Το σχέδιο για την κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μετρά σχεδόν μια δεκαετία – το ίδιο και οι αγώνες των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του.

Η εταιρεία Artume, θυγατρική της BlackRock, έχει αγοράσει το χώρο που περιλαμβάνει τα παλιά εργοστάσια Βαγιωνή και Μουζάκη και είναι δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισού και Λένορμαν. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο έκτασης 55 στρεμμάτων, που θα ονομάζεται Academy Gardens. Μέσα στους στόχους της εταιρείας, που προφανώς σχεδιάζει να καπηλευτεί με πολλούς τρόπους την ιστορικότητα της περιοχής, είναι να εκτεθούν αρχαιότητες μέσα στο Mall.

Από το 2008 που αγόρασε το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, η εταιρεία, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας προκειμένου να προχωρήσει στην «επένδυση». Από τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από ΒιοΠα, που σήμαινε ότι δεν επιτρεπόταν ούτε αναψυκτήριο να λειτουργήσει, ως την αύξηση των συντελεστών δόμησης που ήταν χαμηλοί λόγω της γειτνίασης με αρχαιολογικό χώρο, ένα ένα παρακάμφθηκαν τα εμπόδια με τρόπους κάθε άλλο παρά διαφανείς, και πλέον η κατασκευή του Mall είναι στην τελική ευθεία.

Και πιθανότατα η διαδικασία θα είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα, αν δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ένα ισχυρό κίνημα κατοίκων, που ακολουθώντας νομικούς αλλά και κινηματικούς δρόμους προσπαθούσε να αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων της Artume.

Και οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να αντιστέκονται στα σχέδια αυτά: Οι υποσχέσεις για ανάπλαση της περιοχής, για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω πεζοδρομήσεων και για κατασκευή μουσείου που θα φιλοξενήσει τις αρχαιότητες οι οποίες στοιβάζονται σε αποθήκες, έμειναν στα χαρτιά παρά τους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων για την υλοποίησή τους. Αντί για αυτό, θα έχουν ένα εμπορικό κέντρο που -παγκόσμια πρωτοτυπία- θα εκθέτει κάποιες από αυτές τις αρχαιότητες για να προσελκύει πελάτες. Μια περιοχή με παγκόσμια πολιτιστική αξία θα μετατραπεί σε ένα εμπορικό «hot spot» με τη γνωστή αισθητική που έχουν αυτοί οι χώροι. Το πάρκο της Ακαδημίας, πνεύμονας πρασίνου και σημείο αναψυχής για όλη την περιοχή, αλλά και για κατοίκους κοντινών περιοχών που το επισκέπτονται, θα μεταβληθεί σε αυλή του Mall, με δρομάκια που θα καταλήγουν σε αυτό μέσω του Mall και πιθανότατα ιδιωτική φύλαξη που θα σημαίνει ότι δεν θα είναι προσβάσιμο στους κατοίκους οποιαδήποτε ώρα όπως συμβαίνει σήμερα. Και φυσικά, η δημιουργία του Mall θα είναι το τελευταίο πλήγμα για τα μικρά μαγαζάκια της περιοχής, όσα έχουν μείνει ακόμα ανοιχτά.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας, δεν πρέπει να επιτρέψουν την καταστροφή της περιοχής από το μεγαθήριο που σκοπεύει να κατασκευάσει η Artume. Το Συντονιστικό Ενάντια στο Mall, που έστησαν κάτοικοι της περιοχής, μέσα από συλλογή υπογραφών, ενημέρωση των κατοίκων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολλών άλλων δράσεων προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφή της γειτονιάς. Όπως και σε κάθε περιοχή όπου οι ελεύθεροι χώροι επιχειρείται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να γίνουν βορά επιχειρηματιών, οι κάτοικοι είναι αυτοί που μπορούν να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια. Και μπορούν να το πετύχουν, αρκεί οι αγώνες τους να έχουν διάρκεια και μαζικότητα, στοιχεία που μέχρι τώρα τουλάχιστον στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχουν.

*Κοινοτική Σύμβουλος 4ης ΔΚ Αθήνας

"Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες