Η Ανυπότακτη Αθήνα έδωσε όλες τις δυνάμεις της, τόσο για να δημιουργηθεί η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα (ΑΝΑ.Σ.Α) όσο και για την συλλογική εκλογική της επιτυχία.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμα και τις καλύτερες προσδοκίες μας, δεδομένης της μικρής προεκλογικής περιόδου, και των αδυναμιών που αντικειμενικά είχε ένα νεοπαγές σχήμα, παράλληλα με τον μιντιακό αποκλεισμό.

Αποδείχθηκε ότι ο κόσμος που ζει, εργάζεται και σπουδάζει στην Αθήνα έχει ανάγκη μια φωνή που μιλάει από ριζοσπαστική σκοπιά για τα προβλήματα της πόλης: το δικαίωμα στην κατοικία (ενοίκια και πλειστηριασμοί), τον υπερτουρισμό, τους δημόσιους χώρους, το πράσινο, την κατασπατάληση εκατομμυρίων για έργα βιτρίνας, την μάχη απέναντι στο φασισμό για μια πόλη που θα μας χωράει όλες και όλους, την ανάγκη να μπουν η πόλη και οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όχι για να μιλάμε εκ μέρους των κατοίκων, αλλά για να οργανώνουμε μαζί τους αγώνες για μια άλλη Αθήνα, για μια ζωή που μας αξίζει, έξω και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φάνηκε επίσης η σημασία μιας αριστεράς που μπορεί να ενώνεται μπροστά στα σημαντικά, παρά τις διαφωνίες της, ειδικά σε πεδία όπου έχει δώσει κοινούς αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Η σημασία ενός ριζοσπαστικού αλλά και γειωμένου προγράμματος, προσπάθεια στην οποία συνέβαλε με το πρόγραμμά της η Ανυπότακτη Αθήνα. Η σημασία ενός σχήματος που μιλάει τη γλώσσα των ανθρώπων της πόλης -με την επίγνωση ότι ένα μεγάλο τμήμα των μεταναστ(ρι)ών κατοίκων της μιλάει άλλες γλώσσες. Όπως επίσης ότι πολλοί και πολλές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα για το οποίο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Η σημασία της συμμετοχής των ίδιων των ανθρώπων που αγωνίζονται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της πόλης, απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα που την επιβουλεκαι ύονται εις βάρος των κατοίκων της, απέναντι σε μια λογική προσωποκεντρικών συνδυασμών υποψηφίων παραγόντων. 

Ευχαριστούμε τους 8.516 δημότες που στήριξαν την ΑΝΑ.Σ.Α, και όλες όσες και όσους στήριξαν το συνδυασμό ακόμα και αν δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αθήνα, και τον οδήγησαν σε αυτο το αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η παράταξη Μπακογιάννη δεν μπόρεσε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο παρά τις μεγαλόστομες προβλέψεις και καταγράφει πτώση άνω των 30.000 ψήφων σε σχέση με το 2019. Η συνολική εκτίναξη της αποχής είναι όμως δείκτης συνολικότερης δυσαρέσκειας και μας απασχολεί πώς με τη δράση μας θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική. Το γεγονός πως μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς στο δήμο κατέγραψαν αύξηση ψήφων, δείχνει πως η Αριστερά έχει δυνατότητα αλλά και ευθύνη να εμπνεύσει ξανά τη συμμετοχή στα κοινά. 

Για τον β’ γύρο των εκλογών

Αντιλαμβανόμαστε το αίτημα να φύγει με κάθε τρόπο ο Μπακογιάννης, αίτημα που συμπυκνώνει την μεγάλη δυσαρέσκεια για την “αυτοδιοικητική” πολιτική που άσκησε στο δήμο και την ανάγκη να μειωθεί η ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η παρούσα δημοτική αρχή στους ελεύθερους χώρους και όσες/ους τους υπερασπίζονται. Παράλληλα εμπεριέχει την οργή για τις γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές, καθώς μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα του Μπακογιάννη θα αποτελέσει κεντρική ρωγμή στο αφήγημα παντοδυναμίας της ΝΔ και νομιμοποίησης των πολιτικών της.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παραγνωρίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που αναμετρώνται στον β’ γύρο ευθύνονται από κοινού για την κατάσταση της Αθήνας και τη σημερινή της παράδοση στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την έλλειψη προτεραιότητας σε έργα υποδομής για τις ανάγκες των κατοίκων και εργαζομένων. Έχουν από κοινού υπηρετήσει τα τελευταία πολλά χρόνια τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων, της μνημονιακής νομοθεσίας, αλλά και τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβιών, της υποβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών, των έργων βιτρίνας και της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων. Είναι οι ίδιες δυνάμεις (ακόμα κι αν άλλαξαν όνομα ή επικεφαλής) που στήριξαν από κοινού την τελευταία δεκαετία την διάλυση της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο, την εκχώρηση του δικαιώματος πάνω στον ελεύθερο χώρο σε ιδιώτες έναντι της συλλογικής ανάγκης, την καταστρατήγηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την πλήρη αδιαφάνεια στις αποφάσεις, την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών/παροχών με μνημόνια συνεργασίας με ιδρύματα και ΜΚΟ και απευθείας αναθέσεις, ακόμα και το ίδιο το σκανδαλώδες έργο του Μεγάλου Περιπάτου.

Όσο κι αν το πρόσωπο του απερχόμενου δημάρχου Μπακογιάννη συμπυκνώνει και συμβολίζει αυτή την καταστροφική πολιτική, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι η παράταξη που αποτελεί συνέχεια των παρατάξεων Καμίνη και Γερουλάνου δεν θα συνεχίσει το ίδιο έργο με άλλα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. 

Για τη συνέχεια

Παρά την επιτυχία, αναγνωρίζουμε και τις αδυναμίες του εγχειρήματος. Η ΑΝΑ.Σ.Α φτιάχτηκε σχετικά αργά -παρά τις κινήσεις μας από την αρχή της χρονιάς-, και έτσι δεν προλάβαμε να φτάσουμε σε όλες τις γειτονιές, να συζητήσουμε αναλυτικά ένα κοινό πρόγραμμα, να γίνει κτήμα όλου του αγωνιζόμενου κόσμου στην Αθήνα. Αυτούς τους στόχους βάζουμε για τη συνέχεια, και θα εργαστούμε μεθοδικά ώστε μέσα από τις δράσεις και τις επεξεργασίες μας, να γίνουμε καταλύτης για την Αθήνα που ονειρευόμαστε.

Θα είμαστε παρούσες/οντες σε όλες τις μάχες για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τη διεκδίκηση χώρων πρασίνου, αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής στην Αθήνα και μέτρων αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών, του μετασχηματισμού της Αθήνας προς όφελος των όλων των κατοίκων και εργαζομένων χωρίς διακρισεις φυλής και φύλου.

Αθήνα, 12/10/2023

Ανυπότακτη Αθήνα

Ετικέτες