«Στους δρόμους της ανατροπής, σμιλεύουμε το μέλλον»

«Στους δρόμους της ανατροπής σμιλεύουμε το μέλλον» είναι το φετινό σύνθημα των φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ, που στην Αθήνα ξεκινά από την Πέμπτη 2 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 Οκτώβρη και στη Θεσσαλονίκη διαρκεί από τις 3 μέχρι τις 5 Οκτώβρη.

Η πραγματική επιτυχία των φεστιβάλ αποτελεί στοίχημα. Δεδομένο είναι ότι και φέτος πολλές χιλιάδες νέοι αλλά και κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα τα επισκεφθούν. Δεν είναι όμως καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους που θα περάσουν τη βόλτα τους να «μείνουν» και να παλέψουν μαζί μας. Σε μια περίοδο που η νεολαία δεν εμφανίζεται συγκροτημένα στο δρόμο και δείχνει να έχει πάρει τις αποστάσεις της από την πολιτική, τα φεστιβάλ της Αριστεράς πρέπει να στήνονται με έναν τρόπο που θα απαντούν σε αυτό το πρόβλημα. Και η λύση για το πρόβλημα δεν είναι περισσότερη μουσική και λιγότερες συζητήσεις, αλλά μια επιλογή θεμάτων που πραγματικά θα είναι ελκυστική και θα απαντά στα ερωτήματα «πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση», «πώς οργανωνόμαστε σε δύσκολους χώρους δουλειάς», «πώς απαντάμε στο φασισμό» κ.λπ.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά χάθηκε αρκετός χρόνος σε δευτερεύουσες συζητήσεις και οργανωτικές διαφωνίες με αποτέλεσμα η συζήτηση για τις εκδηλώσεις να έχει μείνει αρκετά πίσω. Για την Αθήνα τα θέματα των κεντρικών εκδηλώσεων θα είναι η νέα γενιά θύμα της κρίσης με έμφαση στην εργασιακή διάσταση, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα των νέων, και θα υπάρχει και μία για τον πολιτισμό. Την Πέμπτη επίσης θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ πιθανότατα στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και η Τερέζα Ροδρίγκες, ευρωβουλευτίνα του Podemos στην Ισπανία. Για το μουσικό πρόγραμμα έχουν κλείσει αρκετοί καλλιτέχνες, κυρίως της ελληνικής σκηνής, όπως oι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χειμερινοί Κολυμβητές, Imam Baildi, Γιώργος Μαργαρίτης. Έγινε, και σωστά, η επιλογή να μην ξοδευτούν χρήματα για πολύ μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό όπως γίνεται κάθε χρόνο. 

Στη Θεσσαλονίκη οι συζητήσεις ακόμα δεν έχουν κλείσει ακριβώς, όμως θα ακολουθήσουν και αυτές το μοτίβο της Αθήνας, με συζητήσεις για την εργασία, την αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό. Το ζήτημα του φασισμού, αν και δυστυχώς δεν επιλέχτηκε όπως θα έπρεπε για κεντρικό, αποφασίστηκε να είναι το βασικό θέμα αρκετών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που θα γίνει σε κάποιες πόλεις για τις αντιστάσεις και την κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως στην Κοζάνη στις 11 Οκτώβρη. 

Δική του εκδήλωση στην Αθήνα οργανώνει και το Rproject, της οποίας το θέμα θα ανακοινωθεί σύντομα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Με αφορμή και πέρα από το ίδιο το φεστιβάλ, το επόμενο διάστημα θα πρέπει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην νεολαία να συγκεντρωθούν στο καθήκον της έμπνευσης και του κερδίσματος των νέων ανθρώπων στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στους εργασιακούς χώρους, έχοντας τη συνείδηση ότι η νεολαία μαζί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία θα χρειαστεί να βρίσκονται στο δρόμο και για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και για τη στήριξη αλλά και την πίεση σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. Γι’ αυτόν το στόχο, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουμε ακόμα δρόμο.