Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης, έδειξε ότι δεν θα διστάσει να την αξιοποιήσει για τη συνέχιση και εμβάθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που ήδη είχε ξεκινήσει.

Έτσι μετά την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά το βαθιά αντιλαϊκό Νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, σειρά έχει ένα σχέδιο νόμου που εντείνει ακόμα περισσότερο την περιβαλλοντική εκμετάλλευση και καταστροφή.

Όσο εύηχος είναι ο τίτλος του σχεδίου νόμου « Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις », τόσο επικίνδυνο είναι για το περιβάλλον και την κοινωνία. Με το σχέδιο νόμου αυτό προωθείται ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση στο μείζον θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα που όλος ο πλανήτης μαστίζεται από μια πρωτοφανών διαστάσεων πανδημία, εξαιτίας της ανελέητης ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα.

Ο στόχος της κυβέρνησης και του κεφαλαίου είναι σαφής και συγκεκριμένος. Θεσμική διευκόλυνση της περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης, χωρίς όρια και ελέγχους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση επενδύσεων και ανάπτυξης των λίγων σε βάρος των πολλών. Δε διστάζουν να επιτρέψουν την επιχειρηματική επέμβαση και κερδοφορία ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές.Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση, με τα έργα του masterplanτης COSCOνα μην μπήκαν ποτέ σε καραντίνα. Άλλωστε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή αναφορά στην προσπάθεια μετατροπής έκτασης στο Σχιστό Κερατσινίου σε χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Εξίσου αντιδραστικός με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι και ο τρόπος εισαγωγής του προς διαβούλευση και ψήφιση. Δεν είναι μόνο η περίοδος πανδημίας και της ουσιαστικής αναστολής μιας σειράς υπηρεσιών και ελέγχου του κοινοβουλευτικού έργου. Επιπλέον έρχεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση στις 4 και 5 Μαΐου με διπλάσιο σχεδόν αριθμό άρθρων, καθιστώντας τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε όχι μόνο ανεπαρκή αλλά και προσχηματική. Παράλληλα με το νομοσχέδιο αυτό περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος των εκλεγμένων δημοτικών αρχών με τις αρμοδιότητες τους να μεταβιβάζονται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ. Ουσιαστικά λοιπόν διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, στην οποία κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος θα θυσιάζονται στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.

Το μαζικό περιβαλλοντικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου λαιμητόμο για το περιβάλλον και την κοινωνία. Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι σύμφυτη με την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή και για αυτό είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Είναι στοίχημα το τι θέση θα πάρει η δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη στο συγκεκριμένο θέμα και το αν θα σπεύσει, όπως συνηθίζει, να υλοποιήσει την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση. Ως κίνηση πολιτών Νίκαιας – Ρέντη Κόντρα στο Ρεύμα καλούμε στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 4/5 στις 18.00 με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο απαιτώντας την απόσυρσή του.

Ετικέτες