Η Διοίκηση της Vodafone έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζόμενούς της. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε:

α) την περικοπή κατά 60%-70% της αποζημίωσης επιφυλακής (stand by) σε 136 συναδέλφους μας μηχανικούς και τεχνικούς (πραγματική μείωση στο τελικό καταβαλλόμενο ποσό), μέσα από την επιβολή ατομικών συμβάσεων, για πρώτη φορά μετά την τυπική λήξη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το 2014

β) ένα κύμα μαζικών απολύσεων, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με: οχτώ απολύσεις «επινοικιαζόμενων» εργαζόμενων, τρεις εργαζομένων Vodafone και δεκάδες συγκεκαλυμμένων απολύσεων, με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση

γ) την έντονη ανακύκλωση προσωπικού στους «επινοικιαζόμενους» εργαζόμενους με όλους τους τρόπους (μη ανανέωση συμβάσεων, απολύσεις από τους τυπικούς εργοδότες, κ.τ.λ.).

Αυτές οι εξελίξεις, μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποίηση-απάντηση στην προκλητική στάση της εργοδοσίας.

Γι αυτό:

To Σωματείο μας, προχωρά σε μαζική, ενωτική 24ωρη απεργία με απεργιακές συγκεντρώσεις στα κτήρια της εταιρείας την Τρίτη 4 Απρίλη με αιτήματα:

  • To σταμάτημα/ακύρωση των απολύσεων
  • Την άμεση υπογραφή αξιοπρεπούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου της «επινοικίασης» εργαζομένων και την πρόσληψη αυτών των συναδέλφων από τη Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

24ωρη Απεργία στη Vodafone, Τρίτη 4 Απρίλη

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Vodafone έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζόμενούς της. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε:

  • την περικοπή κατά 60-70% (πραγματική μείωση στον καταβαλλόμενο μισθό) του επιδόματος stand by σε 136 συναδέλφους μας μηχανικούς και τεχνικούς
  • 8 απολύσεις συναδέλφων μας επινοικιαζομένων στο Χαλάνδρι, με την δικαιολογία της κατάργησης δραστηριότητας
  • απόλυση με την μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση 16 συνάδελφων Vodafone, από τους τελευταίους εναπομείναντες Vodafone στον Κηφισό
  • απολύσεις 2 Vodafone εργαζομένων στον Φοίνικα και 1 εργαζόμενης Vodafone στο Χαλάνδρι
  • συν οι απολύσεις και η έντονη ανακύκλωση προσωπικού στους επινοικιαζόμενους συναδέλφους μας με όλους τους τρόπους, με την μη ανανέωση συμβάσεων, κ.τ.λ.

Και αυτές είναι όσες μέχρι στιγμής έχουμε μάθει καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι πολύ περισσότερες. Το κύριο χαρακτηριστικό των απολύσεων είναι ότι πρόκειται για συναδέλφους με χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο όπου σπρώχνονται στον Καιάδα της ανεργίας σε μια πολύ δύσκολη –εργασιακά- ηλικία. Στην καλύτερη περίπτωση, π.χ. στους συναδέλφους του Κηφισού, τους «προσφέρεται» ο εκβιασμός της παραίτησης και επαναπρόσληψης ως επινοικιαζομένων (όχι σε όλους, καθώς μερικοί θα μείνουν άνεργοι), χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, με μισθούς 30-40% χαμηλότερους από αυτούς που είχαν μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα στη Victus, από κοινού θυγατρική των Vodafone και Wind, έχουν ξεκινήσει απολύσεις – 7 μέχρι στιγμής – παλαιών και έμπειρων συναδέλφων προκειμένου να αντικατασταθούν από νεότερους, φτηνότερους, χωρίς δικαιώματα, επινοικιαζόμενους ή και φοιτητές στην πρακτική τους, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων.

Το κύμα των απολύσεων έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες πρόσφατες μειώσεις μισθών με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, όπως συνέβη στους συναδέλφους που εργάζονται και με stand by και με την περικοπή του επιδόματος κλεισίματος ισολογισμού στο λογιστήριο.Να μην αναφερθούμε στην τεράστια εντατικοποίηση και τις συνθήκες εργασίας.

Είναι προφανές ότι αυτό που αποθρασύνει την εργοδοσία μιας κερδοφόρας πολυεθνικής είναι η προοπτική του 4ου μνημονίου , το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία και η αίσθηση ότι τώρα μπορεί να μας τσακίσει χωρίς αντίσταση. Ποντάρουν στους φόβους μας και την ανασφάλεια που προκαλεί η τεράστια ανεργία. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αν δεν αντιδράσουμε δεν θα σταματήσουν το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και σε ό, τι θα έχει απομείνει από τις κατακτήσεις μας, αλλά και την τελευταία ΕΣΣΕ στον χώρο μας.

Δύο αγωνιστικά παραδείγματα

Είναι στο χέρι μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Οι συνάδελφοί μας στη Victus δίνουν το παράδειγμα. Μόλις έμαθαν για τις απολύσεις συναδέλφων ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες διαρκείας που για αρκετές μέρες νέκρωσαν το κτήριο της εταιρείας στην Παλλήνη.

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι σε μια άλλη πολυεθνική εταιρεία, στα καταστήματα H&M, όπου η εκεί εργοδοσία πρότεινε στους εργαζομένους απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις εκβιαστικά και με διορία λίγων ημερών. Παρότι δεν έχουν καν σωματείο, αντέδρασαν δυναμικά, αρνήθηκαν να υπογράψουν και με την κινητοποίηση αλληλέγγυων σωματείων και οργανώσεων που δημοσιοποίησαν το θέμα, πέτυχαν την υποχώρηση της εργοδοσίας και την αναστολή των νέων ατομικών συμβάσεων.

Συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας μόλις βγήκε από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο οι εξελίξεις επιβάλλουν να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποίηση-απάντηση στην προκλητική στάση της εργοδοσίας.

Καλούμε σε μαζική, ενωτική 24ωρη απεργία με απεργιακές συγκεντρώσεις στα κτήρια της εταιρείας την Τρίτη 4 Απρίλη.

Στόχος της απεργίας είναι να συντονίσουμε τα βήματά μας με συναδέλφους μας στον κλάδο, όπως αυτοί της Victus, που βρίσκονται ήδη στον αγώνα και δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους.

Αυτή η απεργία πρέπει να έχει συνέχεια. Αν δηλαδή η εργοδοσία δεν σταματήσει τις απολύσεις και δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή αξιοπρεπούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, θα πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε συνεννόηση και συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου μας.

Παράλληλα θα ξεκινήσουμε ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ, στην κοινωνία και όπου υπάρχουν καταστήματα Vodafone πανελλαδικά, ώστε το κοινό να μάθει τι υπάρχει πίσω από το υποκριτικά φιλεύσπλαχνο πρόσωπο μιας πολυεθνικής που στις διαφημίσεις ενδιαφέρεται για τον χρόνο που αφιερώνουμε στην οικογένεια και στην πράξη διαλύει οικογένειες εργαζομένων της. Δεν ξεχνάμε πως ό, τι έχουμε κατακτήσει το πετύχαμε με ενότητα και αγώνα.

Ενωμένοι στο Σωματείο μας συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε:

- ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

- ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟΥ ΤΗΣ «ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ VODAFONE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ   ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Ετικέτες