Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Αυτοοργανωμένο Thess Pride, μια δράση κινηματικών ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικών συλλογικοτήτων ως μια προσπάθεια απάντησης στο Pride των εταιριών.

Έχει ασκηθεί σφοδρή κριτική στο κατά πόσο τα επίσημα εταιρικά Pride προωθούν πραγματικά τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις ή είναι απλά μια ευκαιρία του συστήματος να βάλει ένα πιο φιλικό προσωπείο. Η παρουσία μεγάλων εταιριών, διαβόητων για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων τους, αλλά και πρεσβειών όπως αυτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για ένα Pride που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Πάνω σε αυτή την ανάγκη, από το 2015 μέχρι σήμερα διοργανώνονται τα Αυτοοργανωμένα Thess Pride, με τρεις βασικούς άξονες: δημοκρατικές διαδικασίες συνελεύσεων από τα κάτω, ανοιχτά καλέσματα σε οργανώσεις, συλλογικότητες, φοιτητικά σχήματα και άτομα και διευρυμένες ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματικές, που συμπεριλαμβάνουν κάθε γράμμα του ακρωνυμίου και επιπλέον συνδέονται και θεματικές άλλων κινημάτων, όπως πχ το φεμινιστικό, ο αντιφασισμός και ο αντιρατσισμός, αλλά και το εργατικό, φοιτητικό και οικολογικό κίνημα.

Reclaim Pride

To Αυτοοργανωμένο Thess Pride οργανώνεται από το Reclaim Pride, μια ανοιχτή συνέλευση στην οποία συμμετέχουν φεμινιστικές συλλογικότητες όπως η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, ΛΟΑΤΚΙΑ+ οργανώσεις όπως η Σύλβια Ριβέρα, φοιτητικά σχήματα όπως αυτά της ΑΡΕΝ αλλά και άλλοι φορείς του κινήματος και συλλογικότητες της αριστεράς

Φέτος το 6ο Αυτοοργανωμένο Thess Pride θα πραγματοποιηθεί στις 16 με 21 Μάη, με κεντρικό τίτλο «Στην ίδια μας την χώρα είναι ο εχθρός, ομοφοβία, τρανσφοβία, καταστολή ακρίβεια σεξισμός». Με σαφή επιρροή από την επικαιρότητα στην Ουκρανία αλλά και από τον κίνδυνο πιθανής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, βασικό κέντρο θα είναι ο αντιμιλιταρισμός και η πάλη ενάντια στις διακρίσεις. Στη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και προβολές ταινίας στο Πάρκο Τσέπης, σε μια προσπάθεια το Αυτοοργανωμένο Thess Pride να συνδεθεί πραγματικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του Αυτοοργανωμένου Thess Pride θα πραγματοποιηθούν 2 εργαστήρια: ένα φεμινιστικό-καλλιτεχνικό στις 16 Μαΐου και ένα για την τρανς ταυτότητα και μνήμη στις 18 Μαΐου

Στις 17 Μαΐου είναι η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ και η Διεθνής Ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσοφοβία και την αμφιφοβία. Οι δράσεις εκείνης της ημέρας γίνονται στο πλαίσιο μιας πανελλαδικής δράσης που διοργανώνεται από το Δίκτυο για την Ισότητα στον Γάμο, ένα δίκτυο από ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικές συλλογικότητες που στόχο έχει να αναδείξει την ανάγκη για νομική κατοχύρωση του ομόφυλου γάμου αλλά και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία και την γονεϊκότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη του συμβολαίου συμβίωσης που έδωσε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αναγνωρίζονται και από το κράτος, υπάρχουν τρομερά κενά. Ένα βασικό είναι ότι στις ομόφυλες οικογένειες ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται ως κηδεμόνας του παιδιού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει ούτε διακοπές με το παιδί του χωρίς να θεωρηθεί απαγωγέας.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική σε σχέση με τα τρανς άτομα, τα οποία καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην ήδη υπάρχουσα οικογένεια τους και την νομική κατοχύρωση του φύλου τους, αφού μετά από αυτήν δεν γίνεται να συνεχίσουν να είναι παντρεμένα. Δράσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Στην Αθήνα με συμμετοχή της Συνέλευσης 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Αυτοοργανωμένο Thess Pride θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα με βασικό αίτημα την ισότητα στο γάμο, την τεκνοθεσία και την γονεϊκότητα. Επίσης, στο Πάρκο Τσέπης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι Γάμοι της Τήλου». Το ντοκιμαντέρ αυτό αφορά τους δύο ομόφυλους γάμους ζευγαριών που έγιναν στην Τήλο το 2008 ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Αντιπολεμική εκδήλωση

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση από φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙΑ+ συνελεύσεις και από οργανώσεις της Αριστεράς. Σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετέχει και η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, για να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους το γυναικείο κίνημα εμπνεύστηκε, ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά και συμβάδισε με το αντιπολεμικό. Από το Βιετνάμ και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό στις ΗΠΑ, μέχρι τις Γυναίκες με τα Μαύρα στη Γιουγκοσλαβία, και από τις φεμινιστικές οργανώσεις ενάντια στα πυρηνικά όπλα, μέχρι τις σημερινές αντιπολεμικές ομάδες φεμινιστριών στη Ρωσία, το φεμινιστικό και το αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό σύστημα έχουν συνδεθεί βαθιά. Οι γυναίκες είναι συχνά τα πρώτα άμαχα θύματα πολέμου, αλλά είναι και αυτές που μαζί με τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα πλήτονται περισσότερο από τον μιλιταρισμό και την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. 

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, είναι η μέρα της πολύχρωμης πορείας ελεύθερης έκφρασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 7μμ από το πάρκο Βενιζέλου για να ξεχυθεί μετά στην πόλη με στόχο να φτάσουν σε κάθε στενό και σε κάθε δρόμο οι διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Την επόμενη ημέρα, στο Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Αυτοοργανωμένου Thess Pride, με θέμα τις επιθέσεις που έχει βιώσει η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα το τελευταίο διάστημα αλλά και τους αγώνες που έχει δώσει και θα δώσει στο μέλλον, ενώ μετά θα ακολουθήσει πάρτυ.

Σε μια περίοδο που η πολεμολαγνία και ο μιλιταρισμός αυξάνονται συνεχώς, που η ακρίβεια και η φτώχεια έχουν γονατίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, που δικαιώματα αιώνων χτυπιούνται από τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και τις τάσεις συντηρητικοποίησης, πρωτοβουλίες σαν αυτή του Αυτοοργανωμένου Thess Pride είναι πολύ σημαντικές για να μας θυμίζουν πως ο εχθρός είναι στην ίδια μας την χώρα και είναι το σύστημα που γεννά εκμετάλλευση και καταπίεση.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες