Οι μαζικές κινητοποιήσεις και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού που έγιναν το Σάββατο 22 Μάρτη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στη ρατσιστική παράκρουση της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και στην απόπειρα επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής σε μια σειρά περιοχές με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ενωμένοι
Την ώρα που ο δηλωμένος αντικομουνιστής γραμματέας της κυβέρνησης, Μπαλτάκος, μετά από αντιδράσεις απέσυρε για τρίτη φορά την αισχρή τροπολογία περί απέλασης των μεταναστών που καταγγέλλουν ρατσιστικές συμπεριφορές, χιλιάδες διαδηλωτές απαντούσαν με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού του άνεργου και του μετανάστη».

Απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, που τολμάει να επανεμφανίζεται στο κέντρο του Πειραιά ανήμερα την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, την Αθήνα δονούσε το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Ήταν εκεί μετανάστες από την αφγανική κοινότητα, μεταξύ τους και διασωθέντες ναυαγοί από το Φαρμακονήσι, όπως και από την πακιστανική κοινότητα μαζί με τους γονείς του δολοφονημένου από τους νεοναζί Σαχζάντ Λουκμάν.

Πολλές δεκάδες μετανάστες διαδήλωσαν με τα μπλοκ από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και τα Πίσω Θρανία, την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Αφρικανών και Μπαγκλαντεσιανών εργατών, μέχρι και την ΚΕΕΡΦΑ.
Η μαζικότητα των διαδηλώσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού δυνάμεων όπως η ΚΕΕΡΦΑ που έκανε το αρχικό κάλεσμα, αλλά και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικές του Παρατάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Δίκτυο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Προβλήματα
Έτσι προέκυψαν ιδιαίτερα μαζικά αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά γεγονότα, που τόσο έχουμε ανάγκη την ώρα που φτιάχνονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στο Χαϊδάρι και παρατείνεται η κράτηση των μεταναστών σε αυτά πέραν του 18μήνου. Η συμμετοχή του κόσμου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν οι σύντροφοι της ΚΕΕΡΦΑ είχαν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα για συνδιοργάνωση που τους απηύθυναν οι άλλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις (Α/Φ Συντονισμός, ΚΑΡ, Δίκτυο), αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ενάμιση μήνα πριν από τα συλλαλητήρια. Αυτό παραμένει ένα σοβαρό ζητούμενο για το μέλλον, αν πραγματικά θέλουμε την ήττα του θεσμικού ρατσισμού της κυβέρνησης και των νεοναζί στους δρόμους.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του κινήματος στις 22 Μάρτη αξίζει τον κόπο να καταγράψουμε την αντιφασιστική συναυλία στην Πτολεμαΐδα, αλλά και τη διαδήλωση στα Χανιά, που συγκέντρωσαν πολλές εκατοντάδες κόσμου η καθεμιά.

Διεθνείς πορείες
Διεθνώς έγιναν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως στο Λονδίνο (κάλεσμα από την UAF), στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις (NPA και αντιρατσιστικές οργανώσεις), το Άμστερνταμ (Αντικαπιταλιστική Αριστερά και Αυτόνομοι), αλλά και στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη ως κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα (ISO, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νέας Υόρκης κ.λπ.), τη Μελβούρνη και τη Σεούλ.

Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις αυτές κρατάνε το νήμα της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης, παρά το γεγονός πως έχουμε για τα καλά μπει στην προεκλογική περίοδο, ενώ επόμενος σημαντικός σταθμός του αντιφασιστικού κινήματος θα είναι το διεθνές τριήμερο του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, 11-12-13 Απρίλη στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εξαιρετική σημασία τέλος έχει να είναι μαζική η κινητοποίηση που οργανώνουν στις 5 Απρίλη το Αντιφασιστικό Μπλοκ 15, μαζί με τοπικούς φορείς του Χαϊδαρίου και του Αιγάλεω, για να εμποδιστεί η δημιουργία δύο νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στο νοσοκομείο Λοιμωδών και τον Σκαραμαγκά.

Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, η πολιτική και κοινωνική Αριστερά χρειάζεται να «σηκώσει» στα σοβαρά τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, ώστε να καταγράψουμε και εκλογικά μια σημαντική αλλαγή συσχετισμών στην κοινωνία, προς όφελος των δυνάμεων του αγώνα και της αλληλεγγύης απέναντι στο σκοταδισμό της ακροδεξιάς ρατσιστικής κυβέρνησης και των νεοναζί. Το στοίχημα είναι ανοιχτό και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις.