Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικές ομάδες να εισχωρούν μέσα στα σχολεία.

Συγκεκριμένα είδαμε καταλήψεις σε σχολεία με φασιστικά-εθνικιστικά συνθήματα , πορείες μαθητών στην Β.Ελλάδα για την «υπεράσπιση της Μακεδονίας» ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών που αντέδρασαν σε αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταλήψεις ξεκίνησαν με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς απόφαση 15μελών συμβουλίων σχολείων, 5μελών συμβουλίων τάξεων ή γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου, ενώ κυκλοφόρησε και «ανυπόγραφο» ιντερνετικό κάλεσμα για πανελλαδική ημέρα καταλήψεων με αντίστοιχο περιεχόμενο. Στην ημέρα αυτή «δράσης» καλούν πολλές φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες, ανάμεσά τους και η Χρυσή Αυγή, που βουλευτές της έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν αυτές τις φασιστικές κινήσεις μέσα στα σχολεία.

Όλα αυτά γίνονται σε μια συγκυρία που προχωρά προς το τέλος της η δίκη της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματα μίσους που έχει διαπράξει, με αποκορύφωμα τις δολοφονίες του  Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Για αυτό, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον δημόσιο λόγο και να δημιουργήσει μια εικόνα στήριξης της  φασιστικής οργάνωσής από μαθητές. Γι’αυτό και καλούν , τόσο η ΧΑ όσο και άλλες φασιστικές ομαδοποιήσεις, με έμμεσο τρόπο και χωρίς ανάληψη ευθύνης, αυτές τις καταλήψεις, δηλάδή τις υποκινούν με κάθε μέσο. Αυτό σε μια συγκυρία που ακροδεξιά αντανακλαστικά και συνολικά μέρος της δημόσιας πολιτικής συζήτησης έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, όπως φάνηκε και στα μακεδονικά συλλαλητήρια.

Ως νέες και νέοι της Λαϊκής Ενότητας καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία. Θεωρούμε την κατάληψη ως μέσο πάλης της αγωνιζόμενης νεολαίας κι όχι ως μέσο προώθησης των φασιστικών ιδεών. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου το νέο λύκειο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάει να δημιουργήσει μια συνθήκη περαιτέρω εξειδίκευσης, εντατικοποίησης, προώθησης του «Ατομικού φάκελου προσόντων» στα λύκεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν πολύ καλύτερους λόγους να κάνουν καταλήψεις. Και όχι για να τσιμπήσουν στο δηλητήριο του φασισμού και της ξενοφοβίας στα σχολεία μας.

Καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγωνιστούν ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, να περιθωριοποιήσουν τα στοιχεία αυτά μέσα στα σχολεία. Να δεχτούμε με ανοιχτές πόρτες και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες συμμαθητές και συμμαθήτριες στα σχολεία μας. Να μην κατηγορούν τον οποιοδήποτε γειτονικό λαό για τα δικά τους καθημερινά προβλήματα, καθώς ο μόνος υπαίτιος είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και της πίεσης που άσκησαν υπέρ της και στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο η νεολαία των Βαλκανίων συλλογικά να πρωτοστατήσει σε ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στην εμπλοκή των χωρών στα νατοϊκά σχέδια, απομονώντας κάθε εθνικισμό.  Τους καλούμε να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια καλύτερη παιδεία, ενάντια στο νέο λύκειο που ετοιμάζουν και τις αναδιαρθρωτικές τομές στην εκπαίδευση , ενάντια στον εθνικισμό , την ξενοφοβία και τον φασισμό. Στηρίζουμε όλες τις δράσεις των μαθητών στις 29/11 ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό.