, περίπου 100 καθαρίστριες-στες με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας για τους εσωτερικούς χώρους των σχολών και των κτιρίων του σε Αθήνα και Εύβοια. Η πρόσληψη συμβασιούχων είναι πάγια τακτική του ΕΚΠΑ εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο για την καθαριότητα.

Σύμ­φω­να με το Σύλ­λο­γο Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, το με­γα­λύ­τε­ρο πα­νε­πι­στή­μιο της χώρας έχει πε­ρί­που 1.000 μό­νι­μους ερ­γα­ζό­με­νους και 3.500 συμ­βα­σιού­χους. Υπάρ­χουν ερ­γα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν με σύμ­βα­ση στο ΕΚΠΑ για πάνω από 20 χρό­νια χωρίς να έχουν μο­νι­μο­ποι­η­θεί. Το νού­με­ρο και μόνο αρκεί για να κα­τα­λά­βει κά­ποιος ότι αν δεν ανα­νε­ω­θούν όλες οι συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας το ΕΚΠΑ θα κλεί­σει την επό­με­νη μέρα γιατί όλοι κα­λύ­πτουν κάτι πα­ρα­πά­νω από πά­γιες και διαρ­κείς ανά­γκες.

Οι 100 πε­ρί­που συμ­βα­σιού­χες κα­θα­ρί­στριες-στες που κέρ­δι­σαν τη θέση τους με κύριο κρι­τή­ριο το διά­στη­μα ανερ­γί­ας έχουν να κα­λύ­ψουν τε­ρά­στιες ανά­γκες της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας των οι­κο­γε­νειών τους. Όλοι οι συμ­βα­σιού­χοι σε φο­ρείς του δη­μο­σί­ου κα­θυ­στε­ρούν να πλη­ρω­θούν λόγω του πα­ρα­λο­γι­σμού που επι­κρα­τεί στο σύ­στη­μα προ­σλή­ψε­ων, όπου πρώτα γί­νο­νται οι προ­σλή­ψεις και μετά εγκρί­νε­ται το σχε­τι­κό κον­δύ­λι από τα αρ­μό­δια υπουρ­γεία. Όμως στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση και παρά την αρ­χι­κή δέ­σμευ­ση του Πρύ­τα­νη σε πρώτη συ­νά­ντη­ση με το σω­μα­τείο ότι θα υπάρ­ξει πλη­ρω­μή στις 11 του Μάρτη αυτό δεν έγινε. Μά­λι­στα η φη­μο­λο­γία που υπάρ­χει είναι ότι η πλη­ρω­μή για κά­ποιους θα γίνει ίσως και στις 13 του Απρί­λη.

Για το τι ανά­γκες κα­λύ­πτουν οι 100 συμ­βα­σιού­χοι μια ει­κό­να στα κτί­ρια των Σχο­λών Επι­στη­μών Υγεί­ας του ΕΚΠΑ αρκεί. Στην Οδο­ντια­τρι­κή που λει­τουρ­γεί με κλι­νι­κές όπου επι­σκέ­πτο­νται κα­θη­με­ρι­νά εκα­το­ντά­δες άν­θρω­ποι για να φτιά­ξουν τα δό­ντια τους τα 2 πε­ντα­ώ­ρο­φα κτί­ρια κα­λύ­πτο­νται σε όλη την πρω­ι­νή βάρ­δια από 1 κα­θα­ρί­στρια και το από­γευ­μα η βάρ­δια μαζί με τις συμ­βα­σιού­χες κα­θα­ρί­στριες που έχουν 2ετή σύμ­βα­ση με το νο­σο­κο­μείο είναι 5 που ση­μαί­νει ότι μαζί με τα ισό­γεια και τα υπό­γεια των 2 κτι­ρί­ων η κάθε μια έχει 3 ορό­φους να κα­θα­ρί­σει. Στην Ια­τρι­κή Σχολή που από την προ­κή­ρυ­ξη της σύμ­βα­σης θα δού­λευαν 10 κα­θα­ρί­στριες-στες, δου­λεύ­ουν τε­λι­κά μόνο 6. Απο­τέ­λε­σμα αυτού είναι κά­ποιες κα­θα­ρί­στριες να έχουν 2 και 3 κτί­ρια μόνες τους για να τα κα­θα­ρί­σουν κα­θη­με­ρι­νά. Ει­δι­κά με την παν­δη­μία να συ­νε­χί­ζει χωρίς στα­μα­τη­μό η κα­θα­ριό­τη­τα και η απο­λύ­μαν­ση αμ­φι­θε­ά­τρων και αι­θου­σών μετά από κάθε μά­θη­μα είναι κάτι πα­ρα­πά­νω από απα­ραί­τη­τη.

Σε μια πε­ρί­ο­δο που η ακρί­βεια καλ­πά­ζει ο χα­μη­λός μι­σθός των 630-670 ευρώ (κα­θα­ρά) που παίρ­νουν οι κα­θα­ρί­στριες-στες ίσα που θα κα­λύ­ψει ελά­χι­στες από τις ανά­γκες τους το να μην έχουν ακόμα πλη­ρω­θεί τα δε­δου­λευ­μέ­να του Γε­νά­ρη και του Φλε­βά­ρη είναι απα­ρά­δε­κτο. Την Τε­τάρ­τη 16 Μάρτη, ο Σύλ­λο­γος μαζί με εκ­πρό­σω­πο των συμ­βα­σιού­χων κα­θα­ρι­στριών-στων θα συ­να­ντη­θεί με τον πρύ­τα­νη για να απαι­τή­σουν την άμεση κά­λυ­ψη των δε­δου­λευ­μέ­νων. Ταυ­τό­χρο­να θα συ­ζη­τη­θεί και το θέμα της πα­ρο­χής του Αν­θυ­γιει­νού Επι­δό­μα­τος. Μέχρι σή­με­ρα οι κα­θα­ρί­στριες παίρ­νουν Βαρέα έν­ση­μα αλλά όχι το αν­θυ­γιει­νό επί­δο­μα.

*συμ­βα­σιού­χος κα­θα­ριό­τη­τας στο ΕΚΠΑ