Με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη του προεδρικού διατάγµατος που καθορίζει τους όρους δόµησης τεσσάρων οικοδοµικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδηµίας Πλάτωνα, ανοίγει ο δρόµος για την κατασκευή του Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδηµίας.

Επιπλέον, υπογράφηκε «µνηµόνιο συνεργασίας» ανάµεσα στο ΥΠΕΝ και την ιδιοκτήτρια εταιρεία  Artume, θυγατρική της  BlackRock, στο οποίο «προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δηµοσίου συµφέροντος». Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών και την κατάρτιση ακριβούς  χρονοδιαγράµµατος  υπεύθυνοι είναι τώρα η εταιρεία, το ΥΠΕΝ και οι εµπλεκόµενοι Δήµοι.

Πρόκειται για την τελική ικανοποίηση των αιτηµάτων της εταιρείας στο ακέραιο, µια διαδικασία που ξεκίνησε µε την αγορά του οικοπέδου πριν από δέκα χρόνια, στη διάρκεια της οποίας όλες οι κυβερνήσεις άλλαζαν νόµους και διατάξεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της. Έτσι µετά τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαµαρά, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπακούει κατά γράµµα τις απαιτήσεις της εταιρείας, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την καταστρατήγηση της νοµιµότητας και ήταν αντίθετος µε την ανέγερση Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, µε πολλά στελέχη του να πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στο Mall.

Μας παρουσιάζουν µάλιστα το «µνηµόνιο συνεργασίας» ως κάτι θετικό, που θα οδηγήσει στην «ανάπλαση και αναβάθµιση της ευρύτερης περιοχής». Μέσα στα ανταποδοτικά οφέλη που η Artume δεσµεύεται να υλοποιήσει, είναι η δηµιουργία ζώνης πρασίνου γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, η οποία θα λειτουργεί ως χώρος «ανάπτυξης ήπιων υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής» και θα επιτευχθεί µέσω της εξαγοράς από την εταιρεία ακίνητης περιουσίας όπου η Artume θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Είναι σαφές ότι πρόθεση της Artume είναι να εκµεταλλευτεί τον αρχαιολογικό χώρο που θα περάσει στον έλεγχό της. Και φυσικά αυτό δεν έχουµε καµία αυταπάτη ότι θα γίνει «προς όφελος των δηµοτών», όπως ισχυρίζονται στο µνηµόνιο, αλλά µε µοναδικό σκοπό το κέρδος τους. Όσο για τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται, γνωρίζουµε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σε αυτές τις πολυεθνικές. Για µερικές κακοπληρωµένες θέσεις µε απλήρωτες υπερωρίες, θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις στα µαγαζιά που θα κλείσουν στην Ακαδηµία Πλάτωνος, στον Κολωνό και στο Περιστέρι. Το µνηµόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Σταθάκης είναι πανοµοιότυπο µε αυτό που είχε υπογραφεί ανάµεσα στην Artumeκαι το Δήµο Αθηναίων το 2012, µε το δήµαρχο Καµίνη να είναι κι αυτός υπέρµαχος της κατασκευής του Mall.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της περιοχής έχει καθυστερήσει δέκα χρόνια την υλοποίηση των σχεδίων τους. Μετά από δέκα χρόνια αγώνα δεν σκοπεύουµε να τα παρατήσουµε τώρα και να τους χαρίσουµε τον αρχαιολογικό χώρο και το πάρκο που ανήκουν στους δηµότες. Συνεχίζουµε να διεκδικούµε την ουσιαστική αναβάθµιση της περιοχής και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου µε την κατασκευή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών που έχει µείνει στα χαρτιά, µε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και φυσικά µε τη δηµιουργία ζώνης πρασίνου που να δηµιουργηθεί από το Δήµο και να ανήκει πραγµατικά στους δηµότες.

Το Συντονιστικό ενάντια στο Mallκαλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11 το πρωί στην «Περπερούνα», Γαστούνης 8 και Πλάτωνος,Ακαδηµία Πλάτωνος, όπου θα συµµετέχουν φορείς, συλλογικότητες και δηµότες από το 4ο διαµέρισµα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, για να οργανώσουµε τα επόµενα βήµατά µας. Εκεί θα προσδιοριστούν και οι λεπτοµέρειες µιας µεγάλης εκδήλωσης που προγραµµατίζεται να γίνει στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, που θα περιλαµβάνει συζήτηση και συνέντευξη τύπου. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι αντίθετη στη δηµιουργία του Mall, και όλοι µαζί µπορούµε να το αποτρέψουµε.

*Η Έφη Γαρίδη είναι Κοινοτική Σύµβουλος 4ης ΔΚ Αθήνας

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες