Πλησιάζουν οι μέρες για το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό σύνθημα: «Ανατρέπουμε το παρόν – Διεκδικούμε το μέλλον». Στην Αθήνα το φεστιβάλ θα γίνει στις 27-28-29 Σεπτέμβρη και η θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων έχει κλείσει με τρεις κεντρικές συζητήσεις.

Η πρώτη αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία, με κεντρικούς ομιλητές τον Ζιλμπέρ Ασκάρ, έναν από τους πιο γνωστούς αριστερούς αναλυτές του αραβικού κόσμου και καθηγητή διεθνών σχέσεων  στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τον Κώστα Ήσυχο, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, έναν Σύρο μετανάστη και τον Πάνο Χαρίτο, πολεμικό ανταποκριτή της ΕΡΤ.

Η δεύτερη συζήτηση θα παρουσίασει την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται, με ομιλητές τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, τον Κοτσιφάκη από την ΟΛΜΕ και με πολλές παρεμβάσεις από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Η τρίτη συζήτηση θα γίνει γύρω από τα αδιέξοδα της νεολαίας και την προοπτική της σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο. Σ’ αυτή, οι καλεσμένοι μας από το εξωτερικό θα παρουσιάσουν παραδείγματα αντίστασης. Ο Μαριάνο Καρδένας από τις ΗΠΑ, τη μεγάλη απεργία στα φαστ φουντ και την Πλατφόρμα fight for 15, ομάδες αντίστασης όπως οι Πρεκάριους από την Ολλανδία, ομάδα ανέργων από την Ισπανία και ο Μοχάμεντ Μπεν Γκαζί από την Ένωση Ανέργων Πτυχιούχων Τυνησίας.

Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να προστεθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα από τη Χιλή και το Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων. Στην κεντρική ομιλία του Τσίπρα θα είναι επίσης καλεσμένοι, για να χαιρετίσουν, ο Ταρίκ Αλί και εκπρόσωπος από το Die Linke.

Θα υπάρχουν πολλές ακόμα συζητήσεις από τις θεματικές ομάδες, όπως της εργασίας, του αντιφασιστικού, του LGBT κινήματος κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη τα αντίστοιχα φεστιβάλ θα γίνουν επίσης 27-28-29  Σεπτέμβρη, αν και ακόμα δεν έχουν κλείσει οι συζητήσεις και οι ομιλητές, ενώ στην Πάτρα το φεστιβάλ θα γίνει 6 και 7 Οκτώβρη.

Έγινε σοβαρή προσπάθεια να αποφευχθούν ονόματα από το Star system της Αριστεράς, αλλά όχι απόλυτα κατορθωτό, αφού η κεντρική ομιλία του προέδρου είναι στημένη περισσότερο πανηγυρικά και δεν πλαισιώνεται από ανθρώπους που εκφράζουν όλα τα ρεύματα της Αριστεράς διεθνώς.

Σε όλες τις πόλεις το βασικό ζητούμενο, πέρα από το να έρθει κόσμος για τις συζητήσεις και για τη μουσική, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει ουσιαστικά τη νεολαία, να την εμπνεύσει και να την εντάξει στους αγώνες της εποχής μας.
Το γεγονός ότι τα φεστιβάλ γίνονται εν μέσω απεργιών στο χώρο της παιδείας και όχι μόνο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει σημείο εκκίνησης και έκφρασης των αιτημάτων και της δράσης μας. Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί και από το πόσο οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλακούν ουσιαστικά και όχι τυπικά στις μάχες στις γειτονιές και στα σχολεία το επόμενο διάστημα.

Ετικέτες