Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη
Γυναίκες στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Χιλή, το Μεξικό, την Τουρκία, την Γερμανία, την Σουηδία, την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Ελβετία βρέθηκαν στο δρόμο διεκδικώντας ίση ζωή με ίσα δικαιώματα, STOP στις γυναικοκτονίες, κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με δημόσιες-δωρεάν δομές, τέρμα στο σεξισμό. Όσα έγραφαν και οι πικέτες της Συνέλευσης 8 Μάρτη, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που καλούσε στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με πλήθος γυναικείων και φεμινιστικών συλλογικοτήτων.
Στην Ελλάδα, πέρα από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, με τα πανό της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη γεμάτα κόσμο και μαχητικά συνθήματα, ενώ η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μάρτη, κάτι που θεωρήθηκε «ασυγχώρητο» από το ΣΚΑΪ και σχολιάστηκε με χυδαίο τρόπο από τις εκπομπές του.
Παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή ήταν η μεγαλύτερη γυναικεία/φεμινιστική διαδήλωση των τελευταίων ετών.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το έγκαιρο κάλεσμα που είχε βγει από τη Συνέλευση 8 Μάρτη και η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών να βρεθεί σε κάθε γειτονιά, εργασιακό χώρο, σχολή και σχολείο. Αυτό φάνηκε και από την ποικιλία των πανό που υπήρχαν: από τα μαθητικά και των φοιτητικών συλλόγων, τα πανό των σωματείων, των συνδικαλιστικών σχημάτων, των πολιτικών οργανώσεων, το μπλοκ των μεταναστριών και των προσφυγισσών, με κεντρικό αυτό των γυναικών από το κέντρο φιλοξενίας Λαυρίου, μέχρι και το πανό της Διεθνούς Αμνηστίας.
Χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν στο δρόμο με ζωντάνια και μαχητικότητα αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα των γυναικείων διεκδικήσεων και του φεμινισμού δεν είναι ούτε ξεπερασμένο, ούτε υπόθεση μερικών «ειδικών». Η διαδήλωση της 8 Μάρτη έδειξε την σημασία της συστηματικής δουλειάς που έγινε, αλλά ταυτόχρονα μας γέμισε με όμορφες εικόνες και ελπίδα.
Για τη Συνέλευση 8 Μάρτη όμως –όπως και για κάθε ενεργό κομμάτι του φεμινιστικού κινήματος- ο αγώνας ενάντια στην βία, το σεξισμό, την καταπίεση και την εκμετάλλευση δεν σταματά εδώ. Δεν περιορίζεται σε μία συμβολική ημέρα, αντιθέτως αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας πάλης.
Η φετινή 8η Μάρτη μας έδωσε δύναμη και δυνατότητα να συνεχίσουμε να μαχόμαστε, μας έδειξε πως μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο πολλές. Για αυτό και για ακόμα περισσότερούς λόγους, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για της 17 Μάρτη, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στις 7μμ, για να συζητήσουμε συλλογικά, να αποτιμήσουμε τη φετινή 8 Μάρτη, αλλά και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας.
*Φωτό: Άγγελος Καλοδούκας