Έκλεισαν οι ημερομηνίες για το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτέμβρη. Ένα φεστιβάλ το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει να χτίζεται από τώρα στις γειτονιές της Αθήνας.

Το κεντρικό σύνθημα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μεταφέρει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, σύγκρουσης και ανατροπής. Ήδη έχουν αρχίσει και στήνονται θεματικές ομάδες που θα προετοιμάσουν τις συζητήσεις, το μουσικό πρόγραμμα κλπ.

Στην πορεία για το φεστιβάλ θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη της προηγούμενης φοράς, όπως για παράδειγμα, την  έμφαση στα μεγάλα και ακριβά  ονόματα καλλιτεχνών που προσελκύουν μεν πολλύ κόσμο, αλλά σίγουρα δεν προβάλλουν τη δική μας αντίληψη για το τι είναι πολιτισμός. Αντίθετα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου, να δοθεί χώρος σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να φέρουν νέες ιδέες.

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να οργανωθεί το ίδιο το φεστιβάλ. Με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις συζητήσεις, χρειάζεται προσοχή να μην χαθούμε σε ένα πρόγραμμα πολλών συζητήσεων, αλλά να γίνει μια επιλογή 5-6 θεμάτων που πραγματικά αγγίζουν τη νεολαία. Θυμίζουμε ότι πέρσι, παρά τις ενστάστεις για την αντιφασιστική συζήτηση, ήταν η εκδήλωση με τον περισσότερο κόσμο και την πιο πλούσια συζήτηση.

Επίσης θα πρέπει να αποφύγουμε την επιλογή άοσμων και άχρωμων ομιλητών που υποτίθεται «εκφράζουν όλους», με τη δικαιολογία να αποφύγουμε την πολυγλωσσία. Αντίθετα η επιλογή των ομιλητών θα πρέπει να γίνει προσεχτικά. Οι ομιλητές θα πρέπει να εκφράζουν υπαρκτά κινήματα, αλλά ταυτόχρονα και όλες τις απόψεις και τον πλούτο της Αριστεράς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενοποίησης της νεολαίας σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται οι διαφορετικές απόψεις, ή ότι γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε ανώδυνους ομιλητές. 

Πέρα όμως από το ίδιο το φεστιβάλ, καθοριστικής σημασίας θα είναι και η πορεία προς αυτό. Το φεστιβάλ είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εμφανιστούν οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές, να μιλήσουν με τη νεολαία και να την εμπνεύσουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να διοργανωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, με θέματα όπως η αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη, η ευέλικτη εργασία, η διάλυση της παιδείας κλπ.

Θα πρέπει να επιμείνουμε στην επικοινωνία με το νέο κόσμο. Δεν αρκεί ένα τυπικό μοίρασμα φυλλαδίου ή μια εξόρμηση σε πολυσύχναστες περιοχές. Είναι βασικό να βρούμε τα θέματα και τον τρόπο να αποδείξουμε στο νέο κόσμο ότι αξίζει να ασχοληθεί με την πολιτική και την Αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες η συμμετοχή της νεολαίας στην ΕΡΤ είναι εντυπωσιακή. Αυτό τον κόσμο έχουμε να συναντήσουμε στις γειτονιές από αύριο κιόλας. 

Αν υπάρξει φαντασία, ανατρεπτική διάθεση και συνεννόηση από όλους, τότε μπορούμε να οργανώσουμε ένα πραγματικά μαζικό και ανατρεπτικό φεστιβάλ που θα κάνει τη διαφορά. 

Ετικέτες