Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων

Από τον Μάρτιο έως σήμερα, οι Υγειονομικοί του Ασκληπιείου Βούλας επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη στήριξης του έργου μας με α) μαζικές προσλήψεις μονίμων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες οργανικά αλλά και λειτουργικά κενά β) εφοδιασμό με όσα ΜΑΠ είναι αναγκαία γ) ενίσχυση του νοσοκομείου με τα τεχνικά έργα και τον εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες λόγω Covid19.

Από τον Μάρτιο έως σήμερα, παρακολουθούμε την Πολιτεία να προτάσσει το συμφέρον των λίγων (τράπεζες, μεγάλοι επιχειρηματίες στον τουρισμό, μεγαλοκλινικάρχες) έναντι των πολλών. Παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής. Παρακολουθούμε τους Υπουργούς της «Υγείας» να προτάσσουν τα κέρδη των κλινικαρχών έναντι  της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «υγείας» και της κυβέρνησης, η προάσπιση της δημόσιας υγείας εξαντλείται την απειλή «βάλτε μάσκα αλλιώς θα σας κλείσω μέσα», στην απαγόρευση του «συνωστισμού στις πλατείες» όταν η καθημερινή εικόνα στα ΜΜΜ είναι αποκαρδιωτική, στη συστηματική αυστηροποίηση των όρων της καθημερινότητας μας.

ΧΩΡΙΣ ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ΧΩΡΙΣ ενίσχυση της ΠΦΥ, ΧΩΡΙΣ καμία πρόνοια για τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους, τους άνεργους, τους φτωχούς.

Το Ασκληπιείο Βούλας υποφέρει από την υποστελέχωση, όταν αποτελεί «καμάρι» για τη Διοίκηση η πρόσληψη μόλις 55 Νοσηλευτών με επικουρικές συμβάσεις και μόλις 20 επικουρικών Γιατρών. Από τον Αύγουστο, στη λειτουργία του νοσοκομείου μας προστέθηκαν επιπλέον 24 παθολογικές κλίνες Covid19, χωρίς να προσληφθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ, ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ. Ο Κικίλιας μπορεί να επισκέφτεται το νοσοκομείο μεταμεσονύχτια ή σε περίοδο αδειών ώστε να είναι ασφαλής από τις διαμαρτυρίες του Σωματείου μας, αλλά οι ελάχιστοι Παθολόγοι της Α΄Π, Ειδικοί και Ειδικευόμενοι, που καλούνται να διαχειριστούν πέρα από τη συνήθη νοσηρότητα και τα αυξημένα καθήκοντα της υγειονομικής κρίσης, επιτελούν ένα ηρωικό έργο χωρίς ΚΑΜΙΑ ελπίδα ότι θα ενισχυθούν με συναδέλφους.

Η ίδια ακριβώς εικόνα ισχύει και για τη ΜΕΘ Covid19 του νοσοκομείου μας, όπου ο αριθμός των Νοσηλευτών είναι σαφώς κάτω από τα όρια ασφαλείας: Μόλις 28 Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν ΜΕΘ 12 κλινών, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 36 συνάδελφοι.

Το μόνο Δημόσιο νοσοκομείο στα Νότια προάστια, δεν έχει μοριακό αναλυτή. Αλλά, ακόμη και να είχαμε το μηχάνημα, δεν θα είχαμε Βιοπαθολόγους και Παρασκευαστές για να το δουλέψουν. Και κάπως έτσι, κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας υγείας τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής.

Σα να μην έφταναν αυτά, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μία ένταση του αυταρχισμού από τη Διοίκηση:

Α) Ο Πρόεδρος του ΔΣ Α. Πλεμμένος καθαιρεί τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού, χωρίς σαφή αιτιολογία. Μήπως επειδή εξέφρασε επιφυλάξεις στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη Διοίκηση για τη σύναψη σύμβασης με εταιρία για παροχή υπηρεσιών στο Νοσοκομείο;

Β) Ο Α. Πλεμμένος επιτρέπει στην εργολαβική εταιρεία καθαριότητας ΓΕΝ – ΚΑ ΑΕ να απειλεί τα αιρετά μέλη του ΔΣ του Ασκληπιείου (Πρόεδρο και Γραμματέα του Σωματείου μας αντίστοιχα) με μηνύσεις, επειδή διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Αρνείται τη συζήτηση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ και μόνο μετά από συνεχείς πιέσεις το ΔΣ του Ασκληπιείου Βούλας αποφασίζει να βγάλει ανακοίνωση όπου θα υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση γνώμης από τα μέλη του.

Γ)  Η διεύθυνση της Νοσηλευτικής υπηρεσίας προσπαθεί να επιβάλλει στους Νοσηλευτές του Χειρουργείου και της Νάρκωσης ωράριο 8:00 - 16:00 με το έτσι θέλω, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις των συναδέλφων και την επισήμανση ότι η νοσηλευτική κάλυψη της απογευματινής βάρδιας δεν γίνεται με την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά με προσλήψεις! Χειρουργοί κυκλοφορούν βρίζοντας και απειλώντας όποιον συνάδελφο δεν δεχτεί να κάνει βάρδια 8:00 – 16:00. Καλούμε τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις συνεννόησης και συνεργασίας με τους συναδέλφους, χωρίς επίδειξη αυταρχισμού.

Δ) Η Διοίκηση ανακάλυψε την ανάγκη τήρησης της ….. νομιμότητας σε ότι αφορά στη συμμετοχή των συναδέλφων στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Βάζει τον Προϊστάμενο του Χειρουργείου να απειλεί τηλεφωνικά τους συναδέλφους που παρευρίσκονται στη γενική συνέλευση με «νόμιμες κυρώσεις». Ο Διοικητής κηρύσσει τη ΓΣ «παράνομη» και κάνει μαθήματα συνδικαλισμού στην Πρόεδρο του Σωματείου μας, αναπτύσσοντας όλο το αφήγημα περί της «διάλυσης των νοσοκομείων από τους κακούς συνδικαλιστές». Αλήθεια, θέλει η Διοίκηση να ασχοληθεί με τα ζητήματα της «νομιμότητας» στη λειτουργία του Ασκληπιείου; Ας το κάνει, ξεκινώντας από τα νοσηλευτικά προγράμματα, όπου το «απόγευμα – πρωί – νύχτα» είναι καθημερινή κατάσταση.

Καλούμε τη Διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας να αλλάξει τακτική. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες εργαζόμαστε σε συνθήκες έντονου εργασιακού στρες, πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας. Σεβαστείτε μας, σεβαστείτε την από δεκαετίες δημοκρατική λειτουργία του Ασκληπιείου και μην τορπιλίζετε τη δημοκρατική συζήτηση των εργαζομένων μεταξύ τους, των συνδικαλιστικών εκπροσώπων μαζί σας. Οι ασθενείς μας έχουν ανάγκη από αξιοπρεπείς εργαζόμενους και ΟΧΙ από υγειονομικούς με κατεβασμένο το κεφάλι, απαξιωμένους από μία διοίκηση που εφαρμόζει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Οι Υγειονομικοί του Ασκληπιείου Βούλας συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα ανοιχτό δημόσιο νοσοκομείο, στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ενισχυμένο με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη δημοκρατική λειτουργία του Ασκληπιείου.

Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.

Βούλα 23/10/2020

Ετικέτες