Σημαντικές "τοπικές" μάχες στο δρόμο για την 5η Ιούνη

Σε Θεσσαλονίκη και Βόλο ο κόσμος ξεσηκώνεται: Όχι στην καύση των σκουπιδιών!

Του Θοδωρή Πατσατζή

Νέα μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Μάη η Πρωτοβουλία 128 Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤITAN Ευκαρπίας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχείο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 300 κάτοικοι απαίτησαν να ζουν ποιοτικά στις γειτονιές τους χωρίς να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν μολυσμένοι και άρρωστοι ακόμη και μετά από χρόνια.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενημέρωσαν με φυλλάδια τους περαστικούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους του δήμου Παύλου Μελά. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ζητήσει τροποποίηση της άδειας του, με στόχο να μπορεί να καίει RDF SRF και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για να μπει η υπογραφή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα RDF  SRF είναι απορρίμματα πράσινων και μπλε κάδων που μετά από ειδική επεξεργασία γίνονται καύσιμο υλικό με ειδική ποσόστωση σε πλαστικό, χαρτί και οργανικά.

Η καύση αυτών των σκουπιδιών παράγει τέφρα γεμάτη από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνους ρύπους, ενώ δημιουργεί επίσης φουράνια, διοξίνες και άλλα επικίνδυνα μικροσωματίδια. Όλα αυτά μπορούν να έχουν άμεσα ή και σε βάθος χρόνου επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων (καρκινογενέσεις κ.λπ.). Αυτός ο κίνδυνος είναι που ξεσήκωσε τους κατοίκους των δήμων που είναι κοντά στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και που οδήγησε στη συμμετοχή στην Πρωτοβουλία 128 (ως τώρα) συλλόγων, σωματείων και φορέων.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Rproject.gr ο Μιχάλης Σπάσος,  εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας “η Πρωτοβουλία προσπαθεί να αναδείξει τις τεράστιες συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, να πιέσει πολιτικά τους υπευθύνους για την απόφαση, αλλά με τον αγώνα της και τις δράσεις της, να ξεσηκώσει τον λαό να φωνάξει όχι στην καύση απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και όλοι μαζί να απαιτήσουμε το σταμάτημα της διαδικασίας αδειοδότησης”. Επόμενος σταθμός είναι μια μεγάλη μουσική συναυλία στην κεντρική πλατεία Ευκαρπίας και πορεία στους δρόμους της Ευκαρπίας, την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος στις 5/6. Ενώ θα ακολουθήσει και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μέσα στον Ιούνιο.

Συλλαλητήριο στο Βόλο

Στο Βόλο η καύση  απορριμμάτων  RDF SRF έχει ξεκινήσει στην ΑΓΕΤ με τις ευλογίες του δημάρχου Αχ. Μπέου, που επιμένει στη δημιουργία μονάδας SRF, και τις πλάτες της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν το έγκλημα. Αυτοί που αγωνίστηκαν σκληρά και συνεχίζουν να αγωνίζονται είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Έτσι το συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μάρτη και ακυρώθηκε λόγω πανδημίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιούνη. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα στο Νοσοκομείο του Βόλου με στόχο να βροντοφωνάξουν οι κάτοικοι όχι στο θάνατο, ναι στη ζωή, ναι στην οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών. Νωρίτερα θα προηγηθεί την Παρασκευή 5 Ιούνη με αφορμή την Παγκόσμια μέρα για το Περιβάλλον συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου και ποδηλατοπορεία!

Κάτω τα χέρια από το παρκάκι της Λ. Ριανκούρ

Του Θάνου Λυκουργιά

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναμενόταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με το ανωτέρω αναφερθέν παρκάκι. Η αξία του αγώνα που ξεκίνησε  για την υπεράσπιση του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων είναι πολύ ευρύτερη του ίδιου του χώρου. Λέγεται ότι καμιά φορά χρειάζεται να πας σε πολύ μικρής κλίμακας ανάλυση για να βγάλεις μεγάλα συμπεράσματα και αυτό ισχύει απόλυτα εν προκειμένω. 

Το παρκάκι της Ριανκούρ , ένας μικρός χώρος πρασίνου με παγκάκια που προσφερόταν για την αναψυχή των περιοίκων , ξηλώθηκε πριν ένα χρόνο για να λειτουργήσει ως αποθηκευτικός χώρος για τα οικοδομοτεχνικά υλικά της κατασκευής του κτιρίου Orbit. Ένα χρόνο αργότερα και μετά από διαδοχικά διαβήματα του Πολ. Συλλόγου προς τον Δήμο, εξετάζεται μια λύση όπου ο εργολάβος δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει το κόστος ανακατασκευής του πάρκου, διεκδικώντας όμως να διαμορφωθεί μια λωρίδα εισόδου προς το εμπορικής χρήσης κτίριο. Ο Δήμος Αθηναίων, δια του αρμόδιου στελέχους του, έκανε πως δεν καταλάβαινε το τι θα σήμαινε αυτή η κίνηση. Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και τους περίοικους, δεν είναι βιτρίνα επιχ. συμφερόντων, ούτε χώρος προς αξιοποίηση από υστερόβουλους, δήθεν «ευεργέτες». Ο Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση έξω από τον 9,84 όπου θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα. Ταυτόχρονα και στο ίδιο μήκος κύματος, η  Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή  καλεί σε περίπατο στον σχετικό χώρο την ερχόμενη Παρασκευή 5/6, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Οι τοπικές συλλογικότητες με τους αδιάκοπους αγώνες τους είναι τα κύτταρα πάνω στα οποία μπορούν να χτιστούν οι νέες διεκδικήσεις για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους που η  πανδημία ανέδειξε πόσο πολύ φάνηκε ότι χρειαζόμαστε.

Όχι ανεμογεννήτριες για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (5/6) μαζί με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που σκοτώνει στην κυριολεξία το περιβάλλον σε κάθε γωνιά της χώρας έχει αναδείξει ξανά την αναγκαιότητα να δοθούν μάχες για να μπορέσουμε να ζήσουμε με τρόπο που να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ο καπιταλισμός σκοτώνει αλλά μόνο αν του το επιτρέψουμε εμείς. Αυτή την περίοδο σε μια σειρά περιοχές της χώρας ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στην τοποθέτηση μεγάλων αιολικών πάρκων. 

Η πραγματική ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας δε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με τον τρόπο που προσπαθούν να το επιβάλλουν η ΝΔ και το κεφάλαιο. Βάζοντας δηλαδή πάνω από όλα τα κέρδη των επιχειρηματιών με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια σειρά περιοχές (Άγραφα, Αιτωλοακαρνανία, Ανατολική Αττική κ.α.) έχουν ξεπηδήσει φλόγες αντίστασης.

Οι πιο χαρακτηριστικοί αγώνες είναι όμως αυτοί που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, με κυριότερο επίκεντρο την Τήνο (αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν ακόμη σε Πάρο, Άνδρο, Νάξο κ.α.). Η αποφασιστικότητα των κατοίκων είναι τέτοια που δεν τους έχει σταματήσει ούτε η άγρια καταστολή με τα χημικά και τα γκλομπ των ΜΑΤ, τρόπο που αρχικά έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να απαντήσει στους αγώνες τους. Η τελευταία κινητοποίηση στο νησί πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μάη, ενώ μπροστά υπάρχει η κινητοποίηση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιούνη, όπου οι κάτοικοι της Τήνου θα συναντηθούν και με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Αθήνα για να φωνάξουν για μια ακόμη φορά δυνατά ότι δεν θα περάσει η κατασκευή αιολικού πάρκου στο νησί.

Ετικέτες