Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκει την ανθρωπότητα σε χειρότερη κατάσταση μετά την απαράδεκτη και καταστροφική απόφαση του DonaldTrump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Παρότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι ελλιπής και κομμένη και ραμμένη να δίνει άλλοθι στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ αδικεί τις πιο φτωχές, η απόφαση του DonaldTrump είναι καταστροφική.

Η ΛΑΕ τονίζει ότι η αδήριτη ανάγκη της ανθρωπότητας, που έχει καταστεί όρος για την επιβίωση του πλανήτη , απαιτεί πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα και κυρίως ένα νέο οικολογικό αναπτυξιακό οικονομικό πρότυπο, που δεν θα θέτει σε προτεραιότητα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απασχόληση.

Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές και το μοντέλο ανάπτυξης . Όμως η υλοποίηση των Μνημονίων έχει επιδεινώσει τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και έφερε ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση της προστασίας των συλλογικών αγαθών. Είναι γνωστό ότι οι συνταγές του ΔΝΤ για το περιβάλλον οδηγούν σε άγρια λεηλασία φυσικών πόρων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η δε Ε.Ε. ουσιαστικά απαιτεί την καταστρατήγηση της ίδιας της περιβαλλοντικής της νομοθεσίας μέσω του καινοφανούς και απαράδεκτου αξιώματος το οποίο λέει «ότι στις υπερχρεωμένες χώρες που είναι σε προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν ισχύουν όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον»

Από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης επισημαίνουμε τις χαρακτηριστικότερες:

1.Τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για τη μεταβίβαση της ιδιωτικής περιουσίας του δημόσιου στο ΤΑΙΠΕΔ και η πάση θυσία προσέλκυση επενδύσεων για να πληρωθεί το παράνομο, απεχθές και μη εξυπηρετούμενο δημόσιο χρέος , έχουν οδηγήσει στην έκδοση πληθώρας νόμων με χωρική διάσταση οι οποίοι και υποβαθμίζουν την περιβαλλοντική προστασία με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το χώρο του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού και ξεπουλούν ολόκληρες περιοχές φυσικού κάλους (Κασσιώπη Κέρκυρας, Αφάντου Ρόδου, Παλιούρι Χαλκιδικής) κλπ

2.Τις πολιτικές λεηλασίας της φύσης με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το θέμα των Σκουριών. Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής ότι:

– «Η απόφαση του Υπουργού κ. Σταθάκη να θέσει σε δικαστική διαιτησία ένα ήδη κριθέν ζήτημα για το οποίο πλέον το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι μια δόλια προσπάθεια ανατροπής με στόχο τη συνέχιση της αποδεδειγμένα πλέον παράνομης και αντίθετης στο δημόσιο συμφέρον “επένδυσης”.

– Η επιλογή του συγκεκριμένου δικηγόρου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί την υπόνοια διαπλοκής και μιας “στημένης” διαδικασίας με εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Μετά τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο “άθλημα” της κατασκευής νομιμότητας, διαπρέπει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»

3.Την απόφαση για δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος όπως στην «Κοκκινόλακα» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας

 4. Την προώθηση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων παρά και ενάντια στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων «ΕΣΔΑ»

Το συμπέρασμα είναι σαφές.

Οι μνημονιακές πολιτικές και οι συνταγές της λιτότητας έχουν ως φυσική συνέπεια και τη στυγνή περιβαλλοντική εκμετάλλευση. Συνεπώς η προστασία του περιβάλλοντoς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιμνημονιακή ανατροπή και την ανάπτυξη των αγώνων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος .

Η Λαϊκή Ενότητα εργάζεται και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να εργάζεται για τη συγκρότηση του πιο πλατιού προοδευτικού αντιμνημονιακού –αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και να στηρίζει τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος.