Covid-19: Ενάντια στον πανικό των ΜΜΕ και την κοροϊδία της «θωρακισμένης» χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/2, τα επιβεβαιωμένα  κρούσματα του κοροναϊού την Ελλάδα είναι πλέον εφτά, όλα με ήπια συμπτώματα. Η μεταφορά του ιού στην χώρα μας έγινε από Ελληνίδα που επέστρεφε από το Μιλάνο κι όχι από τους δύστυχους πρόσφυγες που στοιβάζονται στην Μόρια ή στον Έβρο, όπως θα ήθελε η ακροδεξιά προπαγάνδα της ίδιας της κυβέρνησης.

Μετά την μεγαλύτερη καραντίνα στην ανθρώπινη ιστορία που εξελίχθηκε στην Κίνα με τον αποκλεισμό 15 και πλέον μεγάλων πόλεων και αφορούσε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, τα μέτρα καραντίνας είναι πρωτόγνωρα και στην Ευρώπη με αποκορύφωμα την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Η πρόληψη σε μεγάλη κλίμακα με την απομόνωση των πασχόντων, των ασυμπτωματικών φορέων και όσων ήρθαν σε επαφή με τους πάσχοντες, για 14 ημέρες και την απολύμανση και το κλείσιμο των χώρων που παραβρέθηκαν είναι επιβεβλημένη, καθώς η μετάδοση του είναι πολύ εύκολη και είναι αβέβαιο ακόμα πως μπορεί να εξελιχτεί η επιδημία της νέας γρίπης.

Εδώ όμως χρειάζεται να κάνουμε δύο σχόλια: Πρώτο ότι ο στρατός και η αστυνομία δεν έχουν καμία θέση σε αυτή την κατάσταση καθώς οι εικόνες από την Κίνα είναι δραματικές για την καταστολή των λαϊκών και φτωχών περιοχών και δεν πρέπει να ζήσουμε παρόμοιες εικόνες και εμείς. Δεύτερο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άλλες λοιμώδεις ασθένειες που κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν είναι παρούσες και πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα κοινωνικά και υγειονομικά  μέτρα: στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη είχαν δηλωθεί 19 εκ. περιστατικά γρίπης, 180.000 χρειάστηκαν νοσηλεία και 10.000 κατέληξαν. Ο ιός του AIDS από το 1981 μέχρι σήμερα ευθύνεται για 36 εκ. θανάτους.

Ο ιός προκαλεί -ως επιπλοκή- πνευμονία σε σημαντικό ποσοστό ασθενών που κυμαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε ένα 15-25% . Ένα ποσοστό από αυτούς θα χρειαστούν διασωλήνωση και αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΕΘ, με το ποσοστό θνητότητας να κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά κάτω από 4% και αφορά κυρίως ηλικιωμένα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας.

Παρόλο που ο κίνδυνος πανδημίας είναι πραγματικός, η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί με τα απλά μέτρα για την εποχική γρίπη: το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και ο αερισμός των κλειστών χώρων, η αποφυγή διασποράς των αναπνευστικών εκκρίσεων με τον βήχα και το φτάρνισμα. Όμως....

Είναι «θωρακισμένη» η χώρα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

Γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο: «Η επιδημία της γρίπης, αν θα έπαιρνε μια επικίνδυνη τροπή, θα έβρισκε τον κόσμο σε απόγνωση: τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού καταβεβλημένα από την λιτότητα, την ανεργία, την ελαστική εργασία, τις περικοπές των συντάξεων και από την άλλη το σύστημα υγείας γονατισμένο από την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από την υπολειτουργία και υποστελέχωση των νοσοκομείων».

Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, αναπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, από τον οικογενειακό γιατρό μέχρι τις μονάδες ΜΕΘ, για την αποτροπή της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης.

Κεντρικό ρόλο θα έπαιζε ο οικογενειακός γιατρός, που θα επέβλεπε τον πληθυσμό αναφοράς του με την εξέταση και την παρακολούθηση στο σπίτι των περιστατικών με συμπτώματα γρίπης. Τα Κέντρα Υγείας αστικού και περιφερειακού τύπου που θα εξέταζαν πιο βαριά περιστατικά και θα έκαναν διαλογή για μεταφορά σε νοσοκομείο ή την επιστροφή στο σπίτι. Το ΕΚΑΒ που θα έπρεπε με επαρκή εξοπλισμό και ικανό αριθμό εκπαιδευμένου  προσωπικού να διακινεί έγκαιρα και με ασφάλεια τα περιστατικά. Τα νοσοκομεία που θα έπρεπε να διαθέτουν ανθρώπινους χώρους εξέτασης και παραμονής των ύποπτων κρουσμάτων. Οι κλίνες ΜΕΘ που θα έπρεπε να είναι όλες ανοιχτές με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και αν χρειαστεί να προχωρούσαμε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ.

Είναι προφανές ότι με την σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η «θωράκιση» που επικαλείται ο Κικίλιας και η κυβέρνηση είναι διάτρητη: Οι υποκριτές δεν έχουν προκηρύξει ακόμα τις προσλήψεις που οι ίδιοι ανακοίνωσαν το καλοκαίρι και πάνε να τα μπαλώσουν με προσλήψεις  200 εργαζομένων με μπλοκάκι!

Μέτρα πρόληψης όμως θα έπρεπε να παρθούν για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους αδύναμους.

Θα πρέπει να απαιτήσουμε η εργοδοσία και το κράτος να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να παρθούν μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάσκες, αντισηπτικά και αντιπυρετικά θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν για τους ανασφάλιστους. Τα κλειστά ιδρύματα όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία και σχολές, προνοιακά ιδρύματα κλπ πρέπει να μπουν σε στενή ιατρική παρακολούθηση. Για τους πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αξιοπρεπείς συνθήκες σίτισης, στέγασης, πρόληψης και περίθαλψης κι όχι ανελέητος εγκλεισμός και καταδίωξη.

Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων είναι απαραίτητο να μπουν μπροστά με ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις και ψηφίσματα και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση πραγματικά μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας, δωρεάν για όλους. Ήδη η ΟΕΝΓΕ, το σωματείο στο Αττικό νοσοκομείο, η ΠΕΝΕΝ έχουν βγάλει ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε δύσκολες στιγμές σαν την σημερινή, με την υγεία μας να απειλείται, τα ατομικά μέτρα προστασίας δεν επαρκούν, οι αγώνες και η συλλογική διεκδίκηση για την ολόπλευρη  στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ζωτικής σημασίας!

*Παθολόγος, συνδικαλιστής γιατρός στην ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ με το Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά, που κυκλοφόρησε πριν ανέβει ο αριθμός των κρουσμάτων

 

Ετικέτες