Πλούσιους…φόρους μας επιφύλαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το νέο φορολογικό έτος 2017, που οι αγρότες το υποδέχονται όπως του αξίζει. Ξεκινάνε κινητοποιήσεις από τις 23 Γενάρη.

Εκπρόσωποι 11 ομοσπονδιών και περισσότεροι από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, συμμετείχαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη στις 17 Δεκέμβρη στη Λάρισα, που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (όπου έχει πλειοψηφία το ΠΑΜΕ), και δήλωσαν ότι «τα μπλόκα είναι μονόδρομος».

Φέτος εισπράττονται τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση, στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, με εξοντωτική επίδραση στους μικρο-μεσαίους αγρότες.  Εντυπωσιάζεται κανείς απαριθμώντας τα. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ (με το νέο του όνομα), σταδιακά μέχρι το 2022, περίπου διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016, ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια), ενώ με τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και άλλα πολλά  χαράτσια, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Κι ακόμα παραπάνω, επιβάλλεται πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, αυξάνεται η φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο, ενώ στα πλαίσια της διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων (με την... κωδική ονομασία «ενοποίηση όλων στο ΕΦΚΑ») έχουμε κατάργηση του ΟΓΑ και περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Καρτέλ, τραπεζίτες, μεγαλο-αγρότες και πολυεθνικές των αγροβιομηχανιών ωφελούνται σκανδαλωδώς από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, στο οποίο κατέληξε η συνάντηση των αγροτών στη Λάρισα, «με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% –ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον– ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες.

Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν διαρκώς τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία στη συνέχεια πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι, φέτος, το πρόβλημα με τις “ανοιχτές τιμές” που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Οι τράπεζες, που με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη μας και, όταν δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε, θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια».

Στο ψήφισμα απευθύνονται στη σημερινή κυβέρνηση, ξεπατικοσούρα των προηγούμενων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ.

«Απαντάμε στην κυβέρνηση πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα και την απατηλή προπαγάνδα της. Κι ας μην ποντάρει τόσο στον “κοινωνικό αυτοματισμό”, γιατί έχουμε πια την εμπειρία και τη γνώση για το πώς μπορούμε να τον αποτρέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Θα το πετύχουμε βάζοντας τα δυνατά μας για να ενημερώσουμε καλύτερα και να πείσουμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κι αφορά στην επιβίωσή μας. Ότι όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, αφού αυτό που ζητάμε, στην ουσία, είναι να μας αφήσουν να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας... Ισχυρό όπλο μας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνει ξεκάθαρα φέτος ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι για ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, λόγω μνημονίου, αλλά έχει... καλές προθέσεις.

Οι καλές προθέσεις γίνονται κακό έργο με πραγματικά τεράστια κέρδη για βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της μικρής αγροτιάς.

Mε τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι αγρότης θα θεωρείται αυτός που θα έχει 100% εισόδημα από την αγροτική δουλειά, καταλαβαίνουμε πως αυτή η κυβέρνηση, σεβόμενη τους «θεσμούς» και ούτε καν τους ψηφοφόρους της, δεν έχει σκοπό να σταματήσει πουθενά. Τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται ακόμα και οι Νεοδημοκράτες αγρότες, που συγκεντρώνονται σε άλλες επιτροπές, αλλά ακόμα και οι λίγοι ΣΥΡΙΖΑίοι αγρότες δεν μπορούν να μην αντιδράσουν, παρότι εμφανίζονται ηπιότεροι.

Ελπίζουμε τα μπλόκα, φέτος να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην ξαναπιστέψουν τις χαλαρές υποσχέσεις του Τσίπρα, όπως πέρσι, που οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν τήρησε ούτε κι αυτές. Και να μην λήξουν πάλι οι  κινητοποιήσεις με τσίπουρα στον Τσίπρα.

*Δημοσιεύτηκε στην "Εργατική Αριστερά", φ. 375

Ετικέτες