Λίγες μόλις μέρες πριν τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη 1973, γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επίδειξης δύναμης και απόπειρας προληπτικής καταστολής του φοιτητικού κινήματος, από την πλευρά της μνημονιακής συγκυβέρνησης της καταστροφής. Ως «μακρύ χέρι» χρησιμοποίησαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Φορτσάκη και τις υπόλοιπες πρυτανικές αρχές του Νόμου Διαμαντοπούλου και ως εκτελεστικό βραχίονα τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής του κράτους.

Αυτοί που έχουν κουρελιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους, αυτοί που κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αυτοί που δεν σέβονται  τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όταν δεν τους συμφέρουν και τις εφαρμόζουν επιλεκτικά, τολμούν για μια ακόμα φορά να μιλούν για «νόμο και τάξη», ταυτίζοντας αυτές τις κοινωνικές έννοιες με τα γκλομπς, τα δακρυγόνα και τις βόμβες κρότου και λάμψης, στέλνοντας στα νοσοκομεία δεκάδες φοιτητές.

Καταλαβαίνουμε ότι το πολιτικό σύστημα και η συγκυβέρνηση μέσα στον πανικό της πτώσης τους, καλούν το «πνεύμα της χούντας» να καταλάβει τα Πανεπιστήμια μήπως και σωθούν.

Ετσι προχώρησαν στα παράνομα και αντισυνταγματικά προληπτικά λοκ-άουτ στη Νομική και την ΑΣΟΕΕ, καθώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έστειλαν τα ΜΑΤ να «καταλάβουν» τη Νομική, επιτέθηκαν βάναυσα στους φοιτητές έξω από τη Νομική και το Πολυτεχνείο προκειμένου να διαλύσουν μια ειρηνική πορεία και πολύ φοβόμαστε ότι έπεται συνέχεια.

Ενημερώνουμε λοιπόν τις πρυτανικές αρχές  που κόπτονται για τη «νομιμότητα», ότι τα Πανεπιστήμια δεν τους ανήκουν. Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν σε κανένα όργανο διοίκησης και σε κανέναν κ. Φορτσάκη. Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές.  Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζει  τη δημοκρατική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών  τους, πολύ δε περισσότερο λίγες μέρες πριν το γιορτασμό του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973, μέρα σταθμό για το φοιτητικό κίνημα και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Γνωρίζουμε ότι πολλούς ενοχλούν αυτές οι μνήμες, ενοχλεί ό,τι κινητοποιεί και εμπνέει τη νεολαία και το λαό μας.

Οσον αφορά δε  στην «προβοκάτσια» που στήνει η συγκυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στα ΜΜΕ και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, κλιμακώνοντας την ένταση και την καταστολή, εν όψει της μεγάλης πορείας που διοργανώνεται στις 17 Νοέμβρη αλλά και της πανεργατικής απεργίας της 27 Νοέμβρη, δηλώνουμε ότι αυτή δεν θα περάσει και δεν θα αποπροσανατολίσει το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Δηλώνουμε επίσης ότι σ’ αυτή τη μάχη, εμείς οι Δικηγόροι του Σύριζα, θα σταθούμε αταλάντευτα στο πλευρό των «αγωνιζόμενων φοιτητών, των αγωνιζόμενων Ελλήνων», θα βρισκόμαστε διαρκώς στο πλάι τους, στους δρόμους των επόμενων ημερών και θα υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων και των ανέργων.
Προειδοποιούμε την συγκυβέρνηση ότι φέρει ατόφια την ευθύνη της έντασης που δημιουργεί και ας ψάξει τους «τρομοκράτες» ανάμεσα σ’ αυτούς που διατηρούν οφφσόρ εταιρείες και  παχυλούς λογαριασμούς στις τράπεζες του Λουξεμβούργου. Κι ας κοιταχτεί στον καθρέφτη.

Καλούμε τους δημοκράτες Καθηγητές της Πανεπιστημιακής κοινότητας να διαχωρίσουν τη θέση τους και να σταθούν στο πλευρό των φοιτητών τους.

Οσο για τον κ. Φορτσάκη,  εάν ζήλεψε τη δόξα του κ. Τούντα, του Πρύτανη της χούντας που κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να επέμβουν στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη 1973, τον ενημερώνουμε ότι θα έχει κι αυτός την ίδια θέση με κείνον στο «γραφείο της Ιστορίας».

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Νοέμβρη 2014

ΑΘΗΝΑ 14-11-2014

Ετικέτες